Inför Kristianstad med KIK-expert: ”Sista året i gå-upp-planen & tunga tappa till Södertälje och Växjö

Thomas Paananen behöver nu peka med hela handen åt vissa. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Ingen rast och ingen ro. Cirka 55 mil i buss och sedan Kristianstads IK borta för VIK under fredagen (kl 19.30). Det blir den femte träningsmatchen på åtta dagar.

Med nästan ett helt nytt lag är det inte fel med många matcher under försäsongen. Intressant att VIK-ledningen gått ifrån lite det att en många juniorer skulle få chansen, vilket jag tyckte Paananen hintade om när jag talade med honom förut. Kanske är det klokt att istället fokusera på att spela ihop befintligt lag.

Dock har ju junioren Tobias Smids verkligen fått och tagit chansen. Tyvärr är Smids sjuk nu. Annars är det väl bara osäkert kring Petter Mattsson.

Talade med Kristianstadskännaren Max Strömberg Melin, (@max__xths på Twitter):

– Försäsongen har varit riktigt dålig för KIK. Man stod upp bra mot Oskarshamn och sen Rungsted, men hade ingen chans mot Rödovre. Halmstad och Nybro hemma har det varit väldigt dåligt fokus och tändning, knappt skapat lägen alls, menar Max. Ikväll blir det nog 600-700 på läktaren.

– Tre tunga tapp i Johan Halvarsson, Simon Norberg och Daniel Andersson – alla med knäskador. Joonas Sammalmaa och Robin Sterner gör sista matcherna på tryout nu, båda har sett lite sega ut och saknat tajming. Malte Sjögren är tillbaka men spelar nog ej p.g.a. hjärtproblemen.

– Spelare som stuckit ut positivt är Niklas Lindmark som är en stor stark back, som ändå är rörlig och har bra förstapass. Marcus Sirén har skapat mycket lägen på egen hand och varit företagsam. Herman Hansson bidragit med tyngd och offensiv spets utifrån sina förutsättningar.

– Detta är sista året på femårsplanen när man senast skulle gå upp, men satsningen började på riktigt inför 2014/2015.

Hur ser det ut jämfört med ifjol, då KIK var riktigt bra redan då?

– Tyngsta tappet är ju uppenbart Joel Persson, sen även Thom Flodqvist (Södertälje) och Filip Petersson till Tranås. Bästa nyförvärvet är nog Johan Halvarsson om han kommer tillbaka bra från skada. Men Johan Skinnars från Södertälje är överlägset bästa nyförvärvet.

– Rasmus T Andersson som kom 2:a i J20 SuperElit:s poängliga lär också bli bra. Mikael Johansson med erfarenheter av att gå upp blir också viktig. Tycker det är bättre bredd detta året men lite sämre spets. Joel Gistedt i kassen viktigaste av alla, säger Max avslutningsvis.