Inför VIK-Vita Hästen: Rocklundahallen fyller 50 & VIK hoppas upprepa historien från premiären mot Björklöven

Williams prövar ett misslyckat skott.

Fjolårets premiär vill vi helst glömma mot Hästen, men Williams försökte i alla fall. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vår kära Rocklundahall (ABB Arena) fyller 50 år den 17:e september. Det firas redan under tisdagen då Vita Hästen gästar för den allsvenska hemmapremiären.

Det är dock ett något ambivalent firande. Rockis/ABB Arena har varit skådeplatsen för några tunga tapp på sistone då Rocklundaspöket inte varit snällt.

Vi får hoppas att 2016 får bli året då Rocklundaspöket blir rarare helt enkelt. Kanske hotet om nya arena kan påverka spöket i positiv riktning?

***

Svårspelade och ytterst välcoachade Vita Hästen står för motståndet. Ett Hästen som slog den första spiken i kistan på Fornataros & McGraths gulsvarta karriärer ifjol, då de som nykomlingar chockade VIK i ABB Arena och vann med 5-2 inför 4183 då.

Hästen har kvar suveräne Brage i kassen, och poängstarka forwards ”Lill-Firsov” Eriksson, Samuelsson och 15-målskytten från ifjol, Schmidt.

Tappat offensive backen Amnér, Uotila och tekningsspecialisten Alexander Larsson (5+12 på 22 matcher). Tung backvärvning i Daniel Josefsson som trots att han varit med sedan tidernas begynnelse fortfarande bra är 33!

Så räkna med ett starkt Hästen i år också. Dock hade hästarna lite problem senast mot Tingsryd. Man vann hemma (4-2) men var illa ute i andra perioden och förlorade skotten med 15-4 (!) mot Taif. Eller så är Taif helt enkelt riktigt bra i år.

För VIK:s del gäller det att bygga vidare på det solida spelet borta mot Björklöven (seger 2-0). Trots att VIK bitvis bodde i utvisningsbåset gick det vägen.

Vi får räkna med ett tillbakadraget Hästen och undvika att låta Markus Ericsson dominera i för många power play. Plus en Brage i mål gör att VIK verkligen måste få till fina avslut om det ska bli mål.

Några viktiga punkter inför Vita Hästen och fortsättningen:

* Charlie Cook såg en smula temposvag ut när Löven drog på senast. Kanske inte så konstigt med två år i ”bush-league” (ECHL) och ett friår. Men räkna att VIK-ledningen har noga koll på att ECHL-rosten verkligen försvinner.

* Cody Murphy var osynlig i debuten. Inte så konstigt kanske med nerver och första tävlingsmatchen på stor is. Men räkna med att VIK-ledningen noga kollar kommande matcher om Murphy kan räknas som en topp-6-forward eller ska vara mer av en ”sparkplug” i tredje.

* Robert Lantosi och Linus Svedlund behöver fortsätta på den inslagna vägen med energiskt spel och se till att vara spelbara för playmakern Davidsson. Plus att de måste chippa in några mål då och då. Svedlund har bra spelsinne.

* Jan Urbas behöver komma till mer avslut framöver som en av få lirare med ett skapligt skott. Nu känns det nästan som så att Ubbe sliter så hårt att han inte riktigt orkar fullfölja bytet med kvalitetsavslut. Kanske bättre att överlåta flängande åt Murphy och Johansson i den kedjan och tillåta Ubbe glida lite, lite mer?

* Anton Mylläri var nog lite nervös i Umeå och gjorde inte sin bästa match kanske offensivt, inte heller det konstigt. Vi vet nu alla att Mylläri är riktigt bra, frågan nu är hur bra? Kan vi se honom som en gjuten PP-back och även klockren i egen zon? Anton behöver visa att han klarar stresstesterna nu i skarpa lägen.

* Kan Jacob Andersson visa att den fina assisten senast inte bara var flax? Andersson gjorde några misstag och behöver också kanske slipa på defensiven. Andersson ser ut att behövas som en PP-back.

* Till sist, är Fredrik Johansson verkligen en topp-2-center, som han är nu, i ett SHL-jagande lag? Johansson har så många bra sidor men har aldrig varit en stor poängmaskin, karriärsnittet ligger på 0,5 poäng/match, så även ifjol. Räkna med VIK-ledningen funderar på detta i deras lagskisser med tänkta nyförvärv.