VIK lyckades vända 0-2 till seger 3-2 mot ett sylvasst Södertälje tack vare Myrenberg, ett briljant PP med het Zäta & uppoffrande spel av Lunsjö & Co.

Jesper Myrenberg gav inte SSK något gratis. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås lyckades vända 0-2 till seger 3-2 mot ett sylvasst och NHL-tankat Södertälje på söndagseftermiddagen. Jesper Myrenberg, uppoffrande spel och ett briljant PP låg bakom segern. Lukas Zetterberg blev sen matchvinnare efter att distansskottet som gav 27 mål 18/19 kom tillbaka.

Inramningen var speciell men glädjen per publikenhet precis lika hög.

VIK började bra första bytena, men Simon Åkerström gick bort sig högt och 0-1 efter att den redan landslagsmeriterade 20-åringen Samuel Fagemo efter 2.00 lämnades fri.

Efter målet fick SSK massor av energi och deras två NHL-bestyckade förstakedjor hade många bra byten. 0-2 kom efter att snipern Nick Olesen fått prickskjuta i PP.

Men VIK kom tillbaka och fina passningar av Hertzberg och Zetterberg gav 1-2 via ett direktskott av Asplund i PP. Men det var SSK:s period då de vann skotten med 18-11, bland annat. Frågan var om SSK skulle orka köra så här i 60 minuter?

SSK fortsatte vara bra inledningsvis på andra perioden, men Jesper Myrenberg var skärpt tillsammans med nya skottblockkungen Alexander Lunsjö. Matt Bailey missade bland annat ett friläge.

VIK brände spel 5-mot-3 i nästan två minuter. Men mot slutet av perioden började VIK äta sig in i matchen. Det var fjärdekedjan som låg bakom kvitteringen. Detta efter bra spel av Eriksson och Lunsjö där även August Tornberg var högst inblandad med en fin skottfint och pass som gav Eriksson mer eller mindre öppet mål efter 39.05.

Smarte och skicklige Joakim Hillding hade en bra chans i början på tredje men sedan pumpade åter SSK:s NHL-lån Lukas Vejdemo, Samuel Fagemo och Evan Bouchard på bra, men VIK försvarade sig på ett uppoffrande sätt och Myrenberg bjöd inte på minsta lilla retur.

Emil Alba spelade mycket elegant backen Oscar von Sivers nästan fri, men Myrenberg rånade SSK-backen med en briljant plock.

Men VIK var inte ofarliga och Younan och Hetta hade bra lägen. Lagen fick en del power play och när Jesper Johansson lyckades få ut SSK:s stjärnvärvning Matt Bailey för en hög klubb hördes det i hela hallen då nordamerikanen skrek ”he held my stick!”.

SSK tog med fyra minuter kvar en ”too-many-men” som skulle visa sig ödesdiger mot VIK:s skickliga PP, där enheten med Jansson, Zetterberg, Hertzberg, Asplund och Hetta får pucken att gå som på ett snöre.

Jimmie Jansson lirade enkelt och smart över till Lukas Zetterberg som efter en lång väntan äntligen fick utdelning på sitt fantastiska direktskott från distans i powerplay fram till 3-2 efter 56.50. De 50 på läktaren lyckades låta mycket och hatten av till alla dem.

SSK tog timeout och tryckte på men VIK fortsatte att spela uppoffrande och låg i skottlinjen och en sådan som Sebastian Benker gör i det tysta många viktiga bra saker i egen zon.

SSK:s nye storstjärna Evan Bouchard, som har nästan tio miljoner kronor i årslön i Edmonton då NHL-laget uppenbarligen tror på honom, visade i slutet dåligt humör och åkte på en interference och ett matchstraff. Bouchard är annars mycket skicklig men skulle kanske kunna skjuta mer.

SAMMANFATTNING

Först är det bara att lyfta på hatten hur SSK har lyft sig sedan träningsmatchen då VIK vann med 6-1 senast. Nu hade SSK full trupp och de pepprade 41 skott mot Myrenberg som tog 39.

SSK kommer garanterat ligga i toppen så länge de får ha sina NHL-lån, och de har ju även många bra spelare utöver Vejdemo, Bouchard och Fagemo. Men VIK visade tålamod och boxade ändå ut gästerna ganska bra och av de 41 skotten var det inte överdrivet många rena eller röda lägen.

VIK vann ändå ganska många lösa puckar mot ett skickligt SSK.

