Bittert då Lyxfällans IF något turligt besegrade Västerås men kampen är ej över!

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En av kvällens bästa var när en kille visades på jumbotronen med en skylt ”Lyxfällans IF”. Och VIK visade faktiskt att man per lönekrona nog är ett bättre lag än dalmasarna, trots att LIF vann med 3-1 (sista i tom kasse). LIF har nog ungefär dubbla VIK:s spelarbudget vilket kan vara bra att ha med sig ibland.

Kommunlaget var bättre i första perioden, men VIK:s stora framtidsnamn Mikael Frycklund satte snyggt 1-0 i krysset efter en fin framspelning av Sam Marklund. LIF kvitterade dock på ett backskott.

I andra perioden tog VIK över allt mer och borde med normal utdelning och bättre avslut gjort några mål. Istället kunde Lyxfällan göra 1-2 orättvist i slutet. 66-34 till VIK i puckinnehav säger mycket. LIF såg trötta ut i andra perioden.

I sista perioden hade VIK fortsatt mycket puck och skapade några heta lägen, men avslutningarna var inte tillräckligt bra. LIF höll undan och satte 1-3 i tom kasse.

Sammanfattning

Fem matcher spelade, men fortfarande hela fem kvar och 15 poäng kvar att spela om. Troligtvis behöver VIK gå rent resten och vinna rubbet. Svårt men inte helt omöjligt med det spel VIK visade upp i andra och bitvis i tredje perioden.

Allt handlar nu om att ladda om och fokusera max på att ta snabb revansch på tisdag i Leksand. Seger där och det är ”bara” fyra poäng och ytterligare en VIK-seger och en förlust för LIF på det så är det match igen.

När Mora gick upp 2004 hade man bara tre segrar på de första sex matcherna. Det vore tjänstefel att på något sätt ge upp. Örebro och Leksand kan säkerligen drabbas av elitseriefrossa och kan knappast ha fortsatt ha maxflyt andra halvan även om man alltid förtjänar flyt.

Om man redan nu ska säga någonting för att analysera VIK så är det att offensiva toppforwards måste bli vassare och ta till vara på chanser. Sedan saknas det några skridskoskickliga forwards, det är lite för tröga ben under vissa snabba huvuden.

Men det positiva är att VIK har ett system som fungerar och en coach som verkar få ut mycket av sina spelare. Tränaren och spelsystemet kan emellertid inte göra målen eller sätta in tacklingarna. Det handlar om utförandet i vissa moment och frågan är om vissa räcker till på plan.

Hade VIK haft lite mer lyx med pengarna kunde man kanske inhandlat någon vassare mer komplett toppforward. Men vissa är ju mer jämlika än andra…

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Frycklund – Snyggt mål och går från klarhet till klarhet. Talangfabriken VIK fortsätter leverera år efter år.

2. Sam Marklund – Otroligt fin assist till 1-0, sådan kyla och precision i avgörande lägen behöver VIK mer av. Gav energi i övrigt.

3. Marcus Söderkvist – Slet som ett djur på backplats och gör som 30-åring sin bästa säsong någonsin.

6 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Malmöbo: Ja, precis, all tur VIK har mot andra lag omvandlas i princip alltid till otur mot Leksand. Vad kan det bero på?

  Läktarplats: Håller med om att VIK vårdade pucken bättre i början på kvalserien. Men det gäller även forwards. Direkt när Marklund vågade hålla i och göra en ”ryssväng” (som Conny är så bra på) innan blå blev det farligt och mål. Lundbohm, E Johansson, Santorelli mfl har varit för blöta i avgörande lägen. Så jag håller inte med dig fullt ut att det nästan bara är backarnas fel att inte forwards gör mål. Handlar mycket om hunger framför kassen.

  Nästa år hoppas jag att ingen bonus betalas förrän VIK går upp i Elitserien och det självklara målet ska vara att gå upp. Då slipper vi nog se en reaktion efter två inledande kvalserievinster…

 2. Läktarplats skriver:

  Oj vilket härligt hockeyslutspel. Vilken stämning i lördags med ett fullsatt Rocklunda och med Leksingarnas intåg till högtalarnas retfulla Money, money, money. I ärlighetens namn så finns det ju ingen förståsigpåare som trott att VIK & VIK-publiken skulle få uppleva detta i år. Visst hade VIK chansen i lördags men man lyckades inte ta den. Vi kanske inte ska kräva det heller? Eller ….?

  Men om VIK ändock ska göra ett sista försök i morr´n borta mot Leksand så gäller det att få tillbaks den effektiva defensiven från Rögle- och Timrå-matcherna. Då höll defensiven så gott som tätt men FRAMFÖRALLT MAN VÅRDADE PUCKEN OCH MAN LEVERERADE DEN. Vilket härligt VIK-spel i alla tre zonerna.
  De senaste tre matcherna, bla i lördags, så byggde man inte längre spelet från grunden i egen defensiv zon. VIK-backarna, till på köpet Söderkvist, har återigen blivit tafatta, fega, drällt pucken och skänkt bort den. Då är det ingen idé att som VLT, som Thalberg och som andra förståsigpåare gnälla om VIK;s bristande offensiv eftersom grundeffektiviteten inte finns varken i egen zon eller i mitt zon. Skärp er och hämta tillbaks spelstyrkan från de två inledande matcherna! Hur det än går ska jag följa era krigarinsatser ända in i kaklet.

 3. Malmöbo skriver:

  Leksand gör en alltid frustrerad. De är bra och har ofta flyt mot VIK. Igår fanns länge en viss underskattning, men VIK lyckades inte utnyttja det, hoppas det blir annorlunda i returen.
  Roligt igår var att se att Berg verkar komma upp i tempo igen, influensan tog verkligen ned honom. Nu väntar vi bara på att virvelvinden Brady är spelklar igen.

  Som jag skrev i min förra kommentar: – VIK måste kämpa för tredjeplatsen, tänk va härligt det skulle vara att ”ta över” Leksands plats när de inte klarar elitlicensen. Tingsryd hatar oss fortfarande 🙂

 4. mange skriver:

  Klockren analys Mikael. 3pinnar borta i Leksand på tisdag, allt annat är otänkbart!!!! Komunlaget börjar darra nu… 🙂 lyxlirarna kommer inte stå pall

 5. Mikael Norén skriver:

  Mr.Crowley: Tack för att du tar dig tid att läsa här! Min fråga till dig är: Har du inte någon humor? Ta det med en klackspark och var glad över att ni har ett bra lag tack vare era resurser. VIK fick ju konkursa tidigare och börja om i div 2, med en skuld på runt 7-8 miljoner.

  Men jag skulle önska att VIK hade samma ekonomi att värva några riktiga spetsforwards, vi skulle kanske slagit Leksand ikväll då. Så visst är man lite avundsjuk på er, fin publik osv. 🙂

 6. Mr.Crowley skriver:

  Timrås Blogg kunde trots storförlust skriva en helt korrekt krönika efter matchen, inte speciellt förvånande att det samma INTE sker i Vik..

  Gnäll över pengar och tyck så synd om er själva ni någonsin kan, ni fick stryk oavsett och uppe i Leksand kommer ni bli helt nerpissade!

  Ni kan fortsätta debattera LIF´s ekonomi och gråta ut så länge ni vill, vi själva har inte tid då vi förbereder oss för Elitserien!

  LIF-Vik 6-0 nästa match..

  Ps. Klyftig kille ni skaffat i Mårtensson, undrar varför han inte fick vara kvar i Leksand? Måste ju vara en av Kvalseriens smartaste??