Viktig omedelbar framgångskänsla inför 3200 då VIK vände och vann mot fräna Mariestad

Det blev jubel i senaste premiären hemma mot Mariestad. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK lyckades vända 1-3 till seger 4-3 mot topptippade Mariestad på fredagskvällen. Detta via ett klass- och segermål av Fredrik Johansson. Efter många år av motgångar var det extremt viktigt att det gulsvarta nybygget och fansen fick en omedelbar känsla av framgång, särskilt då nästan 3200 dök upp och skapade en häftig stämning. Stort tack till VIK Support!

Första var en ganska svajig hockeyperiod. Mariestad var inte alls speciellt bra och såg inte ut som ett topplag. Men VIK mer eller mindre bjöd på tre chanser och Dahlbom och backarna hängde inte med i sidled. 1-3 efter första sedan pigge Oscar Pettersson stack emellan och nätade i power play efter fint förarbete av Niclas Lehmann. VIK var dock klart bättre i 5-mot-5 i första perioden.

Oscar Pettersson fick efter en något poängtorr försäsong direkt näta nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Efter första perioden utgick Petter Mattson efter en rejäl smäll där han blev liggande och sakta reste sig. Paananen gjorde om i kedjorna och Lidström och Wallin fick inte spela mycket mer.

Oturen fortsätter då Petter Mattsson utgick tidigt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I andra perioden drabbades VIK som vanligt av en rad utvisningar. Gulsvart måste vara ett av få hemmalag i idrottsvärlden som konstant har så svårt att charma domarna, trots alltså hemmaplan.

Dahlbom växte efter en tuff start. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Dahlbom revanscherade sig lite och VIK-boxen fick slita för att Mariestad inte skulle döda matchen. I spel 5-mot-5 gjorde VIK det helt okey. Gästerna hade fått matchen precis dit de ville och slutade dessutom bjuda VIK på chanser.

Jesper Cederberg höll tungan rätt i mun vid det så viktiga 2-3-målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I sista perioden fick VIK med sig domaren och man visade dessutom att man är ett vältränat och mentalt starkt lag. I efterdyningarna efter ett bra power play kunde Jesper Cederberg på något sätt få in en lös ispuck bakom annars skicklige Tobias Sandberg fram till 2-3.

Skiöld vann tekningar (57 %) och gjorde 1+1 när det behövdes. Nyttig lirare som även sliter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I power play kunde Johan Skiöld raka in en retur fram 3-3 och publiken var i extas. Skiöld låg även bakom 4-3 då han smekte fram pucken mycket elegant till Fredrik Johansson som visade klass med en lång dragning fram till segermålet. Seger och inte alls orättvist sett till 60 minuter.

SAMMANFATTNING

Detta var verkligen ett rejält första test för VIK, redan förhand, då man skulle möta tuffa lagmaskinen Mariestad, ett av de topprankade lagen i hela HockeyEttan. Pressen att leverera inför 3000 i en het hall var också en ny upplevelse för de flesta VIK:arna.

Skönt att se Hetta tillbaka, här med BoIS kanske något korpulente ”överstegris” Filip Törnqvist, som låg helt utslagen efter ett möte med Källström, men återuppstod och spelade efterföljande PP… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Testets svårighetsgrad ökade i kvadrat då man grävde ner sig i ett 1-3-underläge efter 40 minuter. Att då visa styrka och vinna med 4-3 var sagolikt viktigt för a-l-l-t. För vi har ju blivit lite bittra i Västerås. Med all rätt. Men bitterheten efter 40 minuter förbyttes till ännu större respekt för Paananens och Zetterbergs bygge. Och spelarnas fysik!

Lindelöf försökte dribbla bort 2-3 man. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Många spelare verkade mycket nervösa. Många spelare drog nog på sig ganska rejäl mjölksyra, den kom som ett brev på posten då kanske ville för mycket. Men imponerande nog lyckades spelarna ta sig ur allt detta.

Målen VIK släppte i första måste noga analyseras. Känslan är att vi sett detta förr där målvakts- och försvarsspelet inte synkar då motståndare slår sidledspassningar eller liknande. Det måste kanske åtgärdas på sikt.

Fredrik Johansson var egentligen inte speciellt vän med pucken denna afton. Men likväl var det kaptenen som avgjorde med 1+1, då det som mest behövdes. Hur ska det då se ut när Fredda är på sin topp?

Tufft och tätt bitvis. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tycker även Oscar Pettersson drev på obekymrat matchen igenom, liksom Johan Skiöld. Bägge vann också majoriteten av sina tekningar. Pontus Holmberg drev på trots att Mariestad försökte spela fysiskt. Kevin Weiskog hade några monsterbyten där han täckte puck och utnyttjade sin fysik till fulländning.

På backsidan slet Hassel, Källström och Werner föredömligt. Lindelöf ville nog lite för mycket denna match och var olycklig vid 0-1.

Eddie var tillbaka… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Detta var en seger VIK faktiskt kan segla på ett tag, på ett positivt sätt. Muskler överspända som fiolsträngar kan nu välförtjänt slappna av mer redan till nästa match.

Mariestad känns som ett ”halvt” allsvenskt lag, en del riktigt skickliga spelare, men en del ganska kantiga spelare också. Det som talar för VIK är att Mariestad kanske inte har så mycket mer att ta på kontinuitets- och kemikortet, där nya VIK sannolikt kommer bli allt bättre desto mer de 17 nya spelare lär känna varandra.