Inför Västerås- Almtuna: Tre viktiga poäng på spel

Efter den stora målvaktskampen i Tingsryd vankas det nu Arosderby. Väst mot öst, VIK mot Almtuna. Senast lagen möttes lyckades VIK vinna även om spelarnas mentala närvaro inte var den bästa. Kommer det fungera denna gång?

Almtunalägret:

Inför säsongen var Almtuna tippade att hamna långt ifrån toppen och just nu är laget inne på den vägen. Hittills har Almtuna varit lågt ifrån imponerande. I vissa stunder har laget visat prov på någorlunda bra spel, mot bland annat VIK var Almtunas spel hyfsat. Att göra mål verkar vara ett problem, målproduktionen är låg, vilket även antalet segrar är.

Efter totalt 14 spelade omgångar har Johan Silfwerplatz tillsammans med sitt manskap lyckats skrapa ihop 14 poäng. Laget har varken den rätta offensiva kalibern eller den defensiva styrkan för att vinna matcher. Offensivt har inte laget någon matchavgörande spelare.

Mattias Guter är lagets stora målskytt och poängkung. Guter har svarat för mer än en tredjedel (!) av lagets totala produktion. Daniel Hermansson är fjolårets poängkung för Almtuna, men den här säsongen har det gått betydligt tyngre. Inför fredagens möte står han på ynka fyra poäng efter skadebekymmer.

Defensivt är man inte heller något lag som sticker ut. I snitt släpper man in 2,7 mål per match. Det skulle inte vara någon katastrofal siffra om målproduktionen var bättre. Backuppsättningen är inte direkt något som får motståndarna att darra. Den är medelmåtta som övriga laget. Till säsongen har man inte plockat in några stora namn, men nyligen har man lånat till sig Lars Jonsson från svenska mästarna Brynäs som man hoppas ska stärka laget.

Sist tog man dock en meriterande seger mot Djurgården.

VIK:

Laget har klättrat sig upp på en tredjeplats och är i en positiv trend. Man har vunnit sex av de åtta senaste matcherna. Nu är det match i borgen, ABB Arena, som gäller. Efter första fjärdedelen av säsongen var VIK allsvenskans bästa hemmalag.

Från VIK-lägret har inte några nyheter släppts. Inga nya skador har meddelats så det förväntas inte bli några stora förändringar i laguppställningen.

Enkelt att konstatera är att den utnämnda förstakedjan med poängligaledaren Brady Leisenring fortsätter producera. Det var denna kedja som tillslut fick hål på lockout spelande Viktor Fasth senast då TAIF besegrades med 1-0. LÖK-kedjans efterträdare gör det bra och ställer till och med NHL spelarna i skymundan. Tack vare dessa herrar är oron för det eventuella tomrumet som kan bli om våra NHL stjärnor skulle lämna oss mycket mindre.

På fredag kommer det krävas skärpta VIK-spelare på isen för att man ska fortsätta vara seriens bästa hemmalag. Almtuna kommer till Västerås med självförtroende efter att de lyckats, precis som VIK, att hemmaslå Djurgården. Arosderbyn brukar bli jämna matcher. Denna gång kan det bli jämnare än någonsin mot ett Tuna som har råg i ryggen efter segern senast. De tre poäng som står på spel är otroligt viktiga för båda lagen. Almtuna behöver de för att hålla sig från nedflyttningssträcket och VIK för att hålla sig kvar bland topp tre. Den här matchen vill ni inte missa så har ni chansen att vara på plats, ta den.

Matchtips: 4-2 till VIK