VIK med stark Kruse krigade med sig två poäng hem till Västerås från Timrå efter uppoffrande backspel och fina assist av Zetterberg & Öhrn

Emil Kruse var riktigt vass mot sitt gamla lag i Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots ett manfall lyckades ett hårt krigandes VIK hämta hem två poäng borta mot topplaget Timrå på fredagskvällen. VIK vann med 2-1 efter övertid då en stark Emil Kruse var 97-procentig och tog 28 av 29 skott, varav många svåra parader.

Det hela började dock illa då Anthon Eriksson helt släppte Hartmann och öppet mål och 1-0 TIK redan efter drygt två minuter. Samtidigt som Eriksson släppte sin gubbe var backparet Källström & Själin överallt förutom framför Kruse. Men resterande del av matchen skulle VIK-försvaret hjälpa Kruse mycket bättre.

Sedan spelade VIK bra med tanke på förutsättningarna, men lite för stor respekt för TIK, lite alibi i avsluten men 4-15 skott var talande för en riktigt bra bortaperiod. Fredrik Johansson hade en bra chans i PP, fjärdekedjan med frejdige junioren Oscar Hagman skapade tryck i något byte och Benker hade en farlig åkning och avslut.

Till slut kom en jättefin assist av Lukas Zetterberg till Fredda Johansson och 1-1 efter 19.24. Gulsvarta respekten för TIK borde släppt efter första.

Dock en scenförändring i andra då Timrå var spelförande och hela 19-5 skott, lite i kraft av 3-0 i PP i andra då domarna kanske var lite lätt hemmabetonade fram till sista minuterna av tredje…

Men Kruse, Nilsson (gjorde en av sina bästa insatser), Younan & Co. krigade bra och tog bort returer. Zäta utgick tyvärr efter att TIKare såg ut att ramla på hans överkropp, ännu en nyckel borta.

August Nilsson hade flera hårda duster med fixstjärnan Jonathan Dahlén, där Nilsson äntligen utnyttjade sin goda rörlighet och räckvidd kryddat med mer aggressivitet och inget pucktittande alls. Oerhört imponerande defensivt backspel där.

Även 17-årige backlöftet David Göransson lyckades stoppa självaste Dahlén med en imponerande skottblock i box play. Kruse rånade Boyce med en av flera fina plockhandsräddningar.

VIK spelade bättre mot slutet av andra perioden då Calle Själin visade både oerhört bra blick och känsla med en fantastisk crossispass till en fri Fredda Johansson och Skedung dukade upp för ett tungt skott av Wikman.

Tredje perioden inleddes ganska avvaktande men skickliga Timrå skapade några högkaratiga chanser för Sebastian Ohlsson och åter Dahlén, men Kruse visade varför han var en av seriens klart bästa målvakter förra säsongen.

VIK visade dock bra kondition och vilja då man kom allt mer under perioden. Jimmie Jansson hade två fina uppåkningar som gav chanser, Benker vände bort en TIK:are och trippades och domarna missade flera till synes ganska klara hemmautvisningar i tredje.

Men när Anthon Eriksson slashades kraftigt kunde inte domarna blunda längre och i efterföljande PP var Wikman nära att näta efter strålande spel av bland annat Leduc. Källström var en i raden av backar som gjorda starka insatser och #23 bröt bland annat snyggt ett uppspel och skaffade sig själv ett läge.

I slutet fixade Bergman ett nytt PP efter en strålande prestation då #25 klämde sig fram och hakades. Detta PP gick in till övertiden där Leduc och framförallt Öhrn visade klassen då Benker fick läget som gav seger 1-2 endast 20 sekunder in i övertiden.

SAMMANFATTNING

Det lossnade för många denna kväll på ett individuellt plan. Emil Kruse var strålande efter lång period i skuggan av för dagen sjuke Jesper Myrenberg. Det skadar verkligen inte om VIK kan få igång två vassa målvakter, ganska ofta har bra lag behov av det om man ska gå riktigt långt.

Lukas Zetterberg fick göra en briljant assist efter en tung period. Men Zäta utgick med en överkroppskada och man ska avvakta några dagar för att se hur Lukas mår.

Marcus Bergman fixade det segergivande PP:et efter en urstark åkning mellan två hemmaspelare. Bergman borde med sin storlek, fart och tyngd ta för sig mer, kliva in i närkamper och dominera som då han var så vass tidigare.

Fredrik Johansson gjorde sitt första mål på 23 (!) matcher, Daniel Öhrn fick avgöra matchen med en klassassist och August Nilsson var stark utan puck och krigade som det var hans sista match framför Kruse då Dahlén försökte.

Om Nilsson kan fortsätta fokusera på att bli en bra defensivback och utnyttja sina styrkor i fotarbete och räckvidd kryddat med mycket tuffhet kan det bli bra. Om Öhrn kan fortsätta spela snabbare och på första känslan, som vid den briljanta assisten vid segermålet, kommer det bli många fler poäng från den begåvade forwarden.

17-årige forwarden Oscar Hagman fick spela hela 9.40 och är en intensiv spelartyp vars attityd, lagspel och lyhördhet VIK-ledningen älskar. En riktig hockeyarbetare som blir spännande att följa. 17-åring nummer två, David Göransson, (fick kanske ont av Dahléns pärla och spelade inte mycket mer efter det?) spelade lite då VIK-ledningen investerar i framtiden.

Leduc var också riktigt skärpt med några delikata passningar som öppnade upp Timrå, och mycket riktigt låg kanadensaren även bakom segermålet tillsammans med Öhrn.

