Inför Asplöven- Västerås: SHL-jägarna far på jakt till de norrländska skogarna

Kenneth Bergquist mål Asplöven

Kenneth Bergquist gjorde ett fint mål mot Asplöven ifjol. Nu med en vässad tredjekedja med Freddan J kanske ”Bacon” kan sätta sitt första? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tredje bortamatchen och tredje matchen i de norrländska skogarna. Denna gång är destinationen Haparanda där man ska ta sig an Asplöven som har startat som en lite uppstickare.

Nederlagstippade Asplöven har varit lite utav en berg-och-dalbana i sina fyra inledande matcherna. Till en start såg kritikerna ut att få rätt, Asplöven såg ut att falla handlöst med en defensiv som var långt ifrån fungerande.

Efter förlusten nere i Oskarshamn tog tränare Per Kenttä beslutet om att målvakten Joni Puurula skulle bytas ut mot nyförvärvet Joel Lassinatti. Lassinatti som är inlånad från Luleå och under föregående säsong kunde ses i Almtuna. Det blev en kanonstart för den undertecknade som stängde igen totalt och höll sin första Allsvenska nolla.

Efter sensationsstarten fick han fortsatt förtroende matchen efter och lyckades även där ta en vinst till Haparandagänget, man bryter ju inte en vinnande trend så Lassinatti kommer även stå imorgon kväll. En ordentlig nöt för killarna från Västerås att knäcka.

Om Asplövens smått spektakulära start bara varit ren tur kommer visa sig framöver men en sak är säker, hittills har man produktiva spelare. Roligt att se är att något så ovanligt som en back är den största poänggöraren i Asplöven. Marcus Fagerudd som i fjol kom till Asplöven mitt under brinnande säsong tycks verkligen fått ordning på grejerna. Hittills har han mäktat med tre mål och en assist, lika många mål som VIK:s målkung Luca Caputi hunnit med.

Caputis och övriga Västerås senaste match mot Djurgården fick en bitter start då matchen fick avbrytas på grund pyroteknik. Idag går VIK själva utmed att klubben och även supporterorganisationen VIK support tar totalt avstånd från all sådan aktivitet.

Ett väntat uttalande då det, precis som Klubbchef Anders Eklund säger, inte hör till sporten. Bortsett från det fick vi se VIK bjuda på en stabil defensiv där man var starka framför mål och lyckades så iväg de flesta returer som Jonas Fransson i VIK målet släppte. Defensiven är också det enda riktigt positiva man kan ta med sig från matchen då man inte var speciellt långvariga i anfallszon och hade otroligt svårt att skapa tryck mot Djurgårdsmålet.

I fjol gick mötena mot Asplöven bra, sett ur VIK-ögon, då det blev fyra vinster av fyra möjliga. Dock av Asplövens senaste resultat och målproduktion att döma ska man vara högst försiktiga för underskattning. Inga motståndare är lätta, och för VIK tycks de en aning sämre rankade lagen förvandas till oövervinnerliga monster. Det är bara att kolla på matchen mot Björklöven då inte en enda VIK spelare såg ut att vara speciellt taggad till att kämpa till sig en seger.

Det har uttalats att VIK ska vara Hockeyallsvenskans tuffaste lag att möta, hittills har det saknats lite. Vi får väl helt enkelt ha tålamod och se vad team Fagervall/Hellenberg tillslut kan uppnå.

I morgondagens match kommer ingen Brady Leisenring vara på isen. Detta för att den lille amerikanen valt att lämna VIK ”på grund av för lite speltid”. Den snabbe lille forwarden kom till VIK förra säsongen och såg tidigt ut att kunna bli en spelare med bra koll på hur man producerar poäng.

Efter NHL/AHL-spelarnas intåg i klubben blev Brady sig aldrig lik och i dagsläget känns det klokt att låta honom gå. Som många sagt så är det motiverade spelare som behövs i klubben om framgång ska uppnås. Johansson har säkert en plan för hur Bradys plats ska fyllas.