Inför försäsongens sista match mot alltid lika svårnackade budgetlaget Almtuna som slagit Brynäs och AIK*2 & HA-topparna i MoDo stod upp bra mot Skellefteå i SHL-premiären

Karl Anderrson (mitten) ser upp till Gersich och Komarek då stjärnduon leder VIK på flera sätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

FOTO: Karl Anderrson (mitten) ser upp till Gersich och Komarek då stjärnduon leder VIK på flera sätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På fredagskvällen väntar försäsongens sista match mot alltid lika svårnackade budgetlaget Almtuna i ABB Arena. Bloggen talade med en insatt i AIS inför matchen:

– Alldeles för lång försäsong… AIS har en del småskador så vi har lånat in tre från Arlanda Wings (en målvakt och två forwards) och spelar med en junior.

– Marcus Karlström har som vanligt sett riktigt bra ut hittills och av nyförvärven har Elliot Ekmark (ex Björklöven) sett intressant ut.

***

AIS matcher:

 • 16/8 AIK – Almtuna 4-5
 • 22/8 Östersund – Almtuna 5-3
 • 24/8 Almtuna – AIK 3-2 (efter straffar)
 • 5/9 Almtuna – Brynäs 5-3
 • 7/9 Almtuna – Östersund 3-4 (ÖT)
 • 13/9 Almtuna – Södertälje 2-4

AIS slog alltså Brynäs och har vunnit två gånger mot AIK, men sedan förluster mot Östersund*2 och Södertälje senast.

***

Enligt VLT tränade ett Kemplöst VIK så här under torsdagen. Är det bara jag som skulle vilja att Topping också fick en ny offensivt potent högerfattad lirare att leka med, utöver den mer meriterade som letas till förstakedjan?:

 • Gersich – Komarek – Dmytriw
 • Engstrand – Hutchison – Bergman
 • Hellberg – Topping – Kangas
 • Andersson – Skedung – Hofbauer

Trevligt att unge Karl Andersson får chansen, tycker Strängnäsprodukten har sett solid, intensiv och smart ut varje match jag sett 19-åringen.

Backpar:

 • Flood – Krupic
 • Jansson Lorek – Östman
 • Bohm – Loponen
 • Lindelöf – Hadobas

PP1:

Hutchison

Gersich – Hellberg – Komarek

Jansson Lorek

Bra att Hellberg får en chans i PP1, det har den målfarlige ynglingen förtjänat.

PP2:

Bergman

Dmytriw – Engstrand – Topping

Loponen

Högst noterbart att nu även Flood (och tidigare Krupic) petats från PP. Märkligt att lagets två klart mest spelskickliga backar inte lirar PP, men samtidigt tyder det på bra konkurrens.

Jansson har en förmåga att göra poäng som är imponerande, men är i längden nog inte tillräckligt kreativ för att driva ett PP1 i ett SHL-satsande lag i bloggens tycke.

***

Intressant citat från Karl Andersson i VLT om att de två största stjärnorna också verkar vara de som driver laget även gällande nedlagt arbete:

– Det har varit jättekul. Att man fått spela de flesta matcherna och varje dag kan se upp till och ta efter (Konstantin) Komarek, (Shane) Gersich och de här toppspelarna i laget, se hur hårt de jobbar varje dag. Det är en riktigt skön grupp, jag tycker alla kommit in i det riktigt bra.

Om detta stämmer är det ett nytt landskap i VIK där dessa välmeriterade herrar sätter en ny standard, även off ice och inställningsmässigt. Viktigt att ha ledande spelare som inte är för ego.

***

Såg MoDo mot Skellefteå i SHL-premiären då de sistnämnda vann en ganska jämn match efter straffar. För oss med HA-referenser var det intressant att se relativt många nyliga HA-spelare stå upp väldigt bra i MoDo. Och ex-VIK:aren Kristians Rubins nätade.

HA-toppen är uppenbarligen vass och det krävs nästan lite lätt SHL-klass redan för att gå upp verkar det som. Men tuffare sedan i SHL-vardagen för MoDo då det inte finns några ”enkla” utandningsmatcher i SHL, i kontrast mot att knappt halva HA inte är så superhett kanske…

6 svar

 1. C skriver:

  Är det ändå inte ganska vanligt att man förlorar endel tro, energi, motivation i gruppen mm när man tränar samma lag väldigt länge.
  Vi vann än då div1 med Paananen och kom 3a året efter som nykomling. Då var det nog väldigt bra drag på alla sätt.

  Säsongen efter när vi tappade några placeringar skulle styrelsen inte förlängt kontraktet. Lite som BIK gjorde med Helmersson i våras.

  Tänker lite på Janne Andersson i landslaget med, ungefär samma resa. Kvartsfinal i VM och nu som en schweizerost bakåt.

  Tror att 3 år som tränare är den ultimata tiden i samma lag. (visst finns det undantag).

  • Peter T skriver:

   Precis min åsikt, visst fasiken är Pannan en skicklig coach i grund och botten, annars hade han inte fått jobb på förbundet. Kan vara så att det va ett misstag att ta in den assisterande tränaren Fagerlund, försvarsspelet va bedrövligt vilket va hans ansvar.

 2. Eusebio skriver:

  Flood och Krupic kommer inte att spela

 3. Peter T skriver:

  Hehehe, inte så svårt att lista ut namnet på den ledare du inte vill namnge.
  Hur många ledare för A-laget är kvar från förra året 😀
  Jag har också hört en del, bl a arbetsmoralen på SC, denna säsong jmfr med förra, jag nämner heller inga namn.

 4. C skriver:

  Vill inte namnge namnet på ledaren i A-laget men enligt honom är det ett helt annat driv, krav, återkoppling till spelarna på träningarna i år jämfört med förra året, Helmersson har höjt professionalismen i år jämfört med Pannan. när jag hörde det börjar jag verkligen andas morgonluft!

  • Eusebio skriver:

   Traditionen var att tränarna och kaptener skulle göra mycket oväsen,nu görs det pedagogiskt..