Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Inför första slaget VIK-Mariestad med BoIS-experten: ”Eddie Davidsson sa att BoIS är laget i hans hjärta”

 

Äntligen kan vi börja se framåt på allvar med nya fräscha och offensiva VIK. På fredagskvällen gästar tänkta topplaget Mariestad ABB Arena för premiärmatchen av HockeyEttan Västra. Den första matchen i hela Hockeysverige säsongen 17/18 förresten.

Många VIK-fans kanske nästan räknar med seger. Men Boisen var ju typ en sekund ifrån att slå ut starka Troja ifjol. I princip samma lag nu. Det kommer sannolikt bli en mycket tät match. Gästerna har ju bara tappat en handfull spelare mot VIK:s 17-18 stycken, så kontinuiteten talar för det troligen mycket mer samspelta Mariestad.

Om ni missade senaste podden med Thomas Paananen, så avslöjade coachen då att laget blir så här:

Johansson – Skiöld – Hetta

Bergman – Lehmann – Holmberg

Mattsson – Pettersson – Weiskog

Wallin – Cederberg – Lidström  (Extra: Mattisson)

Backar:

Lindelöf – Hassel

Källström – Werner

Nilsson – Jansson

Brandhammar – Alenbring (spelar på sju backar, oklart vem som vilar av dessa två)

PP1:

Johansson – Skiöld – Weiskog – Hetta (skytt på blå) – Lindelöf

PP2:

Bergman – Lehmann – Pettersson – Nilsson – Källström

(Intressant att Holmberg, Mattsson, Jimmie Jansson, Brandhammar, Cederberg, Werner och Wallin inte just nu spelar PP, säger lite om bredden.)

Boxplaypar: (rullar på olika backar i BP)

Bergman – Lehmann, Skiöld – Johansson, Pettersson – Weiskog, Mattsson – Cederberg

***

Duktige Mariestadsbloggaren Krister Holm var vänlig nog att ta sig tid att svara på en del frågor om vår nye toppkonkurrent. Krister driver bloggen Oxarna.se som förtjänar att läsas. Där finns mycket att läsa, inte bara om Mariestad.

Hur beskriver du er fjolårssäsong, Krister?

– Förra säsongen var en häftig resa för Bois del. Laget har alltid varit ett ansett hockeyettanlag men kanske inte riktigt det där topplaget. Under säsongen som gick förväntades laget att gå till Allettan och där också vara med och bråka om en playoffplats, men där skulle det nog ta stopp. Men ju längre säsongen gick, desto bättre blev laget.

– Laget krigade stenhårt för varandra, spelare utvecklades riktigt bra och andramålvakten Arvid Ljung gick ifrån bänken till att bli hela Ettans bästa målis. Det gav en tredjeplats i Allettan efter suveränerna Kristianstad och Troja och en plats i playoff 2. Där slog vi tämligen enkelt ut ett bra Asplöven innan vi fick Troja i sista playoffsteget innan slutkvalserien. Troja var naturligtvis efter sina två seriesegrar (grundserie och Allettan) stora favoriter, men det krävdes tre stentuffa matcher och ett felaktigt dömt mål på övertid innan Troja med andan i halsen avgick med segern. Troja rullade sedan vidare på vinnarspåret och gick tämligen enkelt till allsvenskan, ett kvitto på att Bois säkert inte gjort bort sig i kvalserien, menar Krister.

Hur är laget/spelet nu jämfört med fjolåret?

– Till i år tappade man tre av Ettans bästa spelare till allsvenskan i Arvid Ljung, Tobias Björklund (39 poäng som back) och ettans poängkung Douglas Lögdahl. Då såg det tungt ut, men Tobias Sandberg har gjort att ingen saknat Arvid under försäsongen, och Eddie Davidsson kan fylla Douglas plats. Ersättare för Björklund har man dock inte hittat utan där satsar man istället på Sebastian Collbergs bror Ludvig (Mariestadskille). Han är en stor talang men inte en fullgod ersättare, så backsidan är inte lika stark som föregående års väldigt starka uppsättning.

