Inför Västervik med tankar kring de nya kedjorna & de gamla backparen: Kontrast med fortsatt stor omrörning på forwardssidan men kontinuitet på backsidan

Fredrik Johanssons karriär fick ett ovärdigt avslut efter en ostraffad crosscheck i huvudet av Mikael Eriksson i Karlskoga - och nu fortsätter HA släppa huvudsmällar. Var är det på väg och vilka signaler vill HA sända med detta? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen väntar ett ganska formstarkt Västervik på bortaplan som har förstärkt laget med allsvenska stjärnan Victor Öhman (direkt två poäng mot AIK i comebacken).

Med andra ord kommer det krävas en maxprestation av VIK för poäng. VIK-ledningen har åter mixat om kedjorna enligt VLT.se via sin utmärkta bevakning:

Marcus Dahlbom (Samuel Ersson)

Jimmie Jansson – Jonas Liwing
Morgan Hassel – Alexander Lindelöf
Alexander Younan – Acke Ringström

Extra: Jesper Appel

Lukas Zetterberg – Kalle Östman – Marcus Bergman
Fredrik Johansson – Mikael Frycklund – Mattias Beck
William Wikman – Isac Skedung – Sebastian Benker
Fredrik Hetta – Jesper Cederberg – Anthon Eriksson/Jesper Johansson

På läktaren: Johan Skinnars och Kenny Källström.

Zäta, Östman och Bergman får fortsätta tillsammans och börjar mer och mer utkristallisera sig till den klart ledande kedjan offensivt. Frågan är dock om man behöver sprida ut rikedomarna mer framöver?

VIK-ledningen har alltså ett väldigt tålamod med Beck fortsatt, som överraskande nog får spela trots att Skinnars är tillbaka. Man är uppenbarligen inte jätteimponerade av Skinnars så här långt, trots att dalkarlen gjort några briljanta saker som Beck inte gjort.

Offensivt begåvade Hetta får spela i fjärdekedjan. Undertecknad hade nog satt in Wikman där istället, dels för att skapa en mer renodlad fjärdekedja som bara kör och dels ge Hetta mer chanser att utnyttja sitt fina högerskott i en offensivare miljö.

Bloggen gillade kedjan med Skedung mellan Hetta och Johansson tidigare, och Hetta – Johansson har ju fin kemi i power play.

Glädjande att Frycklund redan är tillbaka som den offensiva traktor som är mycket att hantera för motståndarna. VIK har således fortsatt tur med skadorna.

***

På backsidan är det däremot stor kontinuitet med åter samma backpar. En nyckel blir att potenta första backparet Jansson och Liwing hittar tillbaka till storspelet de visat bitvis. De har droppat lite i plus/minus på sistone (-4 tillsammans senaste fem) men har stor potential och borde kunna bli det klart ledande backparet.

Istället har paret Ringström & Younan varit stabila och har tillsammans +5 senaste fem matcherna. Känslan är att dessa två kan växa ännu mer efter lite knaggliga starter, där Ringström var petad i premiären och även Younan var petad en match.

Lindelöf och Hassel inledde säsongen starkt men även de har kanske droppat lite på sistone, med en gemensam -6 senaste sex matcherna.

Konkurrensen på backsidan är hård då stabile Kenny Källström inte ens får byta om och Jesper Appel har spelat upp sig (+2 senaste sex matcherna) och unge Calle Ehrnberg har fått en del beröm av många. Så de backar som spelar måste onekligen leverera för att behålla sina platser.

***

Västervik har en dynamisk duo i Trevor Mingoia (som funderar på SHL efter intresse därifrån) och Victor Öhman, som bägge var starka trots bortaplan mot storlaget AIK senast.

Kanske behöver VIK på något sätt bevaka dessa två extra. Annars har kanske Västervik inte så väldigt mycket mer förutom att de har hemmaplansfördel.

VIK har varit svaga på bortaplan och ligger elva i bortatabellen med sex poäng på åtta matcher. Med bara elva mål på dessa matcher har man sämst målsnitt på bortaplan i serien.

Västervik och VIK är också de lagen som hittills varit svagast i spelet 5-mot-5. Segerreceptet har ofta varit att VIK:s power play varit så effektivt, 30,4 %, att jämföra med Västerviks 12,5 %. Där har vi skillnaden som varit avgörande för lagens tabellposition.