Nyttigt med tungt genrep mot forwardsskickligt Vita Hästen för ett VIK som verkligen saknade sina topp-2-centrar

Kruse var bra mot Hästen men behöver mer hjälp att rensa framför kassen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Visst finns det säkert en massa ursäkter för att VIK förlorade med 3-2 i Norrköping mot Vita Hästen på fredagskvällen. Men på något sätt var det bra att ett tidigare stekhett VIK fick en påminnelse hur det slutar i Allsvenskan om man inte är riktigt där och saknar för många bra spelare/kvalitet. På köpet en liten erinran att det finns många bra lag i HA…

VIK saknade Alexander Younan, Jesper Myrenberg och Jesper Johansson. Men framförallt saknades toppcentrarna Fredrik Johansson och Daniel Öhrn på en position där Gulsvart inte direkt badar i naturliga alternativ.

Jimmie Jansson fick spela forward och det gick väl ärligt talat sådär. VIK fick göra om i alla kedjor och spela med tre centrar och fyra ytterpar.

Det stod dock 0-2 till VIK efter 20 minuter trots att Hästen var hetare i 5v5, men VIK var giftiga i avsluten. Åter ett bra pass från blå av kylige Calle Ehrnberg gav 0-1 av Viktor Hertzberg.

Gustav Lindberg bombade sedan in 0-2 i 5v3. VIK var nära ytterligare ett mål då Wikman träffade stolpen efter fint klapp-klapp. Men Hästen var inte heller ofarliga.

Utvisningarna haglade i andra. 2-2 inför sista efter ett tyst backskott bakom en skymd Kruse. VIK var misstänkt klena framför kassen vid Hästens andra mål.

Kruse var dock bra då VIK släppte till många lägen bakåt som man inte är van att se. Tessier prickade stolpen med ett fräsande handledsskott och kanadensaren börjar skjuta in sig.

I sista perioden gjorde Hästen 3-2 i power play efter misstänkt passivt spel i box play och efter kanske lite klent backspel precis framför Kruse.

Plus dock till VIK som tryckte tillbaka Hästen rejält sista delen av tredje och visade äntligen lite kvalitet från tidigare matcher. Kenny Källström missade bland annat öppet mål.

SAMMANFATTNING

Matchen och resultatet som sådant är bara att glömma. Men det fanns några positiva delar trots allt. Tessier var åter bra och har verkligen lyft och kommer bli en av lagets viktigaste spelare.

Emil Kruse gjorde en bra match men lämnades lite ensam vid målen. Dock har det i varje match ramlat in puckar bakom Kruse via tilltrasslade situationer som är svåra att bedöma. Hursomhelst måste det städas upp bättre där av alla. Antar att VIK-ledningen analyserar och jobbar hårt på detta.

Calle Ehrnbergs offensiva spel är bra och den unge backen låg bakom ytterligare ett mål, men återigen verkade Ehrnberg få problem att rensa framför Kruse och var inblandad i det grötiga 2-1-målet för Hästen. Är man inte den längsta backen måste det kompenseras med att man är oerhört stark per kilo och aggressiv.

Paananen sa i podden att Ehrnberg är en mer defensiv back. Denna blogg håller kanske inte riktigt med om det just nu…

Gustav Lindberg fick äntligen göra ett vackert mål och forwardens skytte fick beröm av expertkommentator Joakim Englund (ex Västervik, Vita Hästen). Lindberg kändes överlag mer aktiv.

Alexander Lunsjö gjorde många små bra saker, särskilt defensivt, och forwarden är mångsidig och här finns massor av outnyttjad potential. Lunsjö ligger nog dock fortfarande lite bakom efter sin tidiga skada. Dessutom fick skåningen teka (!).

Viktor Hertzberg blandar och ger. Geniala saker blandas med några tekniska misstag, lite märkligt. Vi får anta att Hertzberg längtar efter riktiga seriematcher.

Åter släppte VIK till tre puckar bakåt och antalet baklängesmål landade på 19 efter sju träningsmatcher. Det snittet på 2,71/match är klart förbättringsbart. De finns således saker att jobba på.

Framåt blev det riktigt fina 3,83 mål i snitt framåt mot de allsvenska lagen och lagets slutspurt även idag var värd ytterligare ett mål. Dock fick Hästen tyvärr Marcus Eriksson och Patrik Blomberg skadade, vilket sänkte deras eldkraft mot slutet av matchen.

Hästen har flera skickliga forwards och östgötarna kommer ta många poäng hemma kommande säsong. För alla VIK:are var detta en nyttig påminnelse om att inget kommer gå lätt då det finns en del väldigt skickliga lag i HA…

10 svar

 1. RM Svensson skriver:

  Det är inte Ehrnberg som gör upp om kampen framför mål vid 2-2 (inte 2-1 alltså…) Pucken är redan i mål via en backhand från Hästen spelaren när Ehrnberg ”tar över” Hästen spelaren från sin backkollega. Man behöver dock studera situationen väldigt noga innan man ser puckens bana. Men… rätt ska ändå vara rätt. Se 1:19:56 in i sändningen.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack för input, men tycker ändå att Ehrnberg behöver bli ännu mer aggressiv för att kompensera att han inte det den störste backen.

   • RM Svensson skriver:

    Ehrnberg verkar ha huvudet med sig, spelar smart försvarsspel i egen zon. Fokuserar på motståndares klubba framför mål istället för att ge sig in i fysiska krig som han inte kan vinna. Släpper aldrig sin gubbe i man mot man spel där man måste lita på att alla gör samma jobb mot sin motståndare innan det ges läge att överbelasta för att vinna puck. I just denna specifika situation var det nu inte Ehrnberg det handlade om utan kampen framför mål stod annan VIK back för. Och just denna situation hade kanske vunnits om fokus just varit på att hålla undan motståndares klubba istället för att titta puck. Jag tror att Ehrnberg ska fortsätta jobba med smartness och utveckla det spelet ännu mer. Starkare kommer han bli, ung som han är, men det är inte styrka och aggressivitet som är avgörande för denna typspelares framgång.

 2. Ulf Holmström Mastvägen Västerås skriver:

  Varför är din text så ljus mot övrigt på Twitter?

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Ulf, jag förstår inte vad du menar, kan du utveckla?

   • Ulf Holmström Mastvägen Västerås skriver:

    Tycker att texten är svår att läsa pga av gråten och liten text.

   • Pelle skriver:

    Ja, texten ser ljusgrå ut, och särskilt på mobilen blir det svårare att läsa.
    På mobilen ser texten dessutom ganska liten ut.

    • Mikael Norén skriver:

     Pelle och Ulf, ok, tack för info. Ska kolla med tekniska avdelningen.

 3. robert jonsson skriver:

  Tror också Ehrnberg mer är en defensiv back än en offensiv. Inget i hans stats som junior tyder på att han skall vara en offensiv back med tanke på hans poängproduktion. Sedan tar det ett tag att växa in i seniorkostymen. Tycker Ehrnberg gjort det helt okej hitills. Bra speluppfattning och ett bra passningsspel.

 4. Ehrling Fransson skriver:

  Du gör en bra kommentar om hur matchen var.
  All kredit ttill dig, jag är ju en Hästen supporter.
  Men om nåt lag förutom Hästen ska gå upp, så är det Västerås.
  Tycker ni är värda det.