Inför Västerås-Asplöven: Förändringar i laget när en oväntad serieledare gästar

Frycklund.

Förhoppningsvis ser vi fler måljubel ikväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Valyran är över och vi återgår till det mest väsentliga i livet, hockey. Bottennoterade Västerås tar emot tabelledaren Asplöven. En del förändringar i hemmalaget ger hopp om att tabelläget är förändrat efter ikväll.

Starka säsongsinledningar ser ut att börja bli en vana för Asplöven. I fjol såg de länge ut att bli säsongens stora skrällag då de en bra bit in på säsongen höll sig uppe i toppen och hotade om en kvalserieplats. Prestationen ser ut att kunna återupprepas i år då Asplöven än så länge, efter två omgångar, står som obesegrade efter att ha vunnit mot både Karlskoga och AIK.

Per Kenttä, tränare i Asplöven, har en egen metod för att forma ett vinnande lag, en metod som inte kräver några stjärnor. I Asplöven prioriteras alltid laget för jaget och alla spelare står lika inför uppgiften. Matcher vinns som ett lag och av ett lag, inte av ett gäng individualister. Det är ett koncept ingen spelare tycks tvivla det minsta på vilket märks tydligt i intervjuer till media. Det är sällan någon lyfter fram enstaka individer eller prestationer utan framhåller istället laginsatsen och den stora kämparandan. Det här sättet att se på hockey ser ut att skapa en moral som gör Asplöven till ett lag att aldrig räkna ut.

Williams prövar ett misslyckat skott.

Williams har haft svårt att få skärpa i avsluten. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vänder vi upp och ned på tabellen hittar vi Västerås. Tre mål framåt, åtta bakåt och noll poäng är långtifrån smickrande siffror men det är verkligheten. Resultatmässigt är detta en förfärlig start på säsongen som dock kan mynna ut i någonting positivt. Dåliga prestationer tvingar laget till att sluta sig till varandra och analysera vad som går fel. Det ger en möjlighet att ta tag i problem som annars skulle kunna dyka upp i ett senare skede där poängen är betydligt mycket viktigare. Kanske kan laget växa av en tung start på säsongen och för en gångs skull vara bäst när det gäller.

Vad som är rätt av tålamod eller förändring vid ett så här tidigt skede av säsongen går alltid att diskutera. Förra året under ledning av Fagervall hörde inte förändring till vanligheten och kan ha varit något som kostade många poäng i kvalserien. I år ser det dock ut att bli annorlunda. Martin Filander testade, enligt VLTs bloggare Johan Thalberg, att mixa om i de två toppkedjorna under gårdagens träning. Två konstellationer att förbereda sig på inför matchen mot Asplöven är;

Williams-McGrath-Fornataro
Strömberg-Johner-Bromé

En förändring i laget som förhoppningsvis ger oss en rejäl förändring på resultattavlan.

1 svar

  1. Göteborgaren skriver:

    Tålamod kan vara bra ibland. Jag tänker på när IFK Göteborg anställde Sven-Göran Eriksson som tränare. En orutinerad tränare från Torsby.
    Starten blev problematisk, om jag minns rätt fick de stryk med 0 – 5 hemma i premiären, men senare arbetade de sig upp och i slutet av säsongen var de Svenska Mästare.
    VIK har nu en ny oprövad tränare, låt oss hoppas på en Svenniseffekt och låt honom få arbetsro.