Annars var det en fin kollektiv insats där VIK inte hetsade upp sig trots att TIK hade långa och fina anfall i främst andra perioden. VIK höll sig mentalt skärpta och aggressiva och föll inte in i ett puckttittande som varit fallet tidigare.

När man är skadedrabbad och/eller när man möter ett på pappret bättre lag måste man kunna ge sig in kriget och åtminstone vinna det fysiska spelet. Kan VIK fortsätta vinna även på detta sätt har man ytterligare ett segervapen i den här typen av matcher.

PUCKLIGAN

5 Emil Kruse

4 August Nilsson

3 Jerome Leduc

2 Alex Younan

1 Calle Själin

9 svar

 1. Cowboy skriver:

  Apropå värvningar, ta en titt på Mariestad Bois
  en 19-årig ex-VIK, Lukas Söderberg 6 mål på 3 matcher i allettan södra.
  Han var för dålig för HG i Västerås…. kolla hans statistik och kolla in vad man tog in utanför länet istället för honom, han fick gå på HG i Grums.
  Där är en stor del av problemet i VIK vad gäller att fylla på underifrån.
  Uttagningarna till HG är ett skämt, Bra spelare ifrån VIK U16 ratas och spelare med både dålig attityd, teknik och lagkänsla tas från andra delar av länet för grannens gräs är grönare.
  Kolla även på en spelande back Tobias Aronsson, slår Ehrnberg, på alla sätt att mäta efter 15 års ålder till nu.
  Både Aronsson och Söderberg kommer plockas av Allsvenska Lag i Januari, dock inte senfärdiga VIK trots att dom troligtvis är billiga.

 2. UliH skriver:

  Med tanke på de finansiella katastroferna de senaste åren så tycker jag att det är bra att de ligger lågt med värvningar, även om jag själv ser nödvändigheten i det.

  Konstigt bara att minnet är så kort hos somliga… Hellre ett (faktiskt) bra år som detta än ännu en ekonomisk härdsmälta.

  Nuvarande styrelse, all heder åt er.

  • Bozo skriver:

   Behövs det pengar till de ”nödvändiga” värvningarna så tycker jag klubben kan vara öppen med det. Tror det kan samlas ihop en rejäl slant. Men om man hellre ser denna säsong där man spelar in juniorer så förstår jag att man inte vill spela insamlingskortet. Finns flera fördelar med att spela juniorer. Dels utvecklas de egna juniorerna och dels så blir juniorlaget mer attraktivt framöver, när man visar att juniorer får möjligheter i A-laget. I SHL-sammanghang har det visat sig att framgångsrik ungdomshockey snarare är en belastning än tillgång. Men i HA-sammanhang har kanske klubben gjort en annan analys.

 3. Bozo skriver:

  Det var mycket kommunikation tidigt på säsongen från de delar från klubben som ligger utanför det sportsliga. Mycket var positivt och pekade på tillväxt. Senaste månaderna har det varit väldigt tyst förutom från Z som övertydligt informerat att han inte har pengar till värvningar. Ska man tolka detta som att klubben inte alls går speciellt bra ekonomiskt och försäljningen inte ens är i linje med den budgeterade. Budgeterade man dessutom enbart med att under säsong kunna ta på sig en ytterligare kostnad motsvarande den för Lill-Z (kostnaderna för Själin och Lindberg tar nog ut varandra). Eller är denna säsong enbart ett spel för galleriet, hålla uppe fanan för att nästa säsong satsa extra då man kallt räknar med att det inte kommer finnas två galet hårt satsande konkurrenter som denna säsong. Vanligtvis brukar det endast finnas ett galet satsande lag.

 4. Musse skriver:

  Kul att Kruse fick bidra starkt till en vinst. Smart av Pannan att matcha in honom mot Modo senast. Såklart väldigt bra gjort att ta poäng borta mot Timrå med så många skadade och sjuka. Målet var ju att vinna matchen men uj så dålig hockey det var från båda lagen. Kanske lite underskattning från Timrå. Det går för långsamt och passningar och mottagningar är urusla. Tittar man på J VM så är det som en annan sport med fart och passningar på bladen. Vi måste nog få in två toppforwards för att vässa offensiven så vi kan föra matcher. Som det är nu håller det inte om vi vill vara med på allvar i en kvalserie.

 5. Robert jonsson skriver:

  Ett fel smög sig in. Sju spelare saknades efter Zätas sorti.

 6. Robert jonsson skriver:

  Suverän krigarinsats av samtliga som gav det man hade mot ett av seriens topplag på bortaplan. Detta trots att 8 man i slutändan saknades efter Zetterbergs sorti från matchen. Med en starkt spelande målvakt o spelare som följde gameplan under större delen av matchen så visade man att ett starkt kollektiv oftast besegrar individen. Spelet framför eget mål väsentligt förbättrat. Viktigt nu att frånvarande forwards snarast återkommer för annars blir det tufft framöver o forwardstillskott bör snarast till. En center saknas helt klart. Imponerad dock av junioren Hagman som helt respektlöst kastar sig in i situationerna.

 7. Bozo skriver:

  Laget bestämmer själva om de vill bli legendarer. Bästa laget borta. Tänk om de börjar spela med energi 60 min hemman som varit helt osynligt hittills, vad kommer detta sluta då?

 8. Bästerås skriver:

  Tycker inte Anton skall lastas för första målet, det är vänsterback som är helt fel ute.
  Kruse var precis så bra som vi hoppas han skall vara och juniorerna också.
  Vik spelade precis så disciplinerat som man måste göra borta mot ett topplag.
  Tänk att det skall ta 59 minuter innan Bergman gör det han är bäst på, kan inte någon säga åt honom att göra det hela tiden ?