Inför Troja-Västerås: Självförtroende, utveckling och framåtanda.

3-1 hemma mot serieledaren Karlskrona var en glad och i alla bemärkelser positiv överraskning. Resultatet i sig var bra för VIKs del, men den stora behållningen var de Gulsvartas spel i första perioden som fick oss på läktaren att drömma tillbaka till VIK Hockeys storhetstid under tidigt 1990-tal.

Motståndaren för kvällen heter Troja/Ljungby och har haft en minst sagt tung säsong såhär långt. Förlust efter förlust och motgång på motgång har gjort att smålänningarna ligger sist i den allsvenska hockeytabellen med lika många poäng som Almtuna och Södertälje, men med sämre målskillnad.

Hur Trojas scouting ser ut känner vi inte till, men idag lagets profilspelare Shea Guthrie och Vince Rocco har inte ens varit i närheten av det som förväntats av dem. Guthrie har redan fått kicken och lösa rykten säger att det är en tidsfråga innan Rocco också får gå samma öde till mötes.

Laget har tidigare försökt att bryta sin negativa trend genom att få in äldre spelare med meriter i form av Stefan Gråhns, och yngre spelare med ungdomlig entusiasm i form av Simon Mattsson. Ingen av dessa herrar har dock övertygat tillräckligt, utan fått lämna laget efter bara ett fåtal matcher.  Istället har Troja gjort klart med en ny lånespelare. Centern Johan Johnsson från HV71 har anslutit till truppen och kommer att spela med laget till jul.

VIK Hockey

Efter knappa 13 minuter mot Karlskrona hade VIK Hockey 3-0 och under några hundradelar var det nog flera i Rocklunda som för ett kort ögonblick drömde sig tillbaka till säsongen 92-93, en då blott 20-åring Fredrik Nilsson dominerade anfallsspelet och VIK spelade gudabenådat i match efter match.

Den dittills positiva utdelningen mattades eftersom och resultatet efter första perioden höll sig matchen ut. VIK Hockey tog i och med den första perioden stormsteg framåt och kanske fick de 4000 i publiken en försmak av det fantastiska hockeykunnande som finns i laget.

För VIKs del var matchen lite spegelvänd i det avseendet att de spelare som vanligtvis står för finess och poäng bidrog med mer slit och uppoffrande spel än vi har varit vana med att se. Jeremy Williams, och Luca Caputi slet förtjänstfullt i byte efter byte. Samtidigt som Jonsson, Emmerdahl och Lindh som alltid sliter och kämpar livet ur sig, fick göra mål. Ytterligare saker som kändes genomgående bra från läktarhåll var Filip Sandbergs positiva debut i VIK-tröjan. HV-lånet kommer att bli nyttig i Västerås framöver. Mathias Bromé gjorde ännu en stark insats och belönades idag med ett 3-årskontrakt med klubben, vilket känns som ett steg i helt rätt riktning av VIK. Förhoppningsvis kan Bromé och VIK fortsätta sin positiva utveckling genom att fortsätta med det frejdiga och uppoffrande spel som Västeråsarna bjöds på i lördags.

Ett varningens finger måste dock höjas. Senast VIK mötte den allsvenska jumbon, kom VIK hem från Uppsala med en 6-0 förlust i bagaget. Uppmaningen till laget är, lämna högmodet hemma!

1 svar

  1. Vimmerbyarn skriver:

    Kanoninsats i lördags hemma mot Karlskrona. Sedan tillbaka i vardagen och bortamatch nere i djupaste Småland mot ett lag där alla förväntar sig seger. ..Förlust ikväll vore VIK i ett nötskal. …Att åka ner till Sunnerbohov och leverera glamourhockey vore att kräva för mycket av laget. Speciellt med tanke på att man möter ett Troja i desperat behov av poäng. Men kan de åtminstone få med sig två poäng hem, så har laget tagit ett STORT steg framåt. =)