– Istället har man en klart starkare forwardsuppsättning då man plockat in ytterligare två klasspelare i Roman Semjonovs och Erik Olsson. Erik gjorde det bra i klubben innan hans två allsvenska säsonger och kommer tillföra fart och tyngd. Roman trodde jag skulle vara en offensiv tillgång men han har visat sig vara helt komplett, en kille som både har blick och målskytte men som också offrar sig hänsynslöst och åker massor med skridskor och gärna smäller på. Så backsidan kanske är lite svagare men offensivt är man klart vassare med tre kedjor som kan vinna sin match i matchen mot alla lag och en fjärde som kan stänga ner en motståndarkedja.

Vilken typ av tränare är Karl Helmersson (Pers bror)?

– Helmer har gjort en stor resa under sina år som tränare. Han är oerhört seriös och noggrann och i inledningen av sin tränarbana så blev det nog lite för mycket, han ville ha kontroll på allt, varje detalj i spelet. Men han är också villig att lära sig och det har han gjort, numer släpper han mer på kontrollbehovet och ger spelarna mer ansvar vilket de växer av. Han har fått stor utveckling på många spelare och Bois har fått släppa flera spelare varje säsong till allsvenskan. Han förespråkar ett spel med hög fart och presspel där man vill tillbringa så mycket tid i anfallszon som möjligt.

Hur har er försäsong varit?

– Försäsongen har verkligen varit upp och ner. Lysande hockey har blandats med djupa dippar, ena matchen formligen krossade man Skövde för att i nästa möte lagen emellan förlora trots kraftigt övertag i en period. Seger mot Huddinge ena matchen förbyttes i förlust mot Tranås i nästa. Det måste ha varit svårt för Paananen att analysera Bois, såg han oss i ena matchen fick han nog respekt för oss, såg han en annan tänkte han nog att detta tar vi lätt.

Vilka spelare är heta och vilka kan bli bättre?

– Det ser nästan alltid likadant ut i Bois, vissa spelare har lätt för att motivera sig medan andra har det betydligt svårare att ge järnet under försäsongen. Bröderna Engqvist är alltid påkopplade, de är fruktansvärt vältränade och stora vinnarskallar och har därmed också varit heta.

– En annan kille som visat framfötterna är Roman Semjonovs, ett nyförvärv som verkligen överraskat positivt med riktigt bra spel i båda ändarna av isen. Den som kanske lyst allra mest under träningsmatcherna är dock stortalangen Oskar Olsson, en egen produkt som förra säsongen mestadels centrade fjärdekedjan men som i år fått spela i andra och verkligen tagit vara på förtroendet. Jag vill också plussa för två andra unga egna killar, Alexander Liljedahl och Anton Rask, efter dom hittar man inga bromsspår!

– Om vi sedan går till dom man förväntar sig mer av så är det framför allt förstakedjan. Filip Thörnqvist, Eddie Davidsson och Oskar Norlöv är en trio som vi har skyhöga förväntningar på. Filip och Norlöv snittade klart över en pinne per match förra säsongen och Eddie räknar vi med ska kunna leverera något liknande. Men som jag skrev tidigare så brukar man i Bois kunna se att de mer rutinerade killarna har svårt att tända till riktigt under träningsmatcher. Ju mer matcherna gäller desto mer brukar de dock kliva fram, framför allt kaptenen Filip Thörnqvist brukar bli ett riktigt monster i de stora matcherna. Vi får se om han kan slå på den knappen till imorgon eller om det behövs en längre startsträcka.

Det var då. Vad jag förstår lämnade Eddie Davidsson bara, utan att ha fört någon dialog med VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur har Eddie Davidsson (lämnade VIK för Bois) sett ut och hur ser ni på värvningen?

– Som jag sa så har Eddie mer att ge än det han visat så här långt. Utöver att han kanske har svårt att motivera sig när det inte gäller poäng så kan en annan förklaring vara att han numer omskolad till center, och det kan ta ett tag att hitta rätt. Med det sagt så har han inte varit dålig, men jag vet att han kan betydligt mer än han visat.

