Inför Troja/Ljungby-Västerås: Taktiken är… Trojansk häst?

Det är roligt att konstatera att VIK Hockey rullar på som tåget. 0-1 borta mot Tingsryd i onsdags och 4-1 mot Almtuna i går. De Gulsvarta har fått upp ångan ordentligt och hela laget verkar vara i bra form. Redan imorgon söndag är det dags för ännu en batalj. Denna gång heter motståndaren Troja/Ljungby och har varit den stora överraskningen såhär långt.

Har Markus Kinisjärvis islossning börjat ?  Igår gjorde han mål mot Almtuna.

Motståndaren: Troja/Ljungby

Troja/Ljungby har varit säsongens hittills största positiva överraskning. Laget höll sig länge uppe i toppskiktet av tabellen, har trots helt acceptabla resultat börjat falna en aning. Som Centralen varit inne på tidigare så saknar laget fixstjärnor som Aulin i Örebro eller Berglund/Backlund i Västerås.  Istället verkar smålänningarna ha en grym lagmoral där alla sliter för varandra på ett förtjänstfullt sätt varje enskild match. En styrka som kan visa sig vara värdefull när höstvindarna börjar blåsa snålt.

Precis som VIK Hockey kommer Patrik Ross mannar med några segermatcher i bagaget. Rapporter gör gällande att Troja som kanske inte spelat någon direkt publikvänlig hockey, slitit som hungriga vargar i segermatchen mot Djurgården i torsdags och fått med tre poäng.  Mot Oskarshamn var segermarginalen lite större och noterbart är att både David Åslin och Justin Kelly kommit gång och mäktat med 11 poäng såhär långt.

Centralen fick tag i Mattias Danielsson som varit en hävgiven Troja-supporter Mattias i alla tider. Mattias,  Det är ett nytt Troja med helt andra resultat vi sett denna säsong… Vad är det som har hänt ?

– Troja var ju heta redan förra säsongen när Ross kom in som tränare. Troja låg länge runt playoffplats, men tappade lite på slutet och fick nöja sig med en mittenplacering. Eftersom Troja har ett väldigt ungt lag så har såklart spelarna blivit ett år bättre, samtidigt har Bengtsberg i kassen varit fantastisk, faktiskt bättre än Koenig som var riktigt bra förra säsongen. Viktigast av allt tror jag är att Ross har lyckats skapa en lagkänsla där alla gör sitt jobb och det har varit framgångsrikt.

Är det en tillfällig topp… eller är laget på den övre halvan för att stanna?

– Mycket hänger på om Troja får ha nyckelspelarna intakta, för sådana finns det helt klart även om Troja mest är ett lag. T ex så är lagkaptenen Ahlen en viktig pådrivare. Sedan så är ju Bengtsberg otroligt viktig i kassen, han har räddat hem många poäng med sitt fina spel. Om Troja kan hålla sig skadefria så ser jag en topp7-placering som mycket möjlig. Ja jag utesluter inte ens en topp3-plats.

Patrik Ross… det är hans andra säsong som headcoach, men han är ganska oprövad i dessa sammanhang. Vad är det för typ av tränare ?

– Det är en känslotränare! Han brinner för att vinna varje dag och hatar att förlora. Jag minns när han lirade hockey, han hade en vinnarskalle av sällan skådat slag. Även vi i Troja fick njuta av att han honom som spelare i laget i början av 2000-talet. Hur han är på träningar vet jag inte, men en sak är säker och det är att han kan motivera killarna i laget och att han lyckas få ut massor med kunnande i detta lag som på pappret inte är så jättenamnkunnigt.

Det är egentligen inga stora namn i truppen… men styrkan i laget verkar vara just att laget är ett lag.

– I mina ögon så finns det faktiskt inte en enda dålig spelare i laget. Det är nog första gången på många år som jag tycker att vi ställer upp fyra riktigt starka femmor på banan. Så sanningen är nog att det finns spelare i truppen som kommer att låta sig höra talas om inom en snar framtid. Men det är laget som är framgångsfaktorn.

