Hyfsad insats i Match 1 mot över hela isen formidabla Björklöven där dock PP och disciplinen åter floppade – denna serie kommer visa vilka som är värda att satsa vidare på

Sakari Salminen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 4-1 borta mot över hela isen så starka Björklöven på fredagskvällen. Insatsen var ändå bitvis okey och med bättre disciplin (så sorgligt att det fortfarande är en fråga) och PP finns ändå en liten chans för VIK.

Defensivt VIK stängde ner Löven okey i 1a. Chansfattigt och bara 3-0 chanser Löven 5v5. Dock småklantig och övertänd utvisning Lunsjö i mittzon och 1-0 PP. Sen en blomma till domarna som gick emot hemmafansen och tog tre relativt klara raka utvisningar på hemmaspelare.

Men usla skott från stillastående i 5v3 av Jansson, Lindelöf, DG och slarv Salminen i PP. Albano måste in i PP nu och #6 var åter klart bäste back.

Lehterä skällde som aldrig förr efter uselt PP, inte en chans skapad. Albano småslarv i mittzon och klar utvisning Svensson. Speers & co bra i BP och JG påslagen.

VIK hamnade dock i tidsnöd över hela isen mot vasst Löven vars värsta anstormning emellertid uteblev. Frågan är om blek Frycklund & Co kan växa och skapa längre anfall, annars jobbigt. VIK skapade alltså inte en enda chans i 1a vare sig i 5v5 eller PP (inklusive längre 5v3).

Helt annan hockey i 2a, massor av chanser: Hela 14-10 i 5v5-chanser till Löven. JG vass. 2-0 efter rörig trippelchans. VIK lite trevande start på 2a men allt bättre. Mål Löven korrekt bortdömt efter Pooley åkte på JG lite. Dower chans efter bra grejer av Robertsson och Speers. Skedung bra till Svensson.

VIK kom igång efter 6-7 minuter i 2a. Lagunov ok chans och Kangas på returen. Speers bröt uppspel och chans, sen Gunnarsson högt över. Salminen visade faktiskt klass och serverade bra chans för idag skicklig Albano, men lite för dåligt skytte. Domarna var bra, synd bara att de letade upp strunt på Albano i slutet på andra efter missat yxhugg av Rahimi på Robertsson.

Tredje perioden inleddes med att PP till VIK efter tydligt sex man på isen för Björklöven. Men på nytt stinkande PP och på nytt misstag av Svensson. Att Svensson är kvar i PP är riktigt dålig coachning av Lehterä.

Tempot var betydligt lägre i tredje perioden och VIK kom upp mer i banan och vann chanserna i 5v5 med 3-1 i faktiskt. Speers brände chans efter fin åkning. Men mitt i ganska okey spel av VIK drog en väldigt blek Zetterberg på sig en självisk slashing mot Schilkey utanför spelet. Sedan viftade Lunsjö jättehögt på klubban i ansiktet på Weigel, så totalt onödigt.

Återigen kunde inte vissa VIK-spelare tänka klart och på laget. Och sedan matchavgörande 3-0 i PP efter en ny tråkig VIK-repris då Gunnarsson åter visade att han helt enkelt inte kan vrida på skallen och markera. Trots att man vet att Gunnarsson inte kan markera blir man trots allt lika förvånad över denna B-juniornivå i basalt försvarsspel.

4-0 i tom kasse sedan Lehterä bra nog ville satsa med 6-mot-5. 4-1 efter att klart bäste VIK-forward Sakari Salminen återigen var distinkt med pucken och hittade Jansson på blå som snyggt vände bort sin markerare och en i afton stark Cheek styrde in trissan sent. Alltid något och ett bra moment att ta med sig.

SAMMANFATTNING

Detta är mer än en kvartsfinal. Det är också ett väldigt intressant stresstest för många i VIK mot ett formidabelt Björklöven. Det är alltså på denna nivå och bättre VIK kommer behöva spela på i framtiden för att nå SHL.

