Nycklar inför Match 1 – Björklöven megafavoriter men storväxta VIK kanske kan störa småväxta Lövenstjärnor, ojämna potentiella VIK-stjärnor & bedömning/disciplin avgörande

Marcus Bergman och VIK har mött Löven i många viktiga matcher genom åren i olika varianter av VIK:s ställ... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen smäller det i Umeå. Storfavoriterna Björklöven mot Västerås i Match 1 av kvartsfinalsserien. Kan bli en lång serie – bäst av 7.

Löven är megafavoriter med enormt skickliga forwards. Men just det kanske paradoxalt nog gör att VIK måste vara extremt fokuserade men även avslappnade. Vilket kan vara ett framgångsrecept.

Löven är ett av seriens minsta lag. VIK ett av seriens största med fina bumlingar som exempelvis Bohm, Frycklund, Jardeskog, Cheek, Bergman (om frisk) och Eriksson (förhoppningsvis mer formstark). Kan VIK ligga på gränsen och frustrera de små Lövenstjärnorna är mycket vunnet.

Ty, det kommer behövas. En bra ytter som Christopher Bengtsson fick vara 13:e forward i sista omgången. Det säger mycket:

Men vi ser att det är många småväxta spelare som nog inte är omöjliga att få lite ur balans genom hårt spel i närkamper av stora VIK:are.

***

Också lite intressant att jämföra lagen som möttes i fjolårets kvartsfinal, lineup i den sista Match 5 då:

Match 5 2022-04-02.

VIK ser faktiskt klart bättre ut på pappret, eller hur? Problemet är bara att det gör även Löven…

***

Några nycklar utöver det uppenbara att Björklöven har en otroligt bra forwardssida:

SPECIAL TEAMS

Det är tjatigt, men VIK måste på något sätt komma igång i PP. Annars kommer Löven vinna fort och enkelt. Får Löven för många PP kommer det också bli en kort serie. VIK måste helt enkelt lyfta disciplinen, och domarna måste sluta med sin misstänkta specialbevakning av VIK som retroaktiv och dubbel bestraffning för tidigare gulsvarta synder.

Domarchefen har ju erkänt att de kollar extra noga på vissa spelare och har därmed alltså lite olika regelböcker/agendor för vissa, vilket vi även tydligt märkt då VIK varje match får klart mindre PP fortsatt. Vilket varit svårt att förstå även för ej enögda. Till och med diplomaten Lehterä är chockad över denna sneda bedömning och sedan han kom har VIK fått mindre PP i varje match. Fortsätter denna misstänkt agendadrivna bedömning är VIK:s chanser begravda på förhand.

Hoppas domarna kan ge VIK en chans med ett nytt vitt blad nu, och VIK behöver ta den chansen och sluta ta idiotiska utvisningar som gav laget dåligt rykte och förstörde så mycket av just kvarten mot Löven förra våren.

Vi minns då Emil Aronsson åkte ut senast i Umeå, den mest patetiska utvisningen i mannaminne, efter att ha fått klubban urslagen ur händerna av Nick Schilkey. Detta troligen delvis beroende på en domare som var fylld av matchplaner och letande av utvisningar istället för att bara fokusera på spelet och slappna av, så som domare oftare gör utomlands.

SKADORNA, KEMIN & KEDJORNA 

Björklöven är skadefria sånär som långtidsskadade toppbacken Jesper Lindgren. VIK har haft ett långt skadehelvete och förhoppningsvis vänder turen nu så att lite kemi kan byggas. VIK vann med 2-0 i matcher mot ett ganska bra Vita Hästen utan att imponera, vilket är en styrka i sig.

VIK har nyss fått tillbaka Frycklund, Kangas, Skedung och Gunnarsson. Dock saknades målskytten Lukas Zetterberg, viktige Marcus Bergman, Emil Aronsson och sedan tidigare Filip Persson senast.  Men nu måste VIK hålla ihop för att kunna maxa kemimässigt mot suveräna Löven.

MÅLVAKTSSPELET

Johan Gustafsson bör helt enkelt plocka fram sin form som gav SM-guld tidigare. Löven har två skickliga målvakter i Voutilainen och Alex D’Orio. JG måste vinna målvaktskampen och det är inte omöjligt då Köpingssonen har klart finare CV än bägge dessa. Men idrott är färskvara och Voutilainen var riktigt bra ifjol i slutspelet med 93,4 %.