Både Justin Kelly och David Åslin verkar ha fått en bra start på säsongen, är det laget nyckelspelare ?

– Kelly är en underbar spelare och har skaffat sig mängder med rutin sedan han var i Troja senast i slutet av 90-talet. Man vet att han i stort sett gör poäng i varje match, framförallt i powerplay och på straffar är han farlig. I Åslin vet man också vad man får, han var bra redan förra säsongen. Sedan kan jag som sagt nämna hela laget, där spelarna är bra på olika saker. Det finns t ex de som är grymma på att spela boxplay som de egna produkterna Mattias Nilsson och Kannerling. Vi har backen Daniel Karlsson, även han egen som jag tycker blir bättre och bättre, han har väldigt bra +/- stats och det får man ju inte bara sådär. Vi har norrbaggen Dahlström som är en riktig kämpe och målskytt, honom lär vi få se i Norges landslag till våren! Två personliga favoriter är lagkaptenen Ahlen och Calle G som både spelat i Djurgården. De är som två duracellkaniner som båda checkar något helt enormt bra. Viktigast av alla är nog ändå Bengtsberg som jag beskrev ovan. Håller han samma nivå som han gjort hitills så kan Troja gå hur långt som helst denna säsong..

Någon spelare som imponerat mer än någon annan såhär långt?

– Helt klart Bengtsberg!

Sist men inte minst, hur går det mot VIK ?

– Jag tror på mitt Troja i denna match även om det kommer att bli jämnt. Självförtroendet är på topp efter två mycket väl genomförda matcher i veckan mot IKO (4-1 h) och DIF (3-2 b). Troja lär komma ut rejält spelsugna och spelar till sig en ledning som sedan håller matchen ut. Jag tippar 4-2 till Troja.

Önskar VIK lycka till i fortsättningen! (Men inte mot oss då :))

Appropå fixstjärnor kommenterade Trojas sportchef Jerry Andersson det såhär till Trojas egen hemsida:

”NHL lockouten har ändrat förutsättningarna, positivt för en hel del lag sett ur ett kortsiktigt perspektiv. För vår del gillar vi läget, det är än större utmaningar att möta stjärnspäckade lag där epitetet ”allt att vinna, litet att förlora” passar vårt gäng bra.”

Patrik Kannerling och Anton Johansson saknas i segermatchen mot Djurgården i torsdags. Oklart om de är redo för spel mot Gulsvart.

Bacon hade även han en bra kväll igår. Fortsatt framgång i morgon för Avestasonen ?

VIK Hockey

Återigen är VIK Hockey tillbaka där de hör hemma, på rätt sida strecket.  Många ”förståsigpåare” tippade VIK som ett mediokert mittenlag, men Västerås Gulsvarta kämpar har redan knäppt många på näsan.

Lars Johansson gör den ena storslagna matchen efter den andra och anfallet imponerar gång efter varannan. Det enda problemet laget står inför är skadorna, främst handlar det om backbrist då halva backbesättningen är på sjukbänken. Men de spelar som gått in och täckt upp har gjorde det på ett bra sätt.

Efter Trojas insats mot Djurgården i torsdags är det svårt att låta bli att göra en jämförelse med det ”Trojanska kriget” som utspelar sig i boken Iliaden .  Där så kämpade staden Troja mot staden Sparta. Sparta skulle inta Troja och frita den vackra prinsessan Helena, men kunde inte eftersom Troja hade ett storslaget försvar.  Tillslut lämnade Spartanerna Troja, men lämnade en gigantisk ihålig häst utanför porten till Troja, i vilken dussintalet spartanska krigare gömt sig. Trojanerna rullade in hästen innanför stadsmuren, och började sin segerfest. Spartanerna kröp ut ur hästen och dräpte alla trojaner de såg. Sååå… i avsaknad av målskyttar får vi hoppas att Jocke Fagervall har med sig en stor ihålig häst, alternativt någon annan galet bra taktik.

 

Matchtips:  2-3