Löven vann lika väntat som säkert, även om VIK inte blev utspelade som pessimisten kanske bävat för. Löven vann totalt sett chanserna i 5v5 med 18-13 och 9-1 i PP-chanser.

Man ser att vissa håller, andra stora frågetecken. Hemmasönerna från Gurkstaden och andra som varit här ett tag nu måste upp och visa att de kan bättre än så här om de i framtiden ska bidra i större roller till att ta VIK till SHL. Zetterberg har i och för sig varit sjuk, men måste spela mycket mer uppoffrande än så här, alldeles för mjuk i närkamper och en totalt onödig utvisning.

Jansson bitvis okey, men alldeles för ojämn på denna höga Lövennivå. Lindelöf har svårt att hänga med. Frycklund började svagt, men spelade upp sig och var totalt sett hygglig, men måste ju leda detta  VIK på ett helt annat sätt. Vi ska dock ha med oss att Frycklund inte är fulltränad efter lång skadefrånvaro, det märks.

Dock var Skedung väldigt stark i sin roll som defensiv center trots lång frånvaro.

Plötsligt väldigt formsvag Lunsjö gick inte att finna denna afton heller. Svensson också åter svår att detektera. Utgår ifrån att Zetterberg och Lunsjö är petade i nästa match efter nya så korkade utvisningar som sänkte laget, så får det bara inte se ut. Lehterä måste statuera exempel, och det finns ju killar att slänga in.

Måste börja hända saker där gällande åtgärder mot odisciplin. Någon måste börja berätta om historiken för Lehterä gällande bortkastade matcher på grund av sådana själviska och idiotiska grejer.

Istället var det flera av importerna som lyfte när det gällde. Särskilt Salminen visade varför han spelat på högre nivå än någon annan i detta VIK. När det går så här fort måste man vara steget före i huvudet, och #23 glänste faktiskt bitvis med hela 12-2 i NP och fick en välförtjänt assist på målet.

Cheek blev också välförtjänt målskytt efter en mycket solid insats, urstark i närkamperna med 9-1 i NP. Även om Zetterberg och Frycklund nog trivs bättre med Bergman gjorde Cheek ett fint jobb i forecheck och i att vinna puckar.

Speers ny ganska bra insats, men saknar ju mjukheten i handleder att förvalta lägen. Kanadensaren bommade på nytt några okey chanser. Dower och Robertsson bland de bättre, och särskilt Robertssons tyngd nyttig och #26 sänkte Rahimi så Lövenbacken alltså svarade med en ful rejäl slashing som domarna och Harald L. skrattade bort.

Också glädjande att Albano visade sig hålla även mot så här bra lag i slutspel med hela 11-3 i NP. Albano måste bara in i PP nu. Östman gjorde också en ganska stark match. Resten av backarna kom för ofta i tidsnöd och hamnade i trångmål under Lövens obarmhärtiga press.

Tyvärr fick bara Hadobás något ströbyte, den frejdige ungerske backen behövs verkligen nu. Jardeskogs rejäla spel saknades. Gunnarsson var lika ojämn som vanligt, bra ute på plan och längs sargerna, men usel i skytte, kreativitet och markeringsspel.

Hoppas att vissa VIK-spelare inser att de spelar både för VIK och sina framtida kontrakt nu. Optimisten tänker att PP och i viss mån disciplin bara kan bli bättre till Match 2. Men då måste Lehterä visa handlingskraft och göra vissa saker.

Till sist var JG bra och 92-procentig och där har VIK en potentiell matchvinnare framöver. Men många behöver upp en nivå och snabbt lära sig att spela i Björklövens höga tempo.

PUCKLIGAN

5 Sakari Salminen

4 Johan Gustafsson

3 Nick Albano

2 Trevor Cheek

1 Isak Skedung

35 svar

 1. kenta skriver:

  Oj Oj! Brynäs snart i allsvenskan! Vilken kassako!!! Grädde på moset om Dif blir kvar med! Nu hoppas vi att Vik med NJ kan förstärka laget till 23/24 så vi kan vara med å slåss på riktigt! Håller tummarna för Vik att vi gör ett snyggt avslut mot äckliga Bif! Var lungn för att det kommer att surras att göra om hela serieupplägget! SHL är på väg ner i allsvenskan!!!

