Inför Västerås- Tingsryd: Botten mot toppen

Kan Lasse åter stoppa skicklige Jordan Smotherman? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tisdagens match kommer bli mellan två lag från en och samma serie men två olika världar. Tingsryd kämpar för att klara sig undan negativt kval medan VIK kämpar för att hålla sin plats för kval till elitserien.

Tingsryd

Smålänningarna är inne på sin tredje raka säsong i Hockeyallsvenskan och även sin tredje säsong med dystra resultat. Tingsryd är i dagsläget placerat på en 13:e plats i tabellen och det innebär negativt kval. Det är ingen ny situation för Smålandslaget som under tidigare säsonger varit med och kämpat i bottenträsket. Även om tabelläget varit jobbigt de senaste säsongerna så har man lyckats gett VIK på nöten flera gånger. Totalt har VIK och Tingsryd möts tio gånger och därmed är det 30 poäng lagen spelat om. Tingsryd har kammat hem 13 av dessa poäng vilket betyder att det är jämna möten lagen emellan även om man inte får den uppfattningen genom att ta sig en titt på tabellen.

Framgångssagan Viktor Fasth lämnade Tingsryd sedan en tid tillbaka och lämnade en stor lucka efter sig, inte bara i målet utan även poängmässigt. Den luckan har inte Tingsryds Michal Zajkowski lyckats täppa till. Under de 12 omgångar Fasth vaktade kassen i Tingsryd blev det 15 poäng och under övriga omgångarna med Zajkowski i mål har det bara blivit 9 poäng. Saknaden efter Fasth bör vara stor. Zajkowski är ingen dålig målvakt åtminstone inte mot VIK då han brukar kunna växa och bli ett riktigt monster.

Västerås

Hela laget men framförallt de tre huvudmännen Backlund, Berglund och Johansson fortsätter att ånga på i vanlig ordning. Senast var det Berglund som avgjorde med matchens enda mål. Det målet resulterade även i att VIK är uppe på en andraplats i tabellen och skuggar Leksand. VIK är en poäng bakom serieledarna från Dalarna och kan mycket väl, med tanke på de kommande matcherna, gå om och bli serieledare över landslagsuppehållet men då är vinst mot Tingsryd ett måste. De flesta VIK-supportrarna vet att det inte är världens lättaste uppgift. Dock har Jocke Fagervall hittat ett vinnande koncept mot sin forna klubb. Det har blivit vinst i båda säsongens matcher mot smålänningarna och den första var rejält övertygande där slutresultatet skrevs till 5-1.

Skärpta spelare mentalt är vad som behöv för att slå Tingsryd. Låt oss hoppas Fagervall lyckas hålla skärpan och glöden uppe hos sitt manskap trots att man är storfavoriter.