Williams fina dubbel gav VIK segern mot ganska vasst Asplöven

Williams visade klassen med två kanonavslut. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Så pustar vi ut… Jeremy Williams visade sitt fruktade skott två gånger och Fransson tog 26 av 27 skott då VIK vann med 2-1 mot Asplöven.

Det syntes från start att det var ett desperat VIK. Gulsvart dominerade första perioden inledningsvis. Efter mycket fint förarbete av Angell kunde Williams direktskjuta in 1-0 i krysset efter tio minuter.

Dessförinnan hade Fornataro bränt ett öppet läge då Calgarysonen inte lyckades lyfta pucken över en liggandes Ward. Fornataros poängtorka håller i sig.

Sedan kom Asplöven mer och mer under perioden och det syntes att de slagit BIK Karlskoga och AIK. Kvitteringen kom också först efter slarv av Johan Jonsson, som hade en lite mindre bra afton. Sedan sekvensen efter släppte en annars tät Fransson in Henrions skott under armen. ”En målvaktstavla” sa gamle radioikonen Mats Strandberg som refererade.

Angell är en klippa. Men kommer han orka i längden spela så här mycket med bibehållen explosivitet? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra perioden kunde Williams utöka med en knallhårt direktskott på fin pass av Conny, fram till 2-1 efter 28.18 i PP. I andra fick VIK lite gratis vind i seglen efter två ”too many men” för Asplöven.

I sista perioden spelade VIK ganska enkelt och la pucken djupt för att inte bjuda på något. Det var relativt få riktiga närskott som var farliga, men då var Fransson bra som i fornstora dagar. Asplöven är ett fyndigt lag som med lätthet ställer upp i power play och hotar.

Filander lyckades mota den tredje raka förlusten (kanske med sina två trollspön?). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I slutet tog Asplöven ut målvakten och det många som drog lättnades suck då slutsignalen ljöd. Nu fick Filander lite arbetsro.

Sammanfattning

Asplöven är inget dåligt lag och VIK fick slita för tre poäng. Tjatigt, men i denna serie är alla matcher tuffa, särskilt i början då även de mindre rutinerade lagen har energi och adrenalin. När sedan man inte spelar på adrenalin längre fram kommer kanske VIK ha nytta av sina klasspelare på ett annat sätt.

VIK hade åter mycket passiv box, vilket även gav Asplöven all tid i världen i power play. VIK förlorade också många tekningar, vann bara 24 av 59. Detta trots att man på pappret har bra tekare. Detta gör det så mycket svårare i box och power play.

Sam Marklund (21) nollade i sin återkomst till Västerås. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Filander hade gjort om i kedjorna. McGrath såg piggare ut med Williams & Fornataro, även om jag tror Fornataro på sikt måste återgå till att bli en spelförande center. Som när han gjorde 48 poäng i VIK senast. Fornataro kämpar och sliter på kanten med känns inte bekväm här, ännu i alla fall.

Williams kämpade också och slet medan McGraths intensitet går lite upp och ner under matcherna. Men den kedjan var en av de bästa i afton.

Istället fick Johner spela med Conny och Bromé. De syntes inte så mycket som enhet men Johner tog för sig i tredje. Gällande Conny sliter han på isen och åker runt och slår finurliga passningar, dock har inte medspelarna riktigt lärt sig Conny ännu. Det lär bara bli bättre.

Dock blir Conny kanske lite förutsägbar då han ibland håller i pucken för att vänta på den där superpassningen som ibland aldrig kommer. Kanske bättre att smälla av ett skott eller ta några skär eller släppa pucken snabbare för mer variation.

Eddie Davidsson var tillbaka men Frycklund och Montpetit hade inte sin bästa kväll. Hursomhelst är det lite läckert att se Montpetit dela ut några offensiva tacklingar lite på ”Foppa”-manér. Den kedjan behöver upp i frenesi, energi och klass igen. Kanske skulle man testa Montpetit på Fornataros plats och låta Matt lira center?

Linus Svedlund växte desto längre matchen gick och var riktigt smart med pucken och drev puck med ganska bra fart. Ett litet genombrott denna kväll att han fick spela sista minuten också.

Fredrik Johansson prisades för sin 300:e match av Johan Fägerblad, VIK:s ordförande. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mastomäki var bänkad då man troligen ville låta oslipande diamanten Rubins få mer istid. Söderkvist fick då leda en numera rutinerad fjärdekedja med Freddan Johansson och Svedlund. Synd på Mastomäki, hade varit spännande att låta han få mer istid.

På backplats var Angell riktigt bra och loggade 24 minuter. Spelgeniet gjorde dock något misstag, kanske lite på grund av trötthet efter att ha snittat 27 minuter de senaste tre matcherna. Även starke Helmersson var riktigt vass i afton och det är tur att VIK har lite muskler i backlinjen i all fall.

Drömmen vore om man kunde värva en typ Bryan Rodney som gjorde VIK:s backsida lite mer explosiv. Och kanske comebacka Andreas Lindh (!?) då hans manglingar verkligen saknas. Detta för att eventuellt kunna korta ner Angells istid lite så han kunna maxa mer.

Rubins hyllades av många efter sin hemmadebut. Är det kanske en ny Sergei Fokin eller någon ännu större? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Kristians Rubins gjorde hemmadebut. 16-åringen verkar ha många verktyg för att bli en bra back. Storlek, bra pass och helt okey skridskoåkning. Framförallt har Rubins redan pondus och mod på isen, sällan men ser en så ung lirare ha det. Lettländaren som verkar ha blivit väl emottagen i Västerås trivs och tar för sig.

Nu köpte sig Filander arbetsro inför Almtuna borta på torsdag. Fortsatta steg i rätt riktning och säsongens andra trepoängare bör vara inom räckhåll.

Västerås tre stjärnor:

1. Angell

2. Williams

3. Helmersson

4 svar

 1. Inga lån!!!! skriver:

  Djuse??? Du måste skämta
  Djuse tar inte en tröja i VIK!
  När han var i Malmö förra säsongen fick han inte spela.
  Offensivt OK, defensiv katastrof!

 2. Olliver skriver:

  Tips på back man kan jaga är Emil Djuse i Frölunda.
  Han har inte fått spela en minut än på sesongen o få försesongsmatcher.
  Han lär ju vilja ut o få matchtempo i kroppen.

  Samarbetet med Mora som göteborgarna har är ju kompletta på backsidan så dit lär han ju inte gå.

  Ligg i nu NJ!

 3. Perran skriver:

  Som alltid bra artikel och analys!Keep it up

 4. Vik skriver:

  Helmersson som tredjestjärna måste ifrågasättas.
  Det var minst två backar utöver Angell som var några klasser bättre. Varav en var 16 år.
  Dock så gjorde #44 en helt godkänd match.