Positivt tänkade enda alternativet trots att VIK redan hamnat i sträckbänken efter förlust mot Rögle

Det var givmilt och öppet framför VIK-kassen i första perioden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås föll tungt hemma inför pinsamt låga 3400 med 3-4 mot Rögle i hemmapremiären av kvalserien. Detta efter en mardrömslik förstaperiod där pågarna gick fram till 4-1 efter en hönsgård, främst iscensatt av Palles son, Dennis E, av alla.

VIK inledde ändå bra första minuterna, men Rögle kom allt mer. Efter bra RBK-spel där VIK tycktes ha underskattat motståndarna kunde Everberg få stå helt fri omarkerad av McGrath-kedjan och då kom 0-1 efter 3.42.

0-2 kom efter en grov tavla av Fransson efter 6.57. Efter det trampade RBK igång ordentligt men VIK kunde reducera tack vare ett mönsteranfall där Fornataro öppnade upp det hela med en långpassning. Sedan visade Lindhagen enorm kyla då han serverade Hyka öppet mål.

Det bjöds på ett fint TIFO innan match. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK var inte bra i första perioden och tanken vid 1-2 var att det vore skönt om VIK skulle klara det perioden ut. Men icke. 1-3 kom genom Sylwander, kanske inte otagbart för Fransson det heller efter 17.16.

Sedan i slutet åkte Marklund på en tveksam utvisning varpå Rögle mycket snyggt kunde utöka till 1-4 efter en fantastisk passning av centerveteranen Jakob Johansson som tänt till nu. Skotten 7-17 var talande för hur det såg ut på isen i första.

VIK repade dock mod och kom ut hårt i andra perioden. VIK gick fram till 3-4 efter mål av Frisk och Mitell.

I tredje fortsatte VIK försöka, men laget föreföll något trött trots sossehockeyn där alla ombytta fick spela. Rögle täckte många skott och hade även några farliga chanser i tredje efter kontringar.

Lindhagen brände nog periodens chans efter ett fin instick av Hyka. Med lite flyt kunde VIK lätt ha kvitterat då det skapades tre-fyra heta lägen under perioden.

3-4 höll sig och ridå.

McGrath har inte riktigt kommit igång än, men lär bara bli bättre framöver. Men ser glimtar av hans playmakeregenskaper blandat med enkla misstag. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Legein var petad. Jonsson och Mårtensson var bänkade i förmån för veteranerna Bergquist och Johansson som båda nog lirade lite med säkerhetsavstånd.

Sedan var fortsatt Emmerdahl och Bromé utanför laget trots andra veteraners tillkortakommanden. Söderkvist var center och fick teka en massa och tog bara sex av 16.

Varför tekar Fornataro när tekningsspecialisten McGrath är på isen?

Det är fortsatt lite märklig coachning men helt rätt att sätta Legein på läktaren. Hoppas Fagervall fortsätter våga ”kill-your-darlings”.

 Supersnabbe Hyka åkte på en rejäl smäl av en Bibic. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Positivt var annars Mitell, Williams och Hyka. De visar väldigt hög klass och imponerande att se Williams så pigg och alert från första nedsläpp. Känns riktigt bra att ha Mitell och Williams nästa år också.

McArdle fortsatta spela sin playoffhockey där han försökte använda sin fysik för att bryta in och skapa yta åt sig själv och andra. VIK skulle behöva flera McArdle-typer som komplement till Williams, Mitell, McGrath och Hyka.

Lindhagen är en smart spelare som väger lite lätt. Underbar passning till Hykas mål. Men Lindhagen behöver skapa sig lite mer egna chanser på fart. Fornataro saknar just nu fart och fysiskt spel vilket gör det svårt nu när motståndarna är bättre.

Frisk inledde mycket svagt men tycktes lyfta efter målet och åkte lite mer skridskor. Helmersson slog bort någon passning för mycket. Man saknar Emmerdahls fina skridskoåkning och räckvidd.

Några tappra få på plats. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Visst var det en tuff förlust, men i tabellen är tvåan Djurgården bara två poäng före. Dock kommer nog VIK vara ganska avsågat om det även blir poänglöst på fredag hemma mot just DIF. Då måste VIK vara med från början.

Att Legein petades var lite ”att man alltid ska få rätt” (nåja, men i min uppställning före kvalet platsade inte Legein). Får se om Fagervall kan fortsätta vara prestigelös och plocka av underpresterare och plocka in hungriga unga lirare.

Västerås tre stjärnor:

1. Hyka – En av de snabbaste någonsin i VIK. Även med gott spelsinne och teknik.

2. Williams – Var förvånansvärt pigg och driftig i comebacken. Gick 100 %.

3. Mitell – Klassback som håller även på kvalserienivå.

2 svar

 1. DC skriver:

  Klockren analys Mikael. Håller fullständigt med jag oxå.
  Det är ett under varför Bacon får spela eller varför Fornataro tar teknikar…. Bacon tillför ingen energi, inget spel eller nåt.. skulle vilja förstå hur Fagervall tänker… flera av våra spelare väger för lätt mot stora starka spelare i Malmö, DIF och AIK.. kan vi ens rubba AIK?
  VIK väger för lätt… de som väger för lätt kan utnyttja sin speed.. se Romano eller Hyka.. men resten då……. nää in med Brome som i alla fall ger energi….

 2. Viktor skriver:

  Visst gäller det att tänka positivt, håller fullständigt med dig om det. Men det gäller att göra det från ett realistisk nuläge. Vad har egentligen NJ;s senaste panikvärvningar tillfört laget? Jo på den positiva sidan Hyka, absolut inget mer. På den negativa sidan att laget har fått in en massa slumrande individualister som inte på något sätt tyckts kommit in varken i lag- & klubbkänslan eller det spelsystem Fagervall pläderar (Visserligen ett tråkigt publikovänligt spel, men det har ju fungerat)

  Men vi tänker positivt – vi tror på ett under att Fagervall lyckas väcka gänget före DIF-matchen i stället för skälla efteråt. Om inte är det dags för Hellas att ta över from lördag och börja bygga upp ett VIK-lag inför nästa säsong.

  Ps Från den ena sporten till den andra: Rönnby Tigers vidare till semifinal igår. Pelle Alvin, deras tränare, ser det som en coachseger. Jag är beredd att hålla med honom.