Inför Modo med olika sätt att lösa låga försvar och styrspel – även om just tungt meriterade Modo nog vill spela med högre press…

Kan VIK få fart i spelarutvecklingen igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

En av VIK:s största utmaningar denna säsong blir att lösa upp styrspel och då motståndarna försvarar sig med fem man lågt, bland annat i egen zon. VLT:s Oliver Åbonde beskrev detta utmärkt här : ”En av Paananens största utmaningar som VIK-tränare är här.”

”Slut är det med öppningar för spelvändningar, där spelare som Marcus Bergman och Sebastian Benker kan använda sin fart för att skapa chanser. I stället tvingar de andra allsvenska tränarna VIK att ta sig igenom ett uppställt lag.

Ni kan få ha pucken – men ni får försöka ta er förbi oss alla fem.” – Oliver Åbonde på VLT.se

Bloggen har bollat frågan med smart och mycket insatt hockeyfolk. Nedan en liten sammanfattning vad alla dessa källor beskrev gällande att lösa låga och samlade försvar:

”Pratar vi t.ex. mittzon måste man våga spela brett back-back för att sedan hitta djupled på samma sida med center flygande i mitten för att tvinga deras backar släppa gapet. Får man dumpa så tappar man oftast pucken (enligt statistiken tror jag att dump max leder till typ 10 % av målen på en säsong).

Väl i anfallszon är nyckeln att back vågar skjuta direkt på pass från hörn, undvika back-back eftersom en redan låg box då är svår att ta sig in med trafik på mål och skottlinjen hinner göra sig beredd, samt att man kanske inte väntar sig ett skott från sarg efter pass från hörn.”

”Man måste ju anpassa sig mot såna lag som spelet tillbakadraget. Viktigt att få motståndarnas backar felvända och jobba ner puckar och vara starka på puck djupt ner. Sen måste även såna som Hertzberg gå hårdare på mål där det gör lite ont att vara. Klyschigt, men blir viktig för VIK att verkligen ta sig in på kassen.

Man behöver även oftare få motståndarnas försvar i rörelse från sida till sida för att skapa luckor. Samt att backarna vågar platsväxla för att skapa ytor. Mindre speltid på tex Hassel i såna matcher och mer speltid på de rörliga med offensiva instinkter.

Det kan behövas att man dumpar ner pucken i anfallszon om motståndarna ställer upp runt egen blå, är ju betydligt svårare att få till kontrollerade ingångar när det är tjockt. Ofta brukar ju lag med den typen av spelidé ha lite mer trögfotade backar som man behöver få felvända. VIK har ju ändå ett gäng med rätt snabba forwards som dessutom har hyfsad storlek.”

***

Inte utan att man saknar tekniske och urstarke Mikael Frycklunds förmåga att vinna kamper i tät trafik, inte heller Kalle Östman var oäven i den trafiken. Nu är det istället upp till bevis för nyförvärven som plötsligt hamnat i ett topptippat lag där motståndarna verkligen förpestar tillvaron.

Inte konstigt att det tar tid då flera av VIK:s nyförvärv spelade i sämre lag ifjol, där motståndarna knappast var lika låga och samlade som mot VIK nu.

Det är bara att hålla med Oliver Åbonde om att detta blir Paananens nästa stora utmaning som coach.

***

Dags för Ehrnberg nu? FOTO: RUNE ÅHLÉN

En offensiv back som Calle Ehrnberg (gjorde mål direkt för Köping) kommer sannerligen behövas nu, särskilt mot de lag som spelar lågt. Ehrnberg var ju faktiskt riktigt vass på försäsongen gällande att följa med upp i anfallen och göra sig spelbar.

***

Att VIK tidigt talade om att få med en back som ”fjärde forward” denna säsong är ju en signal att man insåg vad som väntade med att möta låga försvar. Men det har ännu varit svårt att lösa det i praktiken.

***

Annars är det ett lite halvt stukat Modo som gästar ABB Arena på fredagskvällen. Det hårdsatsande och så topptippade laget har bara tagit två trepoängare efter sex matcher och har förlorat två av tre (varav 6-2 mot skakiga Södertälje).

Jonathan Johnsson dock stekhet med 3+9 för 12 poäng dessa sex matcher. Modo har en hel arsenal med offensiv som det gäller att VIK inte tänder…

1 svar

  1. VIKarn skriver:

    Ja man borde kunna ställa om, om man märker att motståndarna spelar med ett lågt försvarsspel.
    Ska bli kul att se ikväll mot MoDo.
    MoDo har inte heller rosat marknaden så här i början av sässen.
    Jag tror på två lag som kör full fart framåt.