Hoppfull fakta då VIK har gjort det bra mot topplagen Björklöven, Karlskoga & Timrå men bör förstärka forwardssidan – vad finns det för fynd i bland annat HockeyEttan?

VIK och Daniel Öhrn har kaxat upp sig bra mot topplagen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter en räcka med skador på en redan tunn forwardssida behöver VIK agera. VLT:s Peter Hoffström beskrev det alldeles utmärkt i en färsk krönika:

Menar VIK:s styrelse allvar med sin målsättning så skjuter man till pengar till den tomma sportkassan och ger sportchef Patrik Zetterberg utrymme att värva minst en forward som åtminstone breddar truppen, skapar konkurrens och gör laget mindre skadekänsligt. De pengarna finns i klubben.

Det kanske ändå inte räcker för att utmana om SHL-platserna ända in i mål. Men då har man i alla fall skickat en signal om att VIK aldrig är nöjda med att bara delta i hockeyallsvenskan.

Klartänkt och välformulerat av den gode Hoffström. Även sportsligt bör man inte underskatta hur bra VIK gjort det denna säsong. Detta tack vare vasst målvaktsspel och en välbalanserad backsida med potential och totalt sett fyra ganska bra kedjor framåt.

Om man som VIK:are på något sätt kallt räknar med att VIK ska ligga topp-5, med hugg uppåt, varje säsong har man otroligt dåligt minne, eller så har man helt enkelt inte varit med så länge. VIK har ju exempelvis slutat 13:e, 9:a, 8:a, 7:a ett antal gånger ganska nyligen i HA…

Dessutom har VIK totalt sett gjort det bra mot de så hyllade topp-4-lagen Timrå, Modo, Karlskoga och Björklöven (någon skrev även att VIK låg väldigt bra till i en inbördes tabell också, men kan ej hitta det):

Grönt är skönt.

På elva matcher mot dessa starka lag har VIK alltså vunnit sex matcher. VIK har också varit ganska bra med i de flesta förluster också, förutom främst mot Modo hemma senast. Alltså har detta VIK något som topplagen inte riktigt gillar. 3-4-segern i Karlskoga var till exempel en styrkedemonstration hur bra detta lag kan spela på sin högstanivå.

Med andra ord vore det ganska dumt att inte försöka att maxa ur denna säsong så mycket det går gällande i att samla pengar till nyförvärv för att försöka ta chansen nu. Detta grundat på en analys med både hjärta och hjärna.

Men givetvis ska inte någon ekonomi äventyras, utan fokus måste vara att finna medel så det lite smygande VIK anno 19/20 kan få bästa förutsättningar till en lång och härlig vår.

***

Men vad finns där ute om vi tänker att Zäta kanske främst måste försöka forwardsfynda i Ettan nu på kort sikt för att täcka för skador (och kanske ladda upp för en större värvning närmare transfer deadline 15:e februari)?

J20-spelarna kommer nog i första hand behövas för att försöka hålla kvar det ganska svaga laget i högsta juniorserien…

Vi som såg VIK i Ettan vet att den finns förvånansvärt många bra spelare i den serien, som kan blomma ut i en bättre omgivning. Ifjol plockade Patrik Zetterberg in Anton Svensson från Köping. Svensson gjorde ett mycket gott dagsverke i VIK och har nu fina 8+10 på 29 matcher i Tingsryd denna säsong.

Några namn i Ettan (som, om möjligt, såklart måste köpas loss så alla parter blir nöjda):

Markus Persson, Borlänge. Öser in poäng i Ettan och håller bra allsvensk klass. Alltid ett namn som diskuteras efter några bra matcher i VIK 16/17 innan skada då. Men handlar också om att passa in i gruppen, med mera…

Magnus Isaksson, Piteå. Veterancentern har redan gjort det bra för Skellefteå på ett lån nyligen. Mycket spelskicklig och Piteå verkar vara lite på nedgång, eller?

Max Lalander, Lindlöven. Har öst in poäng i Lindlöven under många säsonger och var bra i matcherna mot VIK 17/18. Kanske sugen på att testa HA nu som 26-åring?

Henrik Eriksson, Borås. Liraren har hunnit bli 31 år och haft några tuffa säsonger, men har en del intressanta meriter och har producerat bra nu i Ettan. Gjorde 13+8 i VIK 2009-10.

Hugo Ollila, Linden. En av få från J20 som lyckads ta med bra produktion till seniornivå. 20-åringen har 13+15 på 24 matcher i Ettan. Bra storlek och högerfattning och här har ju Paananen och Zäta järnkoll.

Gabriel Deutsch, Strömsbro. En av de bäst producerande tonåringarna i Ettan. Brynäsprodukt med intressant storlek.

Lukas Söderlund, Mariestad. Tidigare i VIK, nu har 19-åringen börjat bra i AllEttan. Men Mariestad vill ju gå upp själva till HA, och är inte ett lag som släpper spelare…

Sedan har säkert alla kunniga läsare bättre koll och smartare förslag på Ettanfynd än vad undertecknad kunde frambringa här. Tacksam för fler förslag!

9 Responses

 1. Bozo skriver:

  Löven-Modo i HA-finalen. Löven darrar något när allt nollställs och de är storfavoriter. Löven mot sitt boogie-team VIK i bäst av tre. Vi vet hur ofta förloraren i HA-finalen kan resa sig. Men ska VIK ha en rimlig chans behöver de göra en liknande satsning Rögle gjorde i slutet av säsongernas säsong.

  • Peter skriver:

   Vad jag minns så var vi helt utspelade i bägge hemmamatcherna…. vik kommer inte slå ett heltaggat löven i bäst av 3

   • Pelle skriver:

    Jag trodde att resultatet räknades. VIK vann ju den senaste hemmamatchen, samt bortamatchen. 2 av 3 alltså.
    Sen var väl Bozos poäng att förloraren av HA-finalen inte brukar vara speciellt taggade. Har vi sett flera år nu.

  • Jonas skriver:

   Bozo: såg du lövens match mot Karlskoga?

 2. RONNY KARLSSON skriver:

  VARFÖR INTE MARCUS MESSY JONSSON… HAR LIRAT HOS OSS FÖRUT…. BRA DRIV HÅRT ARBETE ÖVER HELA PLAN OCH EN PUBLIKFAVORIT… SKULLE LÄTT SMÄLTA IN I GULSVART IGEN

 3. Bozo skriver:

  Perfekt tillfälle för Z med alla skador att öppna upp för en supporterspelare. Avarage Joe kan nog fixa ihop en handfull hundratusen och sen nappar någon institution oxå.

 4. Musse skriver:

  Marcus Persson hade jag hoppats på att Z skulle ha värvat tillbaka till den här säsongen. Högerfattad sniper som absolut skulle lyfta vår offensiv och pp. En topp 6 forward. Ollila såg jag mycket i J20 och är en intressant spelare att hålla koll på för framtiden. Kanske någon av toppspelarna i AIK är sugna att flytta på sig då laget verkar ha kört fast i förlorarträsket. Porsberger eller Henrion kanske. Vad tror du, är det möjligt?

  • Mikael Norén skriver:

   Musse, jag tror AIK-lirarna blir oerhört svåra att få över om inget extraordinärt händer. De rustar nog för att hålla sig kvar via kvalet. Däremot kan det nog bli aktuellt att hämta spelare från finska eller tyska bottenlag, detta då dessa inte riskerar nedflyttning.

   • Bozo skriver:

    Men kan det inte bli aktuellt att frigöra lönemedel för spelare som inte producerar som förväntat? Sedan är frågan varför en spelare som kommer från en tung period skulle vara intressant.