Inför Vita Hästen med Hästenkännare, för några är matchen extra viktig inför AIK & skador drabbar numerärt tunn forwardssida

Gustav Lindberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagskvällen väntar säsongens sista träningsmatch i Norrköping mot Vita Hästen. Detta är östgötarnas resultat under försäsongen:

 • Västervik – Hästen 2-1
 • Karlskoga – Hästen 1-2
 • Hästen – Almtuna 0-4
 • Tranås – Hästen 4-5
 • Hästen – Västervik 4-5

Bara en seger på fyra matcher mot allsvenskt motstånd imponerar inte. Dock finns det många intressanta forwards i truppen. Bloggen fick byta några ord med Hästenkännaren Magnus Bodin:

– Just nu känns det som alla väntar på att serien ska dra igång, säger Magnus. Mycket nytt i klubben återigen och alla känns positiva.

– Försäsongen har varit väldigt upp och ned. Hästen spelade sin första träningsmatch ganska sent i augusti och har avverkat fem av sex träningsmatcher med blandade resultat. Det började med frågetecken kring målskyttet., men det har nu på slutet släppt lite, dock har det också ramlat in väldigt många mål bakåt: 13 insläppta senaste tre matcherna.

Vilka spelare har lyst mest?

– Jag skulle vilja lyfta fram Istvan Bartalis och Anton Johansson bland forwards. Bartalis skulle jag vilja säga är den bästa centern i Vita Hästen sedan Alexander Larsson var i klubben 14/15. Anton Johansson hade jag inga förväntningar alls på innan, men han har varit väldigt bra både offensivt och defensivt. Bland backarna så är det kul att se Jens Hellgren som verkar vara tillbaka som vår främsta back.

Vilka kan bättre?

– Bland backarna är det många som kan bättre. Bland forwards vet vi alla att ”Macke” (Marcus Eriksson) och ”Sama” (Jesper Samuelsson) kan bättre. Det är många nya spelare så det kommer nog ta ett tag innan allt sitter ordentligt.

Varför sparkade man framgångsrike coachen Sune Bergman? Tony Zabel har kommit in i stället.

– Tony Zabel fanns med runt klubben redan under förra säsongen innan Sune kom in, och hjälpte till med bland annat ungdomssidan. Min gissning är att det redan var klart att Zabel skulle ta över till den här säsongen. Långsiktigt tror jag Zabel är bättre än Sune även om vi är evigt tacksamma för att Sune räddade kvar klubben i HA, säger Magnus avslutningsvis.

***

VIK har gjort en stark försäsong både spel- och resultatmässigt. Gulsvart har vunnit fem raka efter sex matcher.

I VIK saknas Fredrik Johansson (sjuk) och Jesper Johansson (överkroppskada). Eftersom man bara har 13 A-lagsforwards och J20-laget är på annat blir det genast så att någon back troligen måste spela forward.

Kanske är detta en signal att det är lite tunt att gå in i säsongen med bara 13 forwards, trots allt? Ifjol startade VIK på 14 forwards. Dock gillar bloggen ambitionen att hålla platser öppna för juniorer.

Forwardssidan blir emellertid skadekänslig, särskilt på centersidan där man inte har många naturliga. Det märks nu då bägge Johansson kan spela center. Frågan är hur man löser det.

Inför slutspurten av säsongen skulle det förvåna om inte Zäta kommer plocka in en center till…

***

På spelarfronten är Hästenmatchen särskilt viktig för Gustav Lindberg och backen Calle Ehrnberg. Detta inför hemmapremiären mot AIK den 20:e september.

Lindberg har kanske tappat lite efter en strålande start på försäsongen och behöver nog producera och glänsa lite nu igen. Särskilt då Alexander Lunsjö just nu är utanför och vill in i mer offensiva roller och PP.

En back kommer att få sitta på läktaren mot AIK. Unge Calle Ehrnberg behöver troligen göra en mycket start match i Norrköping för att ta en plats i premiärlaget då veteranen Kenny Källström gjort det bra under försäsongen. Förutom det ser topp-6-7-backarna ganska klara ut.

***

Till sist: Stort tack till några av Er som stöttar bloggen via Swish ibland! Svårt att tacka Er på annat sätt än här. Kul också att många gillade podden senast. Kul att få uppskattning för all nedlagd tid. Stort tack!

2 svar

 1. David skriver:

  Det kanske kan bli något lån från SHL om det skulle behövas, när inte J20-spelarna finns tillgängliga. Det nya avtalet är väl att man får ha två namngivna lån som kan gå fritt mellan två lag under hela säsongen. Östman tror jag får svårt att platsa i Djurgården, har inte spelat de två senaste matcherna. Vet inte om han varit petad, skadad eller sjuk, men konkurrensen där är galet hård.

  Du kan väl höra med Zäta om ni har nån kontakt framöver, hur han ser på lån från SHL med det nya låneavtalet.

  • Bozo skriver:

   J20 kommer nästan alltid spela nära i tid till A-laget. Men det är inga problem spelare kommer plockas ut ändå. Räkna med en minst en junior i laget i minst 80% av matcherna. Kan vi t.o.m rent utav få se 3 junior i någon match innan nyår?
   Att ingen är med nu är ju självklart då A-laget spelar en träningsmatch som man helst gör dåligt ifrån sig i så att man kommer ner på jorden och är fullt taggade inför premiären.