I Kelsey Tessier uppfyller Zäta väldigt många önskningar i en och samma toppcenter – hög målsättning nästa naturliga steg nu?

Kelsey Tessier i Karlskronas dress i det så avgörande SHL-kvalet då våren 2015... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Från den förhållandevis starka österrikiska ligan EBEL hämtar Patrik Zetterberg in beprövade och mångsidige centern Kelsey Tessier. Kanadensaren, som redan hunnit med en massa, är fortfarande faktiskt bara 29 år.

VIK-publiken minns nog Tessier bäst från den hemska KHK-serien våren 2015, då den tidigare AHL-centern var en spelskicklig plågoande. Undertecknad minns särskilt då Tessier i match 2 i Karlskrona smart lurade och retade ut Oscar Steén till botbänken. KHK kunde direkt få medvind och näta i efterföljande PP och momentumet vände i serien.

Vi minns också den magiska straffläggningen säsongen 13/14 då Tony Romano och just Tessier hade en stor show där jag tror Romano gjorde fyra-fem mål och Tessier tre-fyra.

Den säsongen var Tessier dessutom poängkung i Rögle under sin första säsong utanför Nordamerika, efter 15+27 för 42 poäng på 52 matcher. Sedan var Tessier delad tvåa i skytteligan i kvalet till SHL efter 6+1 på 10 kvalmatcher.

***

De senaste åren har Tessier varit en nyckelspelare i starka Vienna Capitals i Österrike. Förra säsongen blev det totalt 19+24 och 43 poäng på 69 matcher, i en liga som Robin Jacobsson till bloggen nyligen sa numera är klart bättre än Allsvenskan. Så uppenbarligen har inte Tessier varvat ner.

Tessier är en vinnare som spelade upp KHK och är även österrikisk mästare. 15+15 för 30 poäng på 40 slutspelsmatcher i Österrike imponerar. Längre tillbaka vann även Tessier mästerskapet i den starka kanadensiska juniorligan QMJHL som poängkung i sitt lag då i slutspelet.

***

Extra lyckosamt är att Tessier är högerfattad och målfarlig. Därmed ser Zäta ut att ha gjort det igen, då VIK nu kan ha ett alternativ där trots att Lukas Zetterberg lämnat, även om Tessier inte är en lika renodlad skytt som Lill-Zäta.

Dessutom är Tessier en stark tekare vilket nedanstående siffror visar:

Tessier kommer stärka VIK på många sätt, bland annat i teken. Välbehövligt då VIK var ett av de sämre lagen där.

Det har dock även varit mindre lyckade stopp i Rögle i SHL, Björklöven och finska ligan. Totalt i HA, inklusive kval, har det blivit 35+44 för 79 poäng på 120 matcher. Det motsvarar 15+19 för 34 poäng på 52 matcher.

Lägg till Tessiers andra egenskaper som fighterhjärta, tekningar och förmåga att reta motståndarna, så har Zäta nog gjort ett klipp – om man kan få in Tessier fullt ut i VIK:s framgångsrika system.

***

Tessier måste ha kostat en hel del och värvningen har gjorts möjlig via extra tillskott av externa finansiärer som VIK tackar på hemsidan. Lönerna i Österrike är klart högre än i HA.

Nu är det naturligt att man sätter en hög målsättning. SHL är väl det enda rimliga mentala målet för ett lag som satsar i HA?

7 svar

 1. Gurkan 63 skriver:

  Historik och siffror Hit och dit det är inga garantier . Och dyra. Jag har lärt mig under årens lopp att importer är en dålig investering. Men nu är han gör och ge killen chansen .

  • Bozo skriver:

   Jag skulle vilja nyansera bilden något. Det handlar snarare om att tilltänkt spets brukar floppa och importer alltid även faller in i kategorin tilltänkt spets. Speciellt tilltänkt spets med fina meriter. Hoppas VIK inte frångår vad som gjort dom framgångsrika i omklädningsrummet och i laguttagningarna. Positivt att Z lyfter fram spelarna som är kvar och ser att de har mycket potential. Fortsatt krig behövs på träningarna.

 2. Bozo skriver:

  Intressant att han verkar komma hit hyfsat tidigt. Har familj i Sverige samt haft koll på VIK under säsongen. Han verkar vilja komma hit. Rankar nog denna värvning minst i klass med om Mårtensson hade värvats.

 3. Marko skriver:

  God känsla över nyförvärvet och finns eg inget som tyder på att han skulle misslyckas i VIK heller utan tvärtom. Bra värvning o Tack till sponsorer

 4. Bozo skriver:

  SHL kan man inte ha som målsättning, för du kan man inte prestera över målsättning. Men topp2 i HA är en realistisk målsättning. Med tanke på att BIK tappat krut på sistone, Löven och SSK i mindre föreningskriser, AIK och KHK i ekonomiska kriser, Mora och Timrå med utmanande omställningar så ska förhandstipsen enbart handla om VIK och Modo.

  • Mikael Norén skriver:

   Bozo, jag menar mer mentalt för spelarna, man behöver ju inte gå ut med det så hårt. Men så att man verkligen är hungriga när det gäller. Lite som L*ksand, så man inte är nöjd för tidigt på säsonge.

   • Bozo skriver:

    Ja bottenskiktet i SHL skrämmer inte. Vinna sista matchen brukar man ju vilja göra, men det vet vi räcker inte. Facit i hand så var VIK nog riktigt nära SHL redan förra säsongen. 3 min eller för den delen om inte Forsberg hade skadat sig.