Och eftersom Myrenberg inte släppte en retur fick inte SSK så många andrapuckar att jobba på. Myrenberg visade åter hur bra han är och med en numera het Kruse också har VIK det bästa målvaktsparet i mannaminne.

Power play ser väldigt lovande ut. Jansson och Zetterberg på blå har redan mycket bättre kemi än vad Leduc och Zäta hade på hela säsongen. De spelar med många enkla snabba passningar som skapar rörelse.

Rasmus Asplund på sitt kontor i PP, dirigent från höger halvsarg.

Asplund har ju också starkt bidragit till att införa det snabba och ”enkla” passningsspelet som är så vägvinnande. Asplund var åter en skicklig dirigent som verkligen verkar ha lyft Zetterbergs självförtroende.

Zäta har redan 1+3 efter två matcher och Jansson har 0+3 och denna duo kommer bli oerhört viktig på blå denna säsong i första enhetens PP.

Henrik Hetta (20) på kontoret i PP. Tydliga roller när de är som bäst.

Gällande backar gjorde även Gustav Berglund sin klart bästa match i VIK-tröjan just när motståndet var som bäst och 19-åringen blir högintressant att följa. Younan gjorde också en del bra saker främst i egen zon och Tornberg låg bakom kvitteringen och var solid i övrigt.

Alexander Lunsjö stod för en strålande match i fjärdeline och box play med fem-sex högklassiga skottblockar och en viktig assist vid kvitteringsmålet. Jesper Johansson fick bara spela BP. Fredrik Johansson gjorde en bra match som fjärdecenter och kanske har VIK lite bättre bredd än SSK.

Kedjan med Skedung mellan Wikman och Hertzberg var väldigt anonym 5-mot-5 och fick lite istid, men även de gjorde bra saker i egen zon. Där finns lite sparkapital ännu offensivt.

Till sist är det bara att berömma de 50 på sittplats som verkligen hördes och höll igång på läktaren. Imponerande insats av så få.

Glädjande också i VIK-land att J20 kämpade till sig en 2-3-seger borta mot Brynäs. Oerhört viktig seger för verksamheten där, som haft en tuff start. Rapport kommer under måndagen.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Lukas Zetterberg

3 Alexander Lunsjö

2 Rasmus Asplund

1 Jimmie Jansson

10 svar

 1. Good replies in return of this query with real arguments and describing all regarding that.

  fotbollströjor barn

 2. Lars Bergström skriver:

  Bra summerat. Domarinsatsen skapar stor förvirring och dödar intresset för sporten.

 3. Mattias skriver:

  Hur ser tekningsstatestiken ut i 3de perioden och övrigt i matchen? Tyckte det var bara vinster för ssk.

  • Pelle skriver:

   Har för mig att VIK vann den med 54-46 eller 52-48 eller liknande men kändes inte så.

 4. marko skriver:

  En parodi på hockey.
  Tappade intresse en bit in i andra då det bara handlar om domaren nuförtiden.
  Rar inte covid-19 död på ligan så klarar dom det bra på egen hand med denna slakt av sporten.
  Både spelare och åskådare tycker det är uselt, varför ska en liten klick som vill ha detta få döda hela ligan?

  • VIKarn skriver:

   Håller med dig, va patetiskt att se.
   Bägge lagen drabbades av de urusla domarna.
   Kan inte vara meningen, domarna ska påverka så här mycket.
   Som sagt, intresset falnar i takt med de dåliga domsluten.

   • VIK Forever skriver:

    Det är spelare och ledare som har önskat att domarna skall ta mer utvisningar på spelförstörande moment.

    • marko skriver:

     Ja, men tror ingen ville ha detta resultatet.
     Domarna är nu själva ett spelförstörande moment på en helt ny nivå.
     Jag själv som följt med hockey i decennier och ser fram mot nästamatch 3 dagar innan kommer nog inte orka följa detta i längden om detta ska fortsätta.

     • VIK Forever skriver:

      Poängen är ju bara att dom dömer enligt regelboken. Tidigare släppte dom ju mindre slashingar och fasthållningar. Ser inte vad det skulle tillföra i spelet. Bättre att dom gör som i NHL och har noll tolerans. Visst krävs det att spelarna lär sig. Men det gynnar ju en roligare hockey.

 5. gns skriver:

  SSK var bättre i denna match, men nå’n stans har rättvisa skipats. Tack för 3 poäng!