Inför Västerås-Leksand: Möjligheternas match

VIK måste troligen göra årets match om de ska bli tre poäng. RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås och Leksand ska återigen mötas på klassisk hockeymark. Det här blir Västerås sista riktiga chans att greppa ett halmstrå och hänga med i kampen om elitseriebiljtetterna.

Leksand

Leksands återtåg rullar på ovanligt bra. Det här är återtågets starkaste start sedan nedgången till allsvenskan och man har ett helt lag att tacka detta för men kanske framförallt en specifik spelare, Filip Forsberg. En junior som spelar hockey som en väl rutinerad 30-åring. Han håller för mycket och inte minst för att bära Leksand. Han visar en mognad som få spelare någonsin visat i sådan ung ålder. Forsberg är ett kapitel för sig i denna kvalserie men även detta hockeyår. Han är lika framståstående nu i kvalserien som han var under grundserien. Med hjärta och passion gör han precis som en kapten (som stöttning till Gabriel Karlsson) ska göra, visa vägen.

I årets upplaga av kvalserien har Leksand egentligen allt förlora. På grund av den uselt skötta ekonomin har man kniven mot strupen för ordna upp detta med ett elitseriekontrakt och många extra miljoner i stöd. Det är den enda riktiga räddningen och man ser ut att säkert segla skeppet mot den livbojen. Dock höjer jag ett varningens finger.

Även om man är piskade till att gå upp så kan det lätt hända att man grips av stundens allvar och bjuder på halvtaskig hockey. Det är något som Leksands historia det senaste året och det är som om en förbannelse vilar över klubben. Detta ger VIK en extra strimma hop inför mötet.

Västerås

VIK får ännu en chans nu att haka på i kvalserietoppen efter två halvtaskiga insatser. Det som började så bra har nu eskalerat och blivit någon obegripligt.

Ett alldeles för fjuttigt och daltande spel har nu lett till att man hamnat en bit efter. VIKs styrka i egen zon har varit en trygghet samt en självklarhet rakt igenom den här säsongen. Den defensiva styrkan har växt sig starkare och starkare men nu har även den fått sig ett rejält bakslag.

Att kritisera VIK för hårt är inte helt schysst men som det nu ser ut finns det inget annat alternativ. Man behöver helt enkelt höja sig ett par steg både defensivt och offensivt om man ser till senaste matchen mot Södertälje. Grundspelet finns där och VIK behöver bara luta sig tillbaka mot det och sedan visa rätt inställning, med den kombinationen kommer man ganska långt.

Den senaste tiden har det tidigare kritiserade anfallsspelet sett bra ut men senast mot Södertälje var det väldigt genomsynligt att faktiskt inte har forwards med speciellt bra fart på rören. Det är något som snabbt behöver förbättras och genom att bara ändra lite på attityden så kan det mycket väl gå bättre. Någon rysshockey har inte VIK kapacitet att spela så slita som djur och få ner puckarna djupt är ett måste för framgång.

En aning dubbelmoral från min sida men förstakedjan måste kliva fram mer mot Leksand än man gjorde senast. Att man nu får en ”leadingline” kan göra mycket för VIK som famlar lite i mörkret.

Chansen finns alltså till att gå ikapp toppen i kvalserien och på de två matcherna mot Leksand har de gulsvarta chansen att jämna ut det hela. Men det är en match i taget som gäller och det börjar hemma.

Hoppas verkligen man tar chansen och ger hemmapubliken valuta för pengarna för denna kvalserie är långtifrån över. Det är mycket poäng kvar att spela om och spelar man sina kort rätt vet man aldrig hur det slutar.

Elitseriedrömmen lever vidare.