 2. Mr H skriver:

  Nu behöver det bli något fräscht i PP 1, som de flesta vill se. Lill-Z och Lunis har ingen form och får/bör slippa det här tillsvidare. PP 2 finns ju inte ens!!
  Annars ger vi bort matchserien!!!!
  Skridskoåkning, handleder och skytte behövs. Vi behöver också center-brytkraft (Frycklund). Tillbaka till vad Mr. C sa den 28 februari i år, och så ändrar jag något.
  Dower nummer 1 för mig just idag, därefter Frycklund som behöver bli varm i kläderna. Salminen förstås. Jag vet inte helt hur kompositionen ska se ut. Kemi är ett frågetecken men inte det ända.
  Cheek, Dower/Frycklund, Salminen, och Lindelöf.
  Vilka är bäst lämpad för att ta Z:s plats? Finns det någon? Albano worth a try.
  Utanför just nu Z, Bergman, Robertsson, Skedung och Lagunov.
  Hämta Karl Andersson. Aalto gjorde väl 3 mål nyligen i J 20 också.
  Vad tycker Ni andra?

 3. Kalle skriver:

  Det börjar bli väldigt tröttsamt att se #61 och #10 i pp. Gör nu inte samma gamla misstag som pannan nästa match. Även Svensson bör inte vara inne i pp. Harald L är nog rädd för Rahimi.. självklart ska man stå upp för sina medspelare och spela på gränsen. Men Rahimi och hutchings är 2 väldigt osmakliga spelare. Som dessutom kommer undan med sitt skit.

 4. Icing skriver:

  Dax att tänka lite positivt…. detta var en av kanske 7 matcher….3 kvar att vinna på bortaplan… för Vik är ett mycket bättre lag hemma och så utspelade var vi inte.
  Det är lätt att spela när det ringer direkt i PP och löven kan glida vidare med publiken i ryggen…. blir något helt annat om vi lyckas göra första målet.
  Bara tänka tillbaka på när Leksand slog ut MoDo då man var helt utspelade match efter match men ändå tog det till 7 matcher och vann 7:e i sudden.
  Lika när Oskarshamn knäppte Timrå, utspelade borta men starka hemma och lyckades ta det till 7 matcher, och där vek Timrå ner sig.
  Tror nyckeln är att vara stark hemma för match 7 förlorar ofta hemmalaget pga nerver och press.
  Forza 💛🖤

 5. Ola Kullgren skriver:

  Jag vet att jag är färgad men, Rahimi kan inte ta en tackling och rappar Robertsson stenhårt över vaderna framför mål. Då,sitter Lückner och garvar och säger att Rahimi växer när det är slutspel. Zetterbeg rappar, blir utvisad och är odisciplinerad i samma ögon. Hutchings klarar inte av att ta en tackling av Kangas och jagar och slår på honom hela vägen till båset. Ingen åtgärd, ser väl ungefär ut som det Frycklund fick tre matcher för. Kan nog tycka att Björklöven är ganska odisciplinerade dom också, men kommer undan.

  • Jag skriver:

   Kolla bara på Björklövens tränare hur han agerar och ser ut i många sammanhang. . Avspeglar spelarna rätt bra..Tror man måste vara en riktig typ för att spela och passa in i Björklöven tyvärr..

  • Icing skriver:

   Ja det är ganska otroligt hur bedömningen kan vara så olika…vet att det var på tapeten redan förra året i serien mellan löven och MoDo… Karlin påstod redan då att Rahimi hade en egen regelbok… konstigt att det kan vara så.
   Undrar vad som hänt om Anton Eriksson eller Fryklund dragit ett sådant rapp på en löven spelare…
   Och Harald hade skrikit ” vikspelaren tappar det totalt…Det där är matchstraff…”

   • Tomas skriver:

    Missade du slaget på schilkeys arm när han låg i målgården? Var rätt fult faktiskt…. Luktar dåliga förlorare här inne lång väg

    • Icing skriver:

     Har inget med bra eller dåliga förlorare att göra…. konstaterar bara att bedömningen på Rahimis spel är väldigt konstigt… ingen annan som kommer undan med sådana regelvidrig heter.

