Inför Kristianstad med KIK-kännare som hyllar NHL-lånet Joel Kellman, J20-rapport från Mora & scout om Ben Smith som lån i Rögle – hur är det egentligen med ”lån” till SHL?

Från det heta playoffdramat våren 2018 då VIK slog ut favoriten Kristianstad. Bägge lagen har nu gått från Ettan till den Allsvenska toppen. Och Freddans #12 hissas ganska snart... ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen gästar Kristianstads IK ABB Arena. Bloggen fick byta några ord med KIK-kännaren Max Strömberg Melin:

– Läget är väl ganska bra i KIK, säger Max till bloggen. Laget fick en perfekt premiär där man var klart bättre än Väsby och kunde styra matchen och få den på det sättet man ville. Det såg bra ut i spelet och man framförallt vårdade och behandlade pucken väldigt bra.

– De som varit heta är båda målvakterna, Mattias Pettersson stod mot Väsby och var väldigt bra, som han varit hela försäsongen. Calle Clang har varit minst lika bra och det lär vara han som står imorgon.

– Erik Flood och Rickard Olsén fortsätter övertyga på backsidan, de tar sig med enkla och effektiva pass ut ur egen zon och får fart i spelet. De har tillfört en dimension som saknades ifjol.

– Framåt har Kalle Mikitinac varit framstående som alltid, ska bara omsätta sitt spel till mer poäng. NHL-lånet Joel Kellman var otroligt bra mot Väsby, överlägsen nästan, säger Max om VIK-dödaren för KHK i SHL-kvalet våren 2015.

– Sen är det såklart Malte Sjögren och Herman Hansson som alltid bidrar med det de ska, plus en hel del extra. Vill se mer från Fredrik Hansson och Dennis Svensson, de har varit bra i PP men svaga i 5-mot-5-spelet.

Vad är en rimlig målsättning för KIK?

– Man vill komma topp-10. Men jag är glad om vi undviker en ”Playout”, säger Max avslutningsvis.

***

Rögle har lånat centern Ben Smith från tyska ligan, trots det snåriga regelverket kring hur SHL-lagen får låna. Men eftersom det ska vara ett säsongslån som dessutom ersätter en skadad spelare ska det vara lugnt.

– Utmärkt tvåvägscenter med riktigt fin karaktär, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Kan ge offensiv utan att offra det defensiva. Spelade med väntade toppvalet i NHL-draften, Tim Stützle, i en kedja och hjälpte Stützle mycket. Smith var en av de bästa spelarna i DEL.

***

På tal om NHL-draften som går av stapeln i natt. Återstår att se om VIK J20:s Johan Ström eller Viktor Hurtig kan skrälldraftas?

VIK J20 hade annars en tung tisdagskväll mot starka Mora (utan Hurtig) som blev för svåra och Hellenbergs gäng föll med 3-1. Mora var helt enkelt bättre denna afton och skotten 39-18 var talande för matchbilden.

Johan Ström börjar dock komma igång i kassen och har nu 93,4 i räddningsprocent de senaste två matcherna. Detta då VIK släppt närmare 40 skott mot sig per match. Ändå har laget slutat bjuda på alltför många öppna målchanser och defensiven kan vara lite på rätt väg.

Mora var dock snabbare och starkare då de ser ut att bli ett topplag just denna säsong. VIK verkar (just nu baserat på de fyra matcher jag sett) generellt sakna en del fart, storlek och skytte jämfört med de absolut bästa juniorlagen i Sverige. Exempelvis hade VIK tre bra kontringar och mer eller mindre frilägen men skotten gick utanför.

Playmakern Gabriel Kangas var, tillsammans med Oscar Hagman, på nytt de mest tongivande i VIK. Hagman var en av få som kunde matcha farten och fysiken på Moras bästa spelare.

Även centern Simon Siwert gjorde en del bra saker då även han har farten som en del andra ännu inte riktigt har. Kanske är Siwert värd en chans högre upp kedjorna?

Även om VIK förbättrat försvarsspelet var det kanske lite suspekt markering och en del pucktittande vid 1-0 och 2-0, och 3-0 skulle kanske Ström kunnat ta.

En frisk fläkt var dock när Theo Keilin, med sin snabbtänkthet och utsökta blick för spelet, friställde Kangas som smällde in ett handledsskott från distans fram till 3-1. Hagman spelade sedan fram Kangas till nästan öppet mål i PP bytet efter, men bom.

Den yngste av Nicklas Lidströms söner, Lucas, gjorde för övrigt J20-debut i Mora. 17-åringen fick inte spelat mycket, men såg smidig ut och var bekväm med pucken. Spännande fortsättning följer.