Inför podd på måndag med Thomas Paananen & Patrik Fagerlund: Vilka frågor Du som läsare få belysta?

Lars Ivarsson har lämnat och Thomas Paananen har fått en ny kompis i båset. FOTO: RUNE ÅHLÉN

16 svar

 1. anders skriver:

  till Paananen & Fagerlund undrar om inte det är dags med ha obligatorisk skott och straff träning med alla spelare under försäsongsträning kanske lite som Pavel Datsyuk

  https://www.youtube.com/watch?v=pXwhvi1XTdE

 2. Robert Jonsson skriver:

  Vad är tankarna beträffande juniorerna ? Kangas som lirat med begränsad speltid i år, Hurtig, Göransson, Frylén, Hagman med flera. Om man har en vision att man skall nå SHL om ett antal år bör väl kanske flera av juniorerna spelas in i laget ? Inte minst med tanke på ekonomin.
  Annars kan man ju undra vad meningen är med ett hockeygymnasium ?
  Är det ej aktuellt att slussa in juniorer i A laget på grund av att de ej håller måttet kanske man lär fundera på om man har rätt tränare för juniorlagen ? Eller om råmaterialet de jobbar med är för dåligt från grunden ?
  Hur ser Paananen och Fagerlund på det ?

 3. vik-följaren skriver:

  Många bra och intressanta frågeställningar till morgondagens möte, inkluderande tidigare inlägg om spelartrupp och fem kedjeformationer.

  Det har framförts en del synpunkter om juniorverksamheten, men som tyvärr inte behandlades nämnvärt under presskonferensen.
  I PPT-presentationen är målet, helt rätt, ett kommande SHL-spel, vilket skulle innebära
  ”Större möjligheter för juniorverksamheten. Mer attraktivt för våraegna juniorer att stanna i VIK, enklare att rekrytera utifrån”. Dessa tankar vidareutvecklas inte. bör preciseras
  I ppt-bilden om tidslinje, mål saknas rubriken juniorer, däremot finns ungdom, herr och dam.
  Utifrån ovan och skrivningar om att juniorer lämnar VIK för andra klubbar, kan följande frågor ställas
  1) Vad har VIK för målsättning med sin juniorverksamhet. Nu spelar J20 och J18, i högsta serierna och möter SHL-klubbarnas juniorlag, dvs möter de bästa, Bör vara en motivation och målsättning eller
  2) Med bra spelarutveckling fås bra egen VIK kompetens, dvs låt yngre pröva på i de äldre lagen, med rotation, dvs VIK Herr-lag bör åtminstone ha 2-4 A.lag spelare som är A-lagsmogna när de har spelar J20 eller är åldersmässigt klara som juniorer.
  3) Hur ser VIK på att driva frågan om att INTE (SHL- och hockeyallsvenskaklubbarna) värva juniorer som fortfarande går i hockeygymnasiet, låt spelarna avsluta sin gymnasietid, dvs bli värvningsbara sista junioråret. Tänk långsiktigt på individen.

 4. PatrikH skriver:

  Många bra frågor som ställts. Det som intresserar mig är hur man ser till att utveckla spelare. Hur mycket tid kan man förvänta sig att spelare lägger ned på att träna t.ex. skott och straffläggning, utanför gemensamma träningar? Egentligen borde varje spelare ha ett mål med bra underlag uppställt som är tillgängligt dygnet runt för att kunna nöta in vissa precisionsskott.
  En annan fråga är hur man ser till att optimera hälsan på spelarna med rätt kost, sömn och återhämtning. Mycket tips finns att få från t.ex. https://www.youtube.com/user/drekberg som borde sättas i system för att stärka spelarnas immunförsvar.

 5. Peter T skriver:

  Hur ser herrar Paananen & Fagerlund på vilka spelartyper som måste in??
  Själv anser jag att vi måste få in mer vinnarmentalitet i truppen.
  Acceptera inte svar som “alla hockeyspelare på den här nivån har vinnarmentalitet”, sånt snack är bara floskler, det finns en anledning att de spelar i HA.
  Såg ett reportage med Per Kenttä för nått år sen, han söker “problemspelare” som inte riktigt passar in. Såna spelare har ofta en edge, och är väl ofta just vinnarskallar, kanske därför som de blir lite jobbiga för sin omgivning.
  En stark ledare kan hantera såna spelare, vilket innebär att man får spelare som ger precis allt för att vinna.

