VIK trea i tabellen efter stark arbetsseger i Småland med fint mål av firma Fornataro/Leisenring

På onsdagskvällen visade VIK att man kunde ladda om efter 8-2-segern senast mot Karlskrona. Den insatsen följdes upp av en ny mycket solid insats borta i erkänt tuffa Nelson Garden Arena i Tingsryd. VIK vann välförtjänt med 1-0.

Icke oväntat kom Tingsryd ut och körde hårt från start. Dock syntes det direkt att VIK var på plats mentalt denna afton. Taifarna tröttnade desto längre perioderna gick och VIK tog över spelet.

Matchens enda mål kom mitt i andra perioden efter fint spel av Fornatarokedjan. Mikael Zettergren hittade Brady Leisenring med fart och Brady visade sedan prov på bra spelsinne och hittade Matt Fornataro som nöp till direkt och pucken gick mellan benskydden (?) på annars utmärkte stjärnmålvakten Viktor Fasth.

Detta mål föregicks av att Marcus Söderkvist hostade upp pucken rakt på en Taifare som blev helt ren framför Lasse Johansson, men Lasse kommer spela elitserien nästa år om denna form håller i sig (bara att hålla med Johan Thalberg).

Trots en skör 1-0-ledning i tredje perioden visade VIK kyla och dominerade period tre första 14-15 minuterna innan Taif kom med ett sista ryck.

Sammanfattning

VIK är i riktigt bra form. Fagervalls mannar har vunnit sex av de senaste åtta matcherna. Om vi räknar bort de tre katastrofala ”6-17-matcherna”, så har VIK på övriga elva matcher bara släppt in 16 mål, 1,45 mål/match.

Tingsryd hade två-tre frilägen som Lasse Johansson limmade. Snacka om att Lasse är i zonen. Måtte nu bara Avestasonen hålla sig frisk och fräsch. Hur många matcher kommer Fagervall ”våga” låta Gustaf Lindvall stå? Det börjar nog bli dags att tänka på detta nu.

Känns bra att VIK nu ligger trea före lag som Örebro och Djurgården. Det var länge sedan VIK låg så bra i tabellen. Extra starkt är det med tanke på alla skador och den tunna backbesättningen.

Credit till Fagervall/Hellgren som lyckats få ordning på uppspelen trots att laget inte direkt har en backsida som älskar pucken. En annan faktor är att lagen inte verkar orka forechecka lika frenetiskt nu som i början på säsongen. Det passar VIK:s backar utmärkt.

Enligt VLT vill TuTo behålla Dave Lundbohm. Detta öppnar upp för en offensiv back som exempelvis Bryan RodneyBrendan Bell eller kanske Jeff Penner. En sådan kille skulle säkerligen lyfta power play och kanske cementera VIK som ett riktigt topplag.

Alla andra bitar verkar uppenbarligen falla på plats. Om man nu bara kan se till att vara närvarande i alla matcher…

Västerås tre stjärnor:

1. Brady Leisenring– Hans fart och puckkontroll skapade hela tiden oro i TAIF. Låg bakom matchens enda mål med en vacker framspelning.

2. Lasse Johansson– Tog 30 skott, varav något friläge. Var inte direkt någon tung hemmapress, men Lasse fanns där. Oerhört viktig räddning före VIK:s mål.

3. Matt Fornataro– Serverade sina medspelare fina pass hela tiden. Distinkt avslutning vid enda målet. Måste dock förbättra sig i tekningarna.