Inför Västerås-Örebro: Det vankas hockeyfest när kvalserieplatsen kan säkras

Örebro gästar när VIK kan göra sig klara för kvalseriespel redan nu. Kexen som jobbar för en bättre placering i tabellen kommer göra allt i sin makt för att förstöra hockeyfesten men frågan är; kommer de lyckas?

Örebro

Örebro är sedan en tid tillbaka klart för playoff. Det var ett tag ovisst om man skulle klara av att knipa platsen då örebroarna satte sig i en jobbig situation. En djup formsvacka och svaga insatser överlag gjorde playoffplatsen utsatt. Dock ordnade allt tillslut upp sig efter Conny Strömberg återigen blev klar för spel i Örebro. Spelet har jämnat ut sig och blivit betydligt stabilare vilket i sin tur har generat till flera plockade poäng.

Turerna har varit många men ändå tycks Örebro aldrig erkänna att man är högst beroende av Conny Strömberg. Det spelar ingen roll att man har vassa spelare som Jared Aulin och Marcus Weinstock som ständigt levererar poäng.

Några mer poäng blir det dock inte för Aulin som ådragit sig en skada som satt stopp för säsongen. Örebro får inte full drivkraft trots sådana poängplockare. Conny är som oljan till hela Örebros maskineri och får det att snurra ordentligt.

Denna säsong har man verkligen bevisat hur beroende man är av Conny som håller på att bli en liten Örebroikon. Även om han inte är fostrad i klubben är det dit många förknippar honom. Det är där han fick sitt riktiga svenska genombrott, och nu är han nästan en Mr.Örebro.

Örebro är avhängt från direktplatsen till kvalserien och kämpar istället för att få med sig så många poäng som möjligt till playoffet. Detta för att få en behagligare resa och en aning enklare väg till kvalserien.

Jared Aulin samt Patrick Yetman kommer inte spela matchen eftersom båda är långtidsskadade.

Västerås

Västerås har just nu allt i sina egna händer när det gäller direktplatsen till kvalserien. Två poäng och platsen är helt säkrad och inget lag kan ens teoretiskt gå om. Matchen mot Asplöven är ingen som det kommer stå om i historieböckerna trots det finns det ljuspunkter man gärna tar med sig.

De första 15 minuterna i matchen var lysande då VIK fick Asplöven att se ut som ett division-1-lag när man lekte hockey. Även om det inte alltid är möjligt så skulle man gärna se det lite oftare.

Kvalserieplatsen kan alltså bli säkrad mot huvudkonkurrenten Örebro. Om det skulle bli kvalserien kan VIK:s nuvarande spelstil mycket väl bli framgångsrik mot elitserielagen.

Elitseriehockeyn är i allmänhet mycket mer defensiv än den allsvenska hockeyn där man gärna inte riskerar för mycket utan istället försöker använda sin spets för att köra mål när möjligheterna dyker upp. Låter spelstilen bekant? Ja, det liknar ju väldigt mycket hur VIK spelar.

Leisenrings och Mårtenssons skägg bär för övrigt på någon sorts magi som ingen kan förklara. Nu med åtta raka segrar så går det inte undgå att fundera kring skäggens betydelse till sviten. Måtte skäggen stanna säsongen ut och så även segersviten. Kanske kommer de dra sitt strå till stacken och spela en avgörande roll?