 6. Jörgen S skriver:

  Boxplay: (Frågor till Patrik)
  -Kommer vi få se ett modernt BP från första nedsläpp?
  Forwards:
  Aktiva och rörliga forwards som inte ger motståndarna en lugn stund att bygga upp spelet.
  Att lära sig att täcka med kroppen på rätt sätt, samt att utveckla förmågan med ”stick on stick”.
  Backar:
  Alla backar bör specialtränas för att kunna blockera/ta undan motståndarens klubba.
  Ta bort ”pucktittande” och lär alla backar att ta undan motståndaren så att målvakten får fritt synfält.

  Tror ingen av oss vill sett ett passivt spel i försvarszon, där man litar på att målvakten tar skott utifrån. Skymning och fria klubbor som ger upphov till styrning är båda väldigt svåra att hantera för alla målvakter. Spelar ingen roll hur skickliga motståndarna är om tid och utrymme att hantera pucken minimeras. Gulsvart bör satsa på att vara nummer 1 i BP, vilket kommer att ge ett större lugn i PP.

 7. Peter T skriver:

  Hur ser de på att spelarna tar burskydd i alla situationer, tom när man har PP så tar man burskydd istället för att försöka anfalla så fort man erövrat pucken!?

 8. WestAros skriver:

  Kommer ni behålla samma fys team som innan, då det verkar som ni hade sämre flås redan i 2:a och 3e perioden, och kanske en anledning att ni förlorade så många andra perioder då det är långt till båset.

 9. Fredrik skriver:

  Vet ni hur statusen på förra årets relativt framgångsrika J20 är? Kommer spelare som Frylén, Hurtig, Göransson, Keilin etc bli kvar i föreningen för att ”knacka på” a-laget eller är det ”som vanligt”, att de plockas upp av J20-lag till SHL-lag? Finns det planer på att kanske satsa på en juniorkedja? Finns det utrymme för ett satsande VIK att smyga in juniorer som kanske inte är redo att producera etc på en gång utan snarare på lång sikt? Finns planer på att än mer låna ut J-20-lirare till lag i ettan i närområdet såsom Köping, Surahammar och Enköping för att göra deras övergång från juniorhockey till VIKs a-lag lite smidigare?

 10. Johan skriver:

  När VIK hade det klart bästa PP för något år sedan så var det i stort sett omöjligt att ”läsa” för motståndarna.
  Orsak?
  VIK hade då inte någon utsedd avslutare i någon PP formation som det såg ut som i mina ögon.
  Istället kunde i stort sett vem som helst vara avslutare vilket gjorde det extremt svårt för motståndarna.

  Min fråga:
  Varför inte försöka återskapa något liknade igen och använda en väl beprövad strategi?

 11. Andreas skriver:

  Kommer det visas mer känslor i båset? Kommer det toppas mer vid tillfällen då det behövs?

 12. Ludwig Aronsson skriver:

  Hur ser Pannan och fagerlund på att mer spela på motståndares svagheter (lex karlin i västervik) men samtidigt behålla egen spelidé. Hur ser tränarna på att matcha mot speciella kedjor (ex Karlsson-thorell-björklund). Hur ser dem på att spela på 6 backar istället för 7? 😁

  Tack för en grym blogg!

  //Ludde

 13. Malin skriver:

  Så fort man kommer över blå linje åker spelare ner i hörnen för att sen gå runt och försöka gå på mål. Vad har hänt med att gå rakt på mål, skott och några om går på andrapucken, returer, mm vad är idén? Självklart vill man ju ha var pucken i zon men den har ju inte stannat där utan mer fram och tillbaka

 14. Jonathan skriver:

  Hur kommer ni anpassa taktiken till den nya strategin att satsa mer på spets? Kommer alla kedjor ha samma taktik eller kommer det skilja sig från första kedjan till fjärde?

 15. Mattias skriver:

  Hur kommer ni att lösa PP nästa säsong??
  Kommer ni fortsätta att rulla på 7 backar i matcherna, Istället föra att spela ihop back paren.