Sömnigt Västerås tappade viktiga topp-3-poäng hemma mot Tingsryd

Så efter en lång rad inspirerade insatser kom ett mentalt bottennapp hemma mot Tingsryd. Ett frånvarande VIK föll med 0-1 och kastade bort tre viktiga poäng i den täta topp-3-striden.

Matchen var försenad och det verkade störa VIK-spelarna mest. Det slarvades och Tingsryd fick en rad fina chanser. VIK hade också en rad fina chanser under svängdörrshockeyn i första perioden. Mot slutet av perioden fick VIK bättre koll.

I andra perioden började VIK bättre men Tingsryd kom mer och mer då VIK slarvade i uppspelen. TAIF fick ett mål bortdömt för spark – trots den nya mer liberala tolkningen i år gällande sparkrörelser.

I slutet av andra var det riktigt dåligt och backparet med Andreas Lindh och Christoffer Björklund hade problem med pucken vid flera tillfällen.

VIK spelade fortsatt sömgångarhockey i tredje perioden och smålänningarna nätade. Det var förgjort för VIK:arna och Styrman måste ha gjort sitt livs match – just mot VIK såklart. TAIF hade några stolpskott och var som vanligt väldigt pigga mot just VIK.

Sammanfattning

VIK gjorde Linus Styrman väldigt bra i kassen. En oroande trend är att man gjort motståndarlagens normalt sett mediokra målvakter väldigt bra de senaste matcherna. Avsluten är för bekväma och ofokuserade. Hur ska det gå mot riktigt meriterade målvakter sen?

Förr om åren tvingades man genomlida sådana här bedrövliga tillställningar allför ofta men Jocke Fagervall har efter en liknande ickeinsats i Örebro för 14-15 matcher sedan fått sitt lag i kämpa ödmjukt – men ej i afton.

Södertälje vann såklart och om Bofors seglar hem segern i Nobelhallen imorgon mot Asplöven är VIK inte ett topp-3-lag längre. Så tight är det. Tyvärr kan det vara denna ickeinsats som är tungan på vågen längre fram.

En tankeställare för hela laget nu. Man kan aldrig ta ledigt och vara nöjda. Hoppas laget orkar ge allt nu i 14 matcher igen och ge sig en chans att vinna. Det kommer handla om en poäng hit eller dit för att ta sig till topp-3. Hoppas alla är införstådda med det.

Lite oroväckande att Brady Leisenring, Victor Backman, Mikael Zettergern och Markus Kinisjärvi bara trampar vatten. Dessa är spelare som måste avlasta Patrik Berglund och Mikael Backlund. Nu gjorde inte NHL-killarna mål för en gångs skull och hade någon annan klivit fram hade det i alla fall blivit poäng.

Finliraren Marcus Eriksson kommer bort lite bredvid NHL-killarna. Bättre att sätta tillbaka Frycklund som grovjobbare här och in med Eriksson som spelförare i tredjekedjan för att sprida de offensiva rikedomarna.

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Söderkvist – Slet som ett djur i box play och vann 10 av 15 tekningar.

2. Jonte Berg – Precis som Söderkvist viktig i box play och mer vän med pucken nu. Grym arbetsinsats.

3. Mikael Backlund – Avlossade sex skott och var aktiv men i afton ville inte pucken gå in helt enkelt.

3 svar

 1. Läktarplats skriver:

  Bra dialog och jag håller med dig till fullo att om att dagens trupp är tillfylles. Synd bara att alla spelare inte varje dag är på jobbet. Håller åxå med om att VIK måste bygga det offensiva spelet mer kontrollerat! Då borde femmorna kunna få fram de individuella styrkorna hos varje spelare på ett helt annat sätt. Första femman har ju heller inte gått särskilt bra de senaste matcherna så då finns två alternativ.
  ETT: Sätt ihop Lundkedjan igen.
  Eller än mer modigt ….
  TVÅ: Berglund, Backlund och Frycklund är väl de mest kvalificerade spelfördelarna i VIK så låt dom leda varsin kedja!

 2. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, tack för bra analyser, håller med om mycket. PP har inte varit riktigt bra på hela säsongen. VIK är inte ens playoffmässigt i PP (8a på 18,2 %), jmf etta i BP. Det är något som inte riktigt stämmer i PP, kanske som du skriver att man rör om i formationerna av någon anledning.

  Angående VIK:s energispel och skridskoåkning har man ju faktiskt ett antal forwards som inte är direkt supersnabba, Zettergren (inte längre så snabb), Backman, Bergquist, Kimby och Kinisjärvi. Fornataro är heller ingen vinthund direkt. Leisenring har väldig toppfart, men ingen vidare acceleration, han behöver lång startsräcka. Något som kan påverka i vissa matcher, kanske en myt att VIK är så otroligt skridskostarka? Kanske man bör bygga spelet lite mer på kontrollerad ”puck-possession” som långsammare spelskickliga spelare hanterar?

  Det är främst tre saker som måste förbättras för att de ska gå väl framöver: 1. Få fart på andra- och tredjefemman att producera lite mer. 2. Power play upp över 20 % 3. Inte vara nöjda trots en bra tabellplacering och alltid mentalt förberedda.

  Allt detta går att fixa med dagens trupp anser jag, handlar ”bara” om att förvalta korten man har rätt…

 3. Läktarplats skriver:

  Kvällens mediokra VIK-insats kommer väl Almtuna att få sota för på torsdag, eller ….?
  Faktiskt inte säkert för VIKs tabelläge är kanske i verkligheten bättre än VIK? Håller med Micke Norén om Västeråsstjärnorna Söderkvist och Berg, men inte gällande Mickis. Visst Mickis hade en djädra fart under grillorna ikväll och han avlossade en massa skott men alla rätt så fantasilösa. Även det fantastiska samspelet med Bulan ute vid sargkanterna är kul att se, men vad ger det? Backspelet fanns det en del att önska mer av denna afton, tex Tim Heeds halv- å helidianare som kommer då å då, man blir ju orolig varje gång han har pucken. Dags för Tim att öva på distinkta passningar? Att TIF inte fick in fler mål denna afton får vi tacka Lasse för så han får bli min tredje stjärna denna match.
  Nu har alltså VIK producerat 1 (ETT ) mål på två matcher mot två bottenlag. Dags för Fagervall att tänka till!
  1) PP-spelets magra resultat är ju bedrövligt! De lapptäcksfemmor Fagervall kör med sammansatta med folk från alla femmorna tycks ju faktiskt i stället ge ett haltande spel direkt efter PP-spelet. Jag har lyft fram det tidigare: Ge ordinarie femmor förtroendet så får man inbördes konkurrera om vilken femma som är bäst på PP.
  2) VIKs offensiv bygger ju på energispel med mycket skridskoåkning men var är de individuella finesserna? Finten, dribblingen som lurar upp motståndarna på läktarna och får publiken att jubla. Vi fick ju se ett sådant mål ikväll men det hade varit ljuvligt om VIK gjort det i stället för TIF.
  3) Se till så att tjafset med domarna upphör. Visst skulle det kunnat ha varit någon mer TIF-utvisning men vad skulle det ha hjälpt med VIKs usla PP-spel? Lägg energin å ödmjukheten på spelinsatsen i stället!