Det börjar kugga i för VIK och de tänkta toppspelarna – imponerande insats i Karlskoga då Bergman snuvades på hattrick

Det börjar lossna på allvar för alla toppspelare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås följde upp 6-1-segern mot Kristianstad med att vinna 4-3 borta mot Karlskoga på fredagskvällen. I spel 5-mot-5 var VIK numret större än Karlskoga. Många spelare börjar nu verkligen komma igång i VIK.

Stärkta av en stor bortaklack började VIK bra mot formstarka och så offensivt skickliga BIK. Calle Ehrnberg fortsatte sitt starka offensiva spel och fixade via en fin uppåkning både en bra chans och PP. I efterföljande PP dukade Hertzberg upp så att Wikman fick näta fram till 0-1 efter 6.48.

VIK började bra även i andra perioden då Younan och Hertzberg öppnade upp för Fredrik Johansson. Younan och Freddan J. fick sedan fler bra chanser och VIK tog över allt mer i andra perioden och spelade kanske säsongens bästa hockey.

Till slut kunde inte BIK hålla emot då Bergman visade sitt fina skott efter en klockren tekningsvinst av Öhrn fram till 0-2 efter 27.08. Sedan fixade Wikman ett nytt PP. Efter ett oväntat och snabbt skott av Tessier styrde Bergman in 0-3, helt rättvist sett till hur bra VIK spelade nu.

Dock är ju skickliga BIK experter även på att få med sig ”domarsvaj”. Hemmalaget fixade till sig några power play där domarna på något sätt ville kompensera något då Nilsson åkte ut för puck-out trots touch och Leduc åkte ut för en tackling. Till slut 1-3 och domarna blundade trots att VIK:are också ramlade…

En annars mycket bättre August Nilsson stod för en rejäl indian men Kruse räddade friläget inför tredje.

BIK fick direkt 2-3 i början på tredje sedan Källström och Ehrnberg inte var vaksamma nog utan Harju tilläts åka sig fri och avslutade fint bakom Kruse.

Daniel Öhrn var verkligen lysande i afton och efter en bra droppass av Bergman visade toppcentern sniperegenskaper och satte så viktiga 2-4 endast 36 sekunder efter Karlskogas mål.

Tessier missade sedan ett friläge, även Ahl hade en bra chans för hemmalaget. Öhrn friställde Benker med en ny fin passning. Lindberg friställde även Younan som dock åter brände en bra chans.

I slutet fick BIK åter till lite misstänkt domarsvaj sedan Forsberg låg länge ner, för att sedan återkomma pigg i nästa byte. 3-4 till slut.

SAMMANFATTNING

Det tog tio-elva omgångar. Men nu verkar det lossna. Detta var faktiskt första matchen VIK:s spel äntligen började kugga i på allvar över hela isen. Nu fanns det kemi och frenesi, plus vaksamhet i egen zon, vilket ledde fram till en 3-0-ledning som BIK aldrig hämtade sig ifrån.

Nikola Pasic i BIK är en riktigt lirare och playmaker som går en ljus framtid till mötes. I övrigt fick VIK bra stopp på BIK:s tunga offensiv.

Denna blogg har satt ett litet frågetecken för centersidan, men i afton täppte VIK:arna till truten (tillfälligt?) på undertecknad. Detta trots att Isak Skedung saknades.

In kom istället Jesper Johansson som tredjecenter. J.J. gjorde nog sin bästa match i VIK-tröjan som center, eller överhuvudtaget. Jesper vann tekningar och puckar, dessutom hade kämpen nyvunnen kyla med pucken och hittade bra passningar.

Daniel Öhrn stod också för en ny högklassig insats som förstecenter. Efter skadan var nu Öhrn tillbaka på allvar då närkamper vanns som på försäsongen då #63 var dominant.

Öhrn hittar mer och mer kemi tillsammans med Bergman & Benker som bägge är på väg mot storformen nu. Bergman gjorde sin bästa match för säsongen med 2+1 och sex skott på mål. Bergman skulle nog haft ett mål till då han verkade hakas på ett friläge mot tom kasse.

Fredrik Johansson var också bra som andrecenter då Tessier gjorde en av sina bästa matcher hittills. Hertzberg gjorde åter massor av smarta saker innan han utgick efter ett misstänkt skott på sig.

Calle Ehrnberg gjorde åter flera bra offensiva utflykter på backplats, där annars Jansson och Leduc doftar allt mer SHL-klass.

Younan är inte långt efter och #4 är vinner puckar och är ständigt framme och avslutar i heta lägen, men skottet är som sagt väldigt förbättringsbart. Hoppas verkligen Younan nöter massor på sitt skott då backen är så skicklig att göra sig spelbar.

Kruse var åter stark och stabil, men på något sätt ramlade ändå tre puckar förbi. Sällan har en VIK-målvakt varit så bra utan att räddningsprocenten visat det.

VIK visade i afton att man nu är i toppen för att stanna. Vi kan nu förvänta oss att VIK, som alla trodde på förhand, nu kommer ge sig in på allvar i topp-2-kampen.

PUCKLIGAN

5 Daniel Öhrn

4 Jesper Johansson

3 Marcus Bergman

2 Jerome Leduc

1 Carl Ehrnberg

2 svar

  1. Michal skriver:

    Kanonmatch av VIK, ingen nämnd/glömd.
    Dock skönt att Bergman gör mål.

  2. Mattias skriver:

    Dags att redan nu förlänga med Leduc.