Inför Västerås-Djurgården: Allvarsamt men hoppfullt när Djurgården gästar ABB arena

Fornataro som börjat trappa upp formen vet sedan tidigare hur man sänker Djurgården. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fornataro som börjat trappa upp formen vet sedan tidigare hur man sänker Djurgården. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En period mot Rögle skickade Västerås ner till botten av kvalserietabellen. Läget är nu kritiskt när Västerås, som står på en poäng efter två omgångar, tar emot Djurgården på fredagskvällen. Tre poäng är ett måste och långtifrån en omöjlighet, speciellt inte om ett massivt publikstöd finns där.

Matchen mot Rögle blev ingen rolig historia då skåningarna gick upp i en tremålsledning redan efter en period. Bortsett från den första perioden finns det positiva sekvenser att plocka med sig sett med gulsvarta ögon. I framförallt den andra perioden blev spelet generellt mycket rakare vilket ledde till fler målchanser och betydligt mycket mindre trassel i egen zon. Repriser från den andra perioden borde spelats upp i VIKs omklädningsrum som exempel på hur man vill agera på isen. För en sak är säker, mot Djurgården krävs ett rakt och enkelt spel för att minimera misstagen som annars kan bli dyrköpta.

Djurgården är för närvarande det lag som innehar andraplatsen och är i och med det den konkurrent Västerås har siktet inställt på. Stockholmslaget ser dock på förhand ut att bli en svår nöt att knäcka. I kvalseriepremiären mot AIK stod man upp med ett massivt försvarsspel vilket ledde till att AIK knappt kunde ta sig in i offensiv zon under de första två perioderna. Den senaste insatsen mot Malmö stjälper knappast Djurgårdens aktier inför morgondagen då man totalt pulveriserade Malmö på hemmaplan inför ett gigantiskt hemmastöd, ett stöd som delvis följer med till ABB arena. Det gamla esset Särkijärvi har som bekant är gjort djurgården till ett vinnarlag, inte minst i grundserien som han i stort sätt vandrade igenom utan några bakslag. Det fanns dock ett och det var mot just Västerås på hovet där det slutade i Djurgårdsförlust efter förlängning.  En fördel för Västerås inför morgondagens tunga möte.

Publiken blir som vanligt en avgörande faktor. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Publiken blir som vanligt en avgörande faktor. 

Det finns en del frågor kring VIKs trupp. En av frågorna är om Legein, som var petad förra matchen, ska återfå förtroendet. Han deltog i dagens träning och bildade kedja med Williams och McGrath då Caputi vilade i förebyggande syfte mot tidigare skador. Det leder oss in på nästa fråga, om Caputi samt Mitell, som också avstod dagens träning, kommer vara fräscha nog att kriga i 60 minuter. Det har dock hittills inte rapporterats något om att dessa två inte skulle kunna spela matchen imorgon. Den sista, och i min mening den mest relevanta frågan är om någon av de yngre spelarna kommer få spela. Varken Emmerdahl eller Bromé har fått chansen att spela något som stundtals synts på isen. Jag har framförallt saknat Bromés fart över i princip hela banan, han är ett riktigt yrväder som ofta lyckas utnyttja sitt driv i skridskoåkningen för att skapa oreda i motståndarnas zon.
Jag ser gärna en eller två ynglingar som åtminstone extraspelare för att kunna hoppa in och sprida energi när det behövs som mest.

Istället för att tänka att det redan är kört råder jag alla Västeråsare till att snabbt se över kvalseriens tabell. Det krävs endast två poäng för att gå ikapp Djurgården och sedan vara med på allvar igen. Västerås har redan tagit sex poäng mot Djurgården den här säsongen så varför skulle det inte kunna bli ytterligare två eller till och med tre imorgon? Ta er i kragen och pallra er ner till hallen imorgon, det är fredag och Djurgården på hemmais, då finns det inga ursäkter till att inte gå på hockey.

1 svar

  1. 2014-03-21

    […] Se även Jesper Janssons inför DIF nedan. Skrivet av: Mikael Norén […]