Inför Vita Hästen med snabb chans till revansch, nu med JG, efter den överraskande förlusten senast & koll på den tuffa spelarmarknaden – men kanske öppningar i Liiga och KHL?

Med JG i kassen kommer Vita Hästen få jobba mycket hårdare för målen än senast. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På onsdagskvällen väntar chans till ganska snabb revansch borta mot Vita Hästen. Sist åkte VIK på en mycket oväntad förlust i Norrköping med 5-4. Detta efter att Linus Ryttar hade en dålig kväll och byttes ut redan efter 15 minuter och tre enkla insläppta.

I mötet dessförinnan spelade VIK ut Hästen hemma på ett sätt som vi sällan sett i ABB Arena då det skiljde två klasser mellan lagen. Återstår att se vilken väg onsdagens match tar, men med JG i kassen lär Hästen få förtjäna varenda mål.

Vita Hästen har inte spelat sedan den 30 december och lär vara rinkrostigt till att börja med, men samtidigt spelsuget. Hästen har var hårdnackade i slutet av 2021 med poäng i sex raka matcher. Men dock bara två segrar.

VIK har vunnit tre av de fyra senaste och är kanske på gång igen både spel- och resultatmässigt. Men VIK har haft svårt med skärpen över 60 minuter inför nästan tomma läktare.

Linus Ryttar har varit mycket sjuk på sistone, men enligt rapporter kan backupen eventuellt vara med på matchvärmningen inför Hästen. Annars är frågan hur mycket tålamod och förtroende VIK har för Ryttar nu då kraven är extremt tuffa i ”SHL2022-2024”.

***

Det är minst lika intressant just nu hur marknaden utvecklar sig framöver då HA-lagen har mindre än fyra veckor på sig att förstärka. Bloggen har gjort en liten spaning.

Spelarmarknaden är ju tunn som aldrig förr – många lag letar, men tillgången på spelare med lämplig kvalitet är låg. Exempelvis har det nästan inte funnits några kvalitetsmålvakter alls på marknaden för första gången någonsin, enligt flera insatta.

Och där sportchefer tidigare alltid klagade över den konstanta bristen på offensivt starka försvarare och offensiva centrar, sträcker sig nu denna klagan till nästan alla positioner. Men det finns lite hopp, utöver en kanske comebackande Patrik Berglund eller en Henrik Hetta.

Lag kommer missa slutspel och bli säljare i KHL och Liiga, där Saipa, Ässät och Jyp snart kan begrava sina slutspelsförhoppningar. Vi såg att Saipa (Jimi Jalonens tidigare klubb) nu även sålde Nick Halloran till Örebro då man vill säkerställa sin ekonomi.

I KHL är lag som Riga, Vladivostok, Sochi och kinesiska Kunlun (där SSK hämtade Squires) redan utan slutspelschanser. De har några intressanta transatlanter och andra i trupperna. Men att tro att de nu letar i flock i Europa, särskilt i Allsvenskan, är naturligtvis extremt naivt.

Ingen spelare kommer ju att avstå från sin utestående månadslön. Så det kan nog vara bortåt en miljon kronor i vissa fall som kommer krävas för resten av säsongen.

Men Rigas importer – som ryktas vara anställda endast fram till slutet av februari går kanske att locka? VIK skulle må bra av en till topp-4-back som exempelvis Jordon Southorn eller Reece Scarlett, men då lär Zäta casha upp rejält och såklart är dessa bara aktuella om SHL, Schweiz och andra rikare lag/ligor nobbar först.

I andra ligor finns det också isolerade lag som varken tar sig till slutspelet eller riskerar att åka ur i Tjeckien, Tyskland och Slovakien. Tills det har utkristalliserats finns det nästan ingen tid kvar kanske?

***

Och att värva någon osedd nordamerikan, trots fina meriter, är inte lätt. Greg Carey (tidigare AHL-stjärna som varit inaktiv i ett år, och som bloggen skrev om tidigare) anlände till Pustertal i den österrikiska toppligan med uppskattningsvis tio kilos övervikt…

***

Vad är det med alla rädda spelare som sätter upp klubban och crosscheckar i huvudhöjd? De måste vara rädda. Så rädda. I andra ligor hade de fått kämpa för att behålla framtänderna…

Tur då att Allsvenskan finns med låga och gåtfulla avstängningar och inga ”andra straff” heller.

7 svar

 1. Bozo skriver:

  Z låter väldigt proppmätt i alla intervjuer efter man har vunnit nån match. ”Vi spelar bra mot de bästa lagen”.

 2. Bozo skriver:

  Vinner inte en bortamatch. Så mycket för lagkemin, är det för samkvämmigt återigen.

  • Peter skriver:

   Lägg till att VIK vinner ingen match om motståndarlaget gjort första mål….

 3. Peter T skriver:

  Undrar hur man tänker runt Ryttar egentligen?
  Inte hållbart i längden med en målis som inte håller måttet. Ingen lätt sits för Ryttar heller, som back up till JG.
  Då blir det ju inte så ofta han får stå, kanske läge att låna ut honom till nått ettan lag i närheten, han måste ju ha matchträning

  • Pelle skriver:

   Att han är sjuk så länge kanske är en ledtråd. Var inte Lavoie också ”sjuk” innan han gick till Mora?

 4. Bozo skriver:

  Annars är ju facit Hästen borta inte speciellt bra, en match som VIK som oftast har svårt i. Det brukar se lätt ut hemma och sen torsk borta. Men numera ska ju skillnaden vara för stor på pappret, dels VIK starkare och dels VH svagare. Sedan som bloggen skriver finns det revansch att utkräva. Hoppas på bra försvarsspel över 60 min.