Inför TAIF med Tingsrydsexpert: ”Den backen känns överkvalificerad för Hockeyallsvenskan och märkligt att VIK släppte Svensson”

Anton Svensson den 20:e mars 2019 i Gulsvart - nu trevligt nog tillbaka till kommande säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På söndagseftermiddagen väntar Tingsryd hemma i ABB Arena. Gästerna har gjort det väldigt bra hittills trots en ganska anonym trupp på pappret.

TAIF är sexa i en tabell där VIK ligger femma. Förra säsongen vann VIK alla fyra matcher mot TAIF (1-0 ÖT, 4-2, 5-2 & 4-1). TAIF har haft problem i box play (72 %) och är inte direkt lysande i PP (15 %), men är fin femma i serien 5v5.

Smålandslaget har ingen direkt poängplockare som sticker ut, utan det handlar nog mest om hårt jobb och ett smart kollektiv. Senast blev det förlust med 5-2 i Uppsala mot Almtuna. TAIF:s form är något svårbedömd efter två segrar senaste tre, men bara en trepoängare senaste fem.

– Alla är tillgängliga förutom Albin Johansson (ex-VIK:are) som är skadad, säger TAIF-kännaren Filip Engberg till bloggen.

– Spelet har sett ganska bra ut hela säsongen egentligen och man tar steg framåt hela tiden. Även matcher där man har förlorat eller spelat dåligt har man givit sig själva chansen att vinna, vilket jag tycker känns som en stor styrka.

– Överraskningar finns rätt många beroende på hur man ser det. Att spelarna från HockeyEttan levererat är väl ingen stor överraskning egentligen, även om många verkar tycka det.

– Däremot är jag väldigt överraskad över hur bra 20-årige centern Jakob Heljemo har anpassat sig så pass fort. Sen har vi backen Ludvig Claesson, 23, (ex-AIK) som känns överkvalificerad för Hockeyallsvenskan att döma av insatserna hittills (leder serien klart med +11).

– Hetast just nu är väl ändå Andreas Ljunggren i målet samt Ludvig Elvenes tillsammans med Robin Carlsson. Sen är det värt att hålla ett öga på vår fjärdeline med Owesson – Heljemo – Holst.

– Den som kan bättre är väl österrikaren Benjamin Nissner, som ändå har steppat upp väldigt bra senaste matcherna. Nissner har börjat anpassa sig mer och mer, men har nog en bit kvar innan han blir den toppspelare man hoppas på.

– Annars kan jag inte sätta fingret på någon som inte levererat. Laget har haft bra spridning på produktionen och ingen som presterat speciellt dåligt, egentligen.

Hur har det gått för Anton Svensson, som efter att ha öst in poäng i Köping gjorde 1+2 på 12 matcher i VIK förra säsongen?

– Bra tvåvägsspel, kreativ och bra skott. Märkligt att ni lät honom gå, kan jag tycka, säger Filip om forwarden som gjort 4+1 hittills i TAIF på elva matcher.

Ok, här i VIK tyckte jag Svensson var helt okey, men kanske saknade lite spelsinne…

– Hann kanske aldrig ställa om ordentligt från Ettan. Jag ser absolut honom som en ledande spelare här. Jag är rätt säker på att han kommer göra minst 15 mål denna säsong, säger Filip avslutningsvis.

***

TAIF ställs dock mot ett VIK som varvat upp ordentligt de två senaste matcherna mot Kristianstad och Karlskoga. Det mesta börjar sätta sig och nu startar VIK:s jakt på topp-2…