 6. Peter T skriver:

  Lövenfans är de mest enögda i hela hockey-Sverige.
  De överglänser tom BIKfans, gapar å skriker mest hela tiden, på allt som sker på isen, sanslöst.
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att löven inte går upp.
  Skulle va så otroligt kul att se VIK lag skapat av NJ mot löven nästa säsong.

 7. Peter skriver:

  Jag har nog aldrig varit med om en match där känslan är att galet många av VIKs skott blivit blockade och har man som lag en SG% under 10 så är det nog väldigt viktigt att skott först och främst går igenom.
  Och det är väl som Tero säger om man har en PK% på 75 så ska man nog minimera utvisningarna. För då vet man att på minst var fjärde utvisning blir det ett mål bakåt. Samtidigt med ett PP där laget man möter nätan är dubbelt så effektiva så är det nog viktigt att man får fler PP än Löven.
  Man brukar väl säga att PP%+PK% ska vara minst 100. VIK har lite drygt 93 och Löven har drygt 113. Med de siffrorna så är det nog bra om han håller sig till 5v5.
  Förresten är det något som vet varför Jardeskog inte var med?

 8. VIKKS skriver:

  Ledsamt att bevittna hur Gunnarson agerar vid både lövens första och tredje mål. Har vi sådana backar blir det svårt att vinna, det är ju inte heller bara i denna match det har sett ut så, har pågått hela säsongen, han kan verkligen inte längre städa framför eget mål, in med Hadobas.

 9. Klasskillnad skriver:

  Klasskillnad VIK chanslöst. Man kan väl satsa 100 kr på Löven vinst på söndag. Är väl lika säkert som att Villa vinner mot VSK imorgon i Uppsala ( dit jag och brorsan ska) VSK vinst är väl sensation. Även om man är mesta mästare. Björklöven satt mest och skrattade i båset efter 2-0 kändes det kört. Ingen precision på skotten mitt på målvakten hela tiden. Duger inte.

 10. Kjell Karlsson skriver:

  En del mkt partiska inlägg här. Vad som identifierar VIK är ju helt klart odisciplinen. Jag skulle bli vansinnig på mitt lag om jag hade Lunsjö, Jardeskog, Frycklund (Zetterberg) vad är problemet? Gissar på avsaknad av lagkänsla.

  • Isak skriver:

   Vet inte riktigt hur du kan sätta Jardeskog i detta sammanhanget? Han spelade inte idag och har mer eller mindre minskat sina utvisningsminuter denna säsongen. Dock gillar inte domarna och uppenbarligen ni Lövens fans hans fysiska och rejäla spel. Det där är rejäl backspel i mina ögon precis som vad Rahimi bidrar med. Håller dock med om övriga du nämnde tar onödiga utvisningar (just nu).

  • C skriver:

   Jag förstår att du som lövensupporter lever kvar mycket i kvartsfinalen för ett år sen och det är väll ganska naturligt. Det är alltid lätt att prata om dålig disciplin men tillexempel Zetterbergs slashing igår är en sån som domarna släpper ganska ofta medan tex Rahimis rapp på Robertsson nog kan rendera mer i en 2a enligt regelboken men eftersom domarna väljer att släppa den på Rahimi så blir det ingen ”onödig” utvisning på honom fast han tappade besinningen helt.

   Hade domarna valt att ta den istället och om VIK gjort mål i efterföljande PP hade strålkastarna hamnat på Rahimi istället.

   Men visst finns det att jobba med. Jardeskog har dock inte problem med disciplinen utan gör bara sitt jobb.