COACHMATCHEN

Tero Lehterä, 50, behöver kliva in i huvudet på den unge och hetlevrade Viktor Stråhle, 33. Finländaren måste visa att gammal är äldst och krypa in under skinnet på den klart yngre pågen.

Och ytterligare en nyckel blir att Lehterä fortsätter göra VIK bättre för att kunna matcha Löven. Exempelvis behöver Lehterä och Hirvonen få upp comebackande Daniel Gunnarsson till sin tidigare höga SHL-nivå efter att ha varit en besvikelse i VIK.

DE SÅ OJÄMNA POTENTIELLA STJÄRNSPELARNA ALBANO, LUNSJÖ & CO.

VIK har några spelare som i sina bästa stunder är allsvenska stjärnspelare. Tänker kanske främst på backen Nick Albano och yttern Alexander Lunsjö. De blandar bländande ledande insatser med i bästa fall osynliga insatser.

Det finns fler gulsvarta exempel på detta, men dessa två är kanske de med brantast bergstoppar på hög höjd. Här måste Lehterä ha fingertoppskänsla gällande matchning och omgivning för dessa potentiella matchvinnare.

6 svar

 1. Taktikern skriver:

  Jag kan inte förstå att VIK inte förstår att dom inte kan spela ut löven. Då måste man dumpa puck och tackla mycket hårdare mycket oftare, inte alltid naturligtvis men vid varje givet tillfälle. Det kommer i längden göra löven om inte möra så mörare. Kanske dom börjar slarva om dom kännar att det smäller varje gång. Sen har man en spelare som kommer lite efter och tar hand om pucken samt en släpande i slottet så vi kan hota om/när vi vinner puck. Backarna fyller på om det verkar lovande och fegar inte eller hamnar på halvdistans.

 2. UliH skriver:

  Borde göra som Lidas berättade om från tidigare NHL-slutspel. Dumpa puck i sarghörnet i anfallszon i första halvan av matchen och kom tvåa på puck med en saftig tackling mot sargen som mål. Mörar backarna i motståndarlaget ordentligt. Sedan är det bar o åk

  • Mr H skriver:

   Rätt, UliH.
   Det behöver vara mer fysiskt och VIK behöver orka och gilla det.

 3. Mr H skriver:

  Superfräsch analys igen. ”Bumlingarna” mot ett lag med 9 raka segrar, men som har haft speluppehåll.
  Nu gäller det: Inga vansinniga efterslängar, eller för vårdslöst, med långa avstängningar, eller matchstraff som följd. Då blir det för tufft. Hoppas Tero går igenom noga om disciplinen pånytt, så att vi har alla de viktigaste ässen i rockärmen kvar fortsatt.
  Tornberg, Roe och Wikman borta i VIK från ifjol, men mer kreativt framåt istället plus Bohm därbak. Det inte säkert att inte Albano med flera kan lite till.
  Gunnarsson?
  Domar-bedömningarna är oroande – det måste belysas mer noga vad domarkåren får göra, och hur de ska arbeta ”opartiskt”.
  Tackla och kör VIK!

 4. C skriver:

  Väldigt bra analys Micke.

  Har man sett ett HA-lag med 2 så bra toppkedjor tidigare?

  En stor nyckel blir att matcha rätt mot de 2 löven kedjorna. Vi har faktiskt fått in en hel del skickliga defensiva spelare nu som kanske kan plocka ner de 2 linorna precis som Huchings Lina plockade ner vår förstalina i kvarten förra året.

  Matchningen med vilka kedjor som möter vilka kommer vara superviktig för VIK. Jobbigt på bortaplan då hemmalaget alltid byter sist vid teckningar, gäller att få in rätt rullande byten tidigt där.

 5. Martin skriver:

  Klockren analys Mikael.
  En sak på nämner, matchen i matchen mellan coacherna. Stråhle har en enorm potential men har han verkligen sats på prov? Han har en otrolig trygghet i Kentää bakom sig men här tror jag Tero har några ess inrockärmen där Stråhle definitivt hade övertaget på pannan.