Inför stora testet med tre Björklöven-kännare – Lövens enorma offensiv mot VIK:s nyvunna toppdefensiv med Tornberg & Co. som varit bäst i serien senaste sju

August Tornberg var alldeles för ensam att leverera kvalitetshockey i Match 1. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På lördagskvällen väntar tuffast tänkbara test för Johan Gustafsson och VIK:s nyvunna högre klass i försvarsspelet borta mot Björklövens alla offensiva storkanoner.

Nedan en koll på lagens bästa poängplockare bredvid varandra, och vi ser vilken bredd Löven har på poängmakandet:

Källa: EliteProspects.com

Men VIK har ju fått in Mikael Hakkarainen som sannolikt kommer lyfta rejält. Sedan ska en-två spetsforwards in beroende på vad som händer med den underpresterande Alexandre Lavoie.

Som vanligt när det gäller att bedöma spelare på lite sikt är det viktigt att se ”potential” före ”prestation”. Och denna blogg tror inte riktigt Lavoie har verktygen att lyfta och bidra att verkligen ta VIK till SHL.

T.ex. både Roe och Rauchenwald hade tuffa starter, men Roes rörelseschema gjorde att stort hopp fanns, samtidigt som Rauchenwalds oförmåga att täcka puck var en stor tidig varningsflagg. Men alltid svårt att bedöma spelare och dess utveckling genom att sia.

***

Fick inte mindre än tre rapporter från olika insatta i Björklöven och om läget i Umeå, många trevliga runt den klubben:

”Upplever att mycket kan bli väldigt mycket bättre. Boxplay är svajigt, PP ännu värre utöver ett par mål i flygande flöng från pigge Christopher Bengtsson. Vi har hittills haft höga toppar och djupa dalar i matcherna. Backsidan är offensiv men lätt och har det tufft i egen zon. Offensivt lever vi mycket på Axel Ottosson som hittat en hög jämnhet i år. Hans lina med Gustav Possler och Christopher Bengtsson är vår klar bästa enhet just nu. Förväntar mig mer av alla transatlanter. Girard förvisso grym lagspelare men mål och poäng saknas. Alex Hutchings har varit riktigt blek men avgjorde senast och kan nog vakna av det. Gropp och Fitzgerald har haft vinterkräksjukan i nån vecka och vet ej om de kommer till spel. Ska jag lyfta något så är det väl målvaktsspelet. Två stabila målvakter dä jag misstänker att Endre står mot VIK.”

”Läget är väl rätt bra, just nu fem raka segrar även om det inkluderar två uddamålsvinster och två segrar på OT. Att man ändå tar poängen trots att spelet inte sitter alla gånger tyder ändå på bra karaktär och att gruppen kommit samman. Annars hackar special teams lite just nu.. visserligen drygt 23% i PP sett till fyra senaste.. men endast 40% under samma period i PK skrämmer ingen. Hetaste linan just nu den med Bengtsson – Ottosson – Possler. Men det finns en del lirare som både kan och bör höja sig, vi får hoppas redan i morgon mot VIK.”

”Tycker det spelmässigt har sett riktigt bra ut på senare tid faktiskt. Många detaljer i spelet som jag tycker sitter bättre så här en fjärdedel in i grundserien jämfört med ifjol. Trots superstarten poängmässigt i fjol. Stabilt med mersmak från målvakterna. Backsidan har varit lite numerärt tunn pga skador vilket säkert påverkat men ändå helt ok. Lindgren växer match för match och Nörstebö imponerar. Framåt är det synd att klaga med den målproduktionen och främst är det farten som imponerar. Ottosson och Bengtsson stekheta just nu men Possler för mig årets spelare så här långt. Inte många fel därifrån. Finns sparkapital i några av transatlanterna men där är jag inte orolig. Stundtals har det blixtrat till så tror nog det kommer mer på flera håll.”

***

I VIK ska nu ”bara” Lunsjö och Fernholm saknas. Wikman därmed in i laget igen glädjande nog. Spännande vad som händer med unge powerforwarden Filip Wiberg efter sin mycket starka match senast mot Västervik.

Björklöven har snittat otroliga 4,6 mål framåt på hemmaplan denna säsong. Men VIK har faktiskt varit seriens bästa lag defensivt de senaste sju.

Detta med bara nio (!) insläppta om vi räknar bort de två i tom kasse borta mot Modo. Bara HV71 är i närheten med 12 insläppta (inget insläppt i tom kasse).

Total målskillnad sedan VIK började spela mycket bättre senaste sju är 21-11. Under samma period har Löven öst in 35 mål (!) och släppt in 21.

Nu får vi verkligen se om den nya VIK-defensiven är på riktigt mot Björklöven som nästan har tre förstakedjor och gör mål på ungefär allt…

2 Responses

  1. Bozo skriver:

    De måste ut och sätta ton annars växer motståndarna. Hellre gå bort sig än bli passiva. Göra som mot Modo. VIK måste alltid få in energi i spelet, då VIK har bra atleter men mindre bra tekniker.

  2. Svante skriver:

    Bra analys. Kommer bli tufft imorgon. Gissar att vi kommer få få målschanser (som vanlligt borta). Finns en sak jag saknar i Gulsvart senaste åren och det är att kunna vända typ 0-2, 0-3 enligt kanadensisk stil dvs bryta mönstret, spela på gränsen o få motspelarna ur rytm. Vill inte se ett passivt GS och 0-3 i baken efter 10-15min.