Inför kvarten med betyg på lagdelarna – jämnt så det förslår mellan VIK och Björklöven då Skedung & Karlsson behöver jämna ut Lövens på pappret klart starkare centersida

Isak Skedung verkade ha tur i oturen med smällen. Det behövs nu. Lite tur med skador. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Bloggen tog en titt på trupperna och lite annat inför kvartsfinalen.

MÅLVAKTER 

Nedan är sorterat per räddningsprocent:

Statusen på JG är oklar, men trots allt lite positiva vibbar på sistone efter skadan mot HV i februari. Voutilainen har stundtals varit väldigt bra vilket den fina räddningsprocenten skvallrar om.

Finländaren har dock inte alls samma rutin som JG och Lövens starter har knappt spelat krävande slutspelshockey i sin karriär. Endre har inte riktigt orkat leva upp till succén i AIK, men har en hög högstanivå och en mycket bra backup.

Det ser ut som VIK kommer få börja med Ryttar i mål, så det är svårt att ge ett rättvist helhetsbetyg.

Betyg: VIK: 4/5 (om nu JG kan hoppa in efter några matcher, en femma om JG kan starta direkt.) Löven: 3,5/5 då Voutilainen trots allt har klen slutspelsrutin.

BACKAR

Nedan är lagens backar sorterade utifrån poängsnitt, VIK:arna i gult:

Löven har faktiskt släppt in 2,75 mål bakåt per match, vilket är mycket för ett topplag, mot VIK:s 2,49. Offensivt är det relativt jämnt då bägge lagen har backar som är skapliga framåt.

VIK behöver få igång Gunnarssons skytte efter bara två mål under grundserien, efter ett stort antal misslyckade skottförsök. Tornberg och Rahimi är respektive lags plus/minuskungar.

Trist att det kom ut att Tornberg ska till Färjestad, men säger något om kvaliteten där. Finns även lösa SHL-rykten kring Roe som sagt.

En viktig match-i-matchen är vilken av Jansson eller Lindgren som kommer lyckas bäst med att få igenom skott denna matchserie.

Totalt sett är lagen jämna här namnmässigt på backplats, inte lätt att se några större skillnader.

Betyg: VIK: 4. Löven 3,5. Löven har trots allt släppt in mycket mål. Kanske får jag dock äta upp detta betyg…

CENTRAR

Här är det klar fördel Löven då de har många fler spelare som kan producera från centerplats. Hakkarainen är tyvärr borta igen och med tanke med hur skadekänslig finländaren är det nog bäst att inte räkna med Hakk.

Den absoluta nyckeln för VIK blir att Skedung och Karlsson kan visa varför de har ganska bra SHL-meriter och överträffa sig själva i detta slutspel. Intressant att de inte har en enda (!) Löven-center bakom sig i poängsnitt.

Löven har också bättre tekare totalt sett med 53 % vunna mot VIK:s 49,4 %. Klar fördel Löven således på den viktiga centerpositionen. Men VIK har ju Frycklund…

Betyg VIK: 3,5 Löven: 4,5 

YTTRAR

Zetterberg klart mest poängstark här. Sedan är det ett koppel av starka producenter i lagen. Men här har VIK kanske ett litet övertag i de två första kedjorna, men sedan har Löven en otrolig bredd.

VIK behöver verkligen att Greba och From ökar sin effektivitet nu.

Betyg VIK: 4,5 Löven 4,5

TOTALT 

VIK 16/20. Löven 16/20. Jämnt så det förslår. Men VIK efter sju då man verkar passa Löven illa denna säsong, åtta av 12 poäng och 17-13 i mål. Dock kan osäkerheter på målvaktsposten i VIK förstöra detta tips.

Dock spelar såklart även en massa andra faktorer in. Coacher, där Viktor Stråhle, som skolats och hyllats av Göran ”Flygis” Sjöberg, gjort det bra och kan säkert fortsätta lyfta Löven.

Kan Paananen vid behov ändra matchbilden och för första (!) gången denna säsong visa att VIK kan vinna trots att man inte gör första målet? Blir det verkligen samma vidöppna hockey som i flera av matcherna under serien? Eller kommer Stråhle göra annat än Wallson, som ofta vill spela på nästan samma sätt?

Kommer VIK var redo efter att blivit tagna på sängen av Karlskoga i förra årets slutspel? Nedsläpp match 1 i Umeå fredag 19.00.

6 svar

 1. Christoffer skriver:

  Kan vi inte släppa nästa säsong och fokusera på den här nu? Tex Ryssarna, Hakkarainen, Ryttar mf kommer troligtvis inte heller att vara här nästa år så förstår inte riktigt skillnaden på dem och Tornberg. Fokus på slutspel nu med det laget vi har idag! 😉😊

 2. Johan Carlsson skriver:

  Tornberg är en av våra bästa backar sett över hela banan. Att han får chansen i SHL är bara att gratulera och tacka för den här tiden. Det är professionella spelare som självklart vill spela på så hög nivå som möjligt. Snacket om att bänka honom för att han får chansen i högsta serien är bara larvigt. Jag tror, precis som du Micke, att detta kan göra att han kan bli ännu bättre då han kan spela avslappnat och utan press.

 3. Deven skriver:

  En ganska stor detalj är ju att publiken/fansen är tillbaka i detta slutspel lär bli kokande arenor med bra stämning, hur hanterar spelarna detta?

 4. Peter T skriver:

  Vad tror du Micke, nu när det ryktas om spelare som ska vara överens med nya lag nästa säsong.
  Påverkar det en spelares prestation tror du??

  • Mikael Norén skriver:

   Bra fråga Peter. På ett sätt kanske enklare för Tornberg då det är klart och han inte behöver fundera på förhandlingar och framtid. Men beror nog helt på i respektive fall. Vad tror du?

   • Peter T skriver:

    Nja, jag tror spelarna är så pass mycket tävlingsmänniskor, nog svårt att inte göra sitt bästa, men det kommer att visa sig.