Siffror efter Södertälje, är det någon mening med slapp ”fördjupad” statistik & seger mot Brynäs då riktigt häftigt radarpar på väg att växa fram i J20 – Keilin & Kangas

Lukas Zetterberg fick spela hela 18:33 mot SSK efter massor välförtjänt tid i PP. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Lite siffror efter hemmapremiärsegern mot Södertälje (3-2) på måndagskvällen:

Först en liten passning till de i ledningen på Swehockey.se som ansvarar för statistiken: Alexander Lunsjö stod för fyra-fem högklassiga täckta skott mot SSK. Men ovan står det noll! Ansvariga bör se till att tillräckliga resurser avsätts – annars kan man lika gärna lägga ner den officiella ”fördjupade” statistiken.

Många klagade på VIK:s tekningar mot Södertälje, men om nu den statistiken stämmer vann VIK faktiskt tekningarna med 38-32. Hillding är glädjande nog en stark tekare och ligger runt 55 % efter två matcher och Skedungs nya högre nivå verkar hålla i sig lite över 50 %.

Vi ser också hur vissa spelare, som lirar både BP och PP1, får massor av istid; Hetta nästan 22 minuter som forward, Asplund 22:25 och Lukas Zetterbergs 18:33 är också mycket för att vara forward.

Detta samtidigt som Wikman bara fick 09:44 och Skedung 10:23. I längden kommer det bli slitage om man har forwards som ligger runt 20 minuter per match, samtidigt som vissa andra knappt hinner blir varma. VIK-ledningen måste hitta en lite bättre balans här över tid om det kommer bli så här mycket PP- och BP-tid.

***

Nedan ”ShotChart” från Swehockey.se som visar varifrån skottförsök gjordes ifrån, SSKs siffror i rött:

Vilka slutsatser kan dras av varifrån skotten togs? SSK och Myrenberg var bra, även om SSK sköt ganska mycket från distans också då VIK fredade buren bra.

***

Glädjande att VIK J20 kämpade till sig en 2-3-seger borta mot Brynäs på söndagen. Oerhört viktig seger för verksamheten, som haft en tuff start. Nu fick VIK hastigt och lustigt kontakt med just Brynäs på tredjeplatsen, även om många lag har betydlig färre matcher spelade:

Tabell ”J20 – Nationell Norra” som J20 SuperElit heter numera.

Undertecknad kikade även på denna match mot Brynäs och efter tre matcher i rad som jag bevittnat börjar man lära känna laget lite nu. Det verkade som coacherna justerat laget en aning och några av de som inte lyckats så bra fick mindre framträdande roller eller deltog ej.

Det verkade stabilisera laget som gav ett mer homogent intryck. VIK J20 drog ner drastiskt på antalet bjudningar som givit 27 baklängesmål på fem matcher före denna match.

Det mest intressanta är att Theo Keilin och Gabriel Kangas håller på att utvecklas till ett riktigt radarpar som hittar varandra med delikata passningar vart och vartannat byte. Extra intressant är också som sagt att dessa två 2003:or har två säsonger kvar som juniorer.

Hugo Ek Koskela fortsatte vara bra och fick nu bättre samspel med mycket snabbe Linus Mattison som sent avgjorde matchen. Dominic Süsskind gjorde ett solitt jobb i tredjekedjan.

Även den 198 cm långe backen Viktor Hurtig (02:a) fortsatte att stå ut rejält så länge han orkade (verkar inte lika vass i tredjeperioderna än så länge). Förefaller vara lite av en artist som alltid vill göra något extra och lyckas ofta. Hurtig har nu fått en profilbeskrivning på EliteProspects.com som ett potentiellt skrällnamn i NHL-draften i veckan.

Fick också se Johan Ström i kassen för första gången. Ström är lugn och litar på sin storlek och stod rätt många gånger och gjorde flera fina räddningar. Väl nere på isen verkar det finnas förbättringsutrymme att snabbt ta sig tillbaka i position. Detta då bägge Brynäs mål tillkom efter att Ström varit nere ganska länge. J20 har två bra målvakter denna säsong då även Petter Johansson sett skärpt ut.

Kan J20 nu få tillbaka tänkta toppspelarna Filiph Åström och Lukas Smith och fortsätta polera bort de grövsta misstagen kan det bli en rolig säsong då toppspelarna är riktigt kul att se på. Poängligan topp-15 i VIK J20:

2 svar

  1. Fredrik Angebrand skriver:

    Hur har Oscar Hagman sett ut? Har han lyft sin offensiv månne? Eller hur har målen hans tillkommit?

    • Mikael Norén skriver:

      Fredrik, han sliter på bra bredvid de stora små lirarna Keilin och Kangas. Är ju mer av en energikille som dock visat sig ha bra touch framför kassen. Men jag trodde han skulle märkas lite mer efter sina fina inhopp i A-laget.