 11. Musse skriver:

  Löven hade väl inte ett dugg bättre disciplin än oss. Z onödig eftersläng som han åkte på, Rahimi åkte inte på sin eftersläng. Men han har ju en egen regelbok….
  Så kasst spel i 5v3 så det finns inte, två gånger t om. Där förlorade vi matchen. Är så less på Jansson och Lindelöf i pp. Blir fånigt att snacka positioner på gubbar här och där när inte pucktempo, kreativitet eller avslut existerar från någon i pp.🫣

  • HockeyFarsan skriver:

   Gunnarsson måste vara en av dom sämsta värvningar har som VIK gjort om man räknar kostnad i förhållande till utdelning.

 12. Bozo skriver:

  Som vanligt är det samma så kallade bärande spelare som är negativ prestation. Är det så att hemmasöner spelar billigare men samtidigt kräver ledande roll? Då blir det konstig dynamik. Hoppas coach är konsekvent. Lyxlirare som Zetterberg och Lunsjö ska inte spela en bortamatch från och med nu.

 13. Paragrafryttaren skriver:

  VIK överkörda? VIK var ju lika bra 5mot5 . Björklöven bättre i boxplay och powerplay dock . Björklöven sätter mål..Därav deras vinst.

  Nu när domarna är på hugget , när ska dom tillämpa regeln angående hjälmen. Väldigt många i Björklöven verkar inte ha någon koll på hur hjälmen ska användas (säkert mer saker som dom inte heller vet hur den ska användas ) T ex Weigel, åker runt med visiret över ögonen så det inte fyller någon funktion . ” Man ser bättre ”..

  Regel 34 paragraf lll
  Utespelare ska bära sina hjälmar korrekt fastsatta. Detta innebär att maximalt en fingerbredd ska få plats mellan ögonbrynen och hjälmens nederkant. Vidare ska hakremmen spännas på ett sätt så att maximalt ett finger får plats mellan hakan och remmen ”

 14. Mikael skriver:

  Hur hittar du 10 chanser för VIK i andra perioden? Tycker VIK var helt överkörda i hela matchen.

  • Mikael Norén skriver:

   Jag räknade med papper och penna. Vad kom du fram till i dina anteckningar? Jag kan säkert ha lite fel.

   • Mikael skriver:

    Jag kommer inte fram till någon riktig het chans alls för VIK, räknar man skott utanför som målchans, ja då kanske.

 15. patrikH skriver:

  Bra analys och spelarkritik. Som tur vad blev det inte 4-0 utan 4-1 i alla fall. Det visade att det går att få hål på Björklöven-försvaret, men att klara av att spela mot ett så starkt lag som Björklöven är svårt att se hur VIK kommer att klara av. Kanske Lehterä har några smarta steg att ta med laget.

 16. erik granberg skriver:

  Vad hände innan Rahimi ’yxhugg’
  Minst två solklara utvisningar på vik spelare i samma sekvens

  • Pelle skriver:

   Lite knuffar framför mål, visst. Men blir väldigt mycket utvisningar om man ska ta för allt. Yxhugget i knävecket var ju en nivå högre.

 17. Observant skriver:

  Kan hålla med. Varför prövas inte Albano i pp som han bör vara hitvärvad för? Kan ju inte bli sämre nu. DG tillbaka i pp ! Fattar inget av detta?!

  • C skriver:

   Nya tränare, ny sportchef samma försök med samma spelare som inte lyckats tidigare och har dålig statistik i vissa moment. Men det är kanske alla vi andra som inte ser styrkorna hos vissa spelare ändå 🤔…

   Jag har iallafall bestämt mig för att försöka vara positiv den sista tiden av säsongen. Vi slapp negativt kval och tog oss till kvartsfinal. Tror vi skulle tagit det här läget alla dagar i veckan 1 januari i år.

   Som Micke skriver så är ju löven ”tyvärr” lite en skolbok på vad som kommer behövas för att gå upp så det är väll ingen hemlighet att det blir storstädning när säsongen är över. Men fokus på match 2 nu.

 18. UliH skriver:

  Bra sammanfattat, som vanligt.