Lasse Johansson bakom ny Västeråsseger då energiskt Almtuna besegrades

Lasse Johansson fortsätter att briljera i kassen. På fredagskvällen var Lasse åter en levande vägg då Almtuna tryckte på i period två och tre. VIK vann till slut med 4-1 efter ett sent mål av Viktor Mårtensson (!) och ett i tom kasse av formstarke Kenneth Bergquist.

Markus Kinisjärvi satte mycket fint 1-0 efter sju minuter med ett rejält direktskott efter en utsökt pass av Victor Backman, Kinis tredje mål för säsongen. Det var också Kinisjärvis blott tredje poäng totalt och vi får hoppas att detta ger 20-åringen självförtroende. AIS reducerade innan Patrik Berglund satte 2-1 psykologiskt viktigt efter 18.32 efter en fin framspelning av Kenneth Bergquist.

I andra perioden var tempot lägre och Almtuna kom mer och mer. Upplänningarna tog mer eller mindre över spelet i slutet av andra akten och tvingade Lasse Johansson till en rad fina räddningar. Det såg lika ut i tredje perioden – Almtuna visade energi och vilja, men avslutningarna satt antingen på en välplacerad Lasse Johansson eller utanför. VIK-spelarna var mer än lovligt loja och passiva.

Ett AIS-mål hängde i luften då Patrik Berglund visade klass med en fin kortpass till Viktor Mårtensson.  ”Big Vic” hade en bra kväll och lyckades placera in pucken bredvid Joel Lassinantti i AIS-kassen fram till 3-1 efter 55.57 (Lassinantti hade nog det roligare på försäsongen…) Det var Mårtenssons fjärde mål på 106 allsvenska matcher. Innan dess hade VIK dödat spel i 3-mot-5 efter odisciplinerade utvisningar.

4-1 kom i tom kasse genom en allt bättre Kenneth Bergquist, som verkar komma tillbaka starkt från en formsvacka och stel rygg. VIK åter upp på tredje plats i tabellen.

Sammanfattning

Man brukar säga att bra lag vinner även när man spelar mindre bra. Vi får hoppas det stämmer på Västerås. Trots väldigt passivt spel i period två och tre lyckades man hålla undan mot ett vilt kämpande Almtuna. Upplänningarnas skytte var dock inte bra, och de satte runt tio halvchanser utanför målramen.

Det går dock att förklara att spelet haltar lite för VIK, då man i denna match endast hade fyra ordinarie backar kvar, då Marcus Söderkvist och nu även Markus Kinisjärvi (klev ner) tvingades spela backar. Vi får verkligen hoppas att Niklas Johansson snabbt kan hitta en ny back då Fredrik Winge klev av.

Annars kommer det handla mycket om inställning om VIK ska stanna kvar som ett topp-3-lag. I afton hade man lite flyt och Lasse Johansson att tacka segern för. Det kommer inte hålla i längden. En sådan som Mikael Backlund blandar och ger väldigt på isen, tyvärr känns inte ”Mickis” helt närvarande och dippar i spelet. Det är viktigt vilka signaler man sänder och vi får hoppas att Backlund kan hitta motivation för en hel match.

VIK visade prov på fint spel vid de tre första målen, med mycket klass i förarbetena. Den offensiva spetsen finns där och man har redan sju forwards som gjort nio poäng eller mer. Denna upplaga av VIK har tre bra offensiva kedjor, långt ifrån fjolårets ”enmansshow” av LÖK-kedjan. Det blir svårare att försvara sig nu då motståndarna inte bara kan fokusera på en kedja. Men det kommer i slutändan handla om i hur många matcher VIK mentalt orkat plocka fram allt…

Västerås tre stjärnor:

1. Lasse Johansson– Stod rätt och tog 28 av 29 skott. Snubblade nära ofattbara 94 i räddningsprocent totalt nu. Ett sådant målvaktsspel var det längesedan vi fick njuta av i VIK.

2. Kenneth Bergquist– Tre poäng och alert över isen. 11 poäng på 13 matcher nu och ”Bacons” spel i sista tredjedelen håller hög klass.

3. Robin Nilsson– Kul att se att det börjar lossna för den lovande offensiva backen när det behövs som mest i backbristens VIK. Spelar med hög fart.