– Värvningen av Eddie Davidsson är lysande av en mängd olika orsaker. För det första är det givetvis en klasspelare på Hockeyettannivå som kommer att betyda mycket i t.ex. powerplay. Det är också en ”statementvärvning” som visar att laget är att räkna med, att man vill fortsätta ta kliv och bli bättre för var säsong som man också gjort år för år. Med värvningen av honom så blev man än mer attraktiv för andra spelare.

– Men det viktigaste kanske var att det var en bekräftelse på något man redan var kända för i Hockeyettankretsar: Att i Mariestad trivs man, där blir man kvar om man inte lämnar för spel högre upp. För så är det, ingen spelare som klubben vill ha kvar lämnar för ett annat hockeyettanlag. Mariestad blir man trogen trots att pengarna är betydligt större i många av de andra Hockeyettanföreningarna. Det bekräftar ju också Eddie när han i första intervjun slog fast att trots att han är fostrad i Västerås, trots att han spelat där tre år i allsvenskan, så är det Mariestad som är klubben i hans hjärta. Det ger en stolthet till hela föreningen.

Vad är målsättningen?

– Målet som laget satt upp är densamma som för alla hockeyettanklubbar känns det som, att komma topp 5 och spela Allettan. Det är också det enda uttalade målet utåt, mycket för att man inte vill att spelarna ska få vattenskalle nu när Mariestad är lite favorittippade, utan att de ska hålla fokus här och nu. Men ett annat mål man har inom klubben är att bli bättre för varje år. Och då man förlorade i playoff 3 säsongen som gick så måste man nå kvalserien för att nå det målet.

Din känsla kring serien i år?

– Jag tror att serien blir bättre i år, men också tämligen snabbt skiktad i två lager. Lindlöven, Borlänge, Skövde, Mariestad och Västerås kommer att vara en klass bättre än de andra lagen. De fem kommer nog dock ha en rätt tät uppgörelse sig emellan, lika tät som de sju lagen i nedre skiktet kommer att ha för att undvika bottenplatserna.

Hur känner du kring VIK och matchen under fredagskvällen?

– Det är roligt för serien att VIK anslutit. Det ger en extra hausse till serien och frågan är om inte den västra serien numer är den hetaste Hockeyettanserien, tidigare har den södra ansetts vara den bästa. Västerås kommer att vara klara favoriter i serien, de har den klart största spelarbudgeten, den största organisationen att stötta laget och den klart största fanbasen.

– Laget ni fått ihop är en av ettans starkaste, framför allt backsidan imponerar. Orosmomentet för er del måste vara tränaren, det är ett större steg än man tror att gå från att vara juniortränare till att vara seniortränare. Speciellt i en stor klubb, där pressen på ett J20-lag kommer inifrån medan pressen på A-laget kommer utifrån. Går allt bra så blir pressen positiv, men går det emot så kan pressen bli negativ och det måste man lära sig att hantera. Med det sagt så är ni favoriter i min bok.

– Morgondagens match tror jag blir riktigt kul! Det kommer att vara två tokladdade lag som kommer göra allt för att få kommandot. Den som lyckas få första målet tror jag kommer att få den extra energin att vinna matchen, men vem som gör det vette sjutton, säger Krister avslutningsvis.

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"908438603407265793";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/908438603407265793";s:5:"pDate";s:19:"2017-09-14 21:13:36";}}";

1 Kommentar

  1. Johan

    När han kom tillbaka till VIk så sa Eddie samma sak att det är klubben i sitt hjärta och har alltid drömt om att åter igen få spela i VIK. En som vänder kappan efter vinden. Men ser ingen förlust att han lämnade, han är alldeles för ojämn i sitt spel.

Tweets

Olle-Bo - AvatarOlleoleOlle-Bo

@philipsunell @VIKFanCentral @dalenbeats 👍 Låter mer rimligt. När man läser artikeln får man känslan att man valde… https://t.co/RpWaZzmrQS

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@FileniusDennis @olofhugonilsson Läste du om Krastenbergs? Eller var den också för kritisk för de så känsliga? 🙂

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto