Inför Vita Hästen & VIK J20 går från klarhet till klarhet och slog även topplaget Luleå inför ögonen Paananen & Zetterberg – konkurrensen uppåt mot A-lagsplatser ökar så smått

Det blev ett sent men långt jubel mot Luleå.

 

På måndagskvällen väntar Vita Hästen i ABB Arena. Under träningsmatchandet vann VIK med hela 8-0 senast mot Hästen, vilket kanske gjorde att VIK kom in i säsongen med lite väl höga tankar om sig själva vilket kostat i fokus i egen zon.

Men det var bättre mot Almtuna senast, och kanske var det bra att få tidiga käftsmällar mot Timrå och Björklöven (om vi verkligen ska leta positiva saker) istället för en lång utdragen trist vanilj och medelmåttighet.

Nu sattes saker på sin spets tidigt och Paananen har sunt nog fokuserat på spelet framför kassarna och man-man-spelet som varit alldeles för vekt och snällt inledningsvis, men det var klart bättre mot AIS då Lundgren & Co. satt sin prägel lite mer med mer aggression och markering.

Vita Hästen har inte mindre än fyra NHL-lån och det innebär att VIK måste gör en maxprestation för att vinna. Marcus Sörenson (San José) har 5+6 på sju matcher, men Simon Holmström är otroligt nog poänglös efter fem matcher.

Philadelphias back Linus Högberg blir också någon att se upp med, även om det inte är den största offensiva kanonen.

VIK har många spelare som varit lite för anonyma hittills och på sistone i Hertzberg, Skedung, Hillding, Benker, Öhrn, Zetterberg – de behöver synas lite mer helt enkelt.

***

Undertecknad gjorde en J20-spaning på plats under söndagen. Detta då VIK besegrade topplaget Luleå med 3-2 efter en övertygande insats. Fredrik Öberg var tillbaka på brottsplatsen. Den gamle VIK-stjärnan är nuförtiden coach i Luleå J20.

Ganska jämnt i fem-mot-fem i första då VIK gjorde en del bra saker i hög fart. En lite onödig och övertänd boarding av Love Bergvall gav ett PP-mål i baken och 0-1 efter 15.27.

Oscar Hagman på väg att vända bort Luleås mycket skicklige målvakt William Josbrandt…

…och där sitter den.

VIK kom ut väldigt starkt i andra perioden och skapade chans på chans mot de långväga gästerna. Oscar Hagman satte elegant 1-1 frispelad av Theo Keilin efter 31.49.

VIK var vassa i andra och bägge lagen kom igång bättre då de spelat matcher även fredag och lördag. Benen fick åkas igång. Perioden avslutades med att åkstarke centern Filiph Åström körde sig fri i BP, men bom.

I tredje inledde VIK fortsatt bra och Fredrik Öberg tog en tidig timeout. Sedan syntes det verkligen att SHL-föreningen ville visa att de tycker sig vara större, bättre och vackrare och tempot var högt i sista perioden.

VIK matchade dock Luleå väldigt bra. 1-2 dock efter en mycket fin passning och friläge som inte ens kvicke Petter Johansson i VIK-kassen kunde ta efter 50.18.

2-2 kom efter bra spel i power play av Gabriel Kangas, där Åström vispade in en retur i taket efter 51.25. I samma veva surnade Luleås tjeck (LHF har sex-sju J20-importer faktiskt) Radek Muzik till och satte en liten armbåge i gallret på Kangas då målet firades, och tjecken fick 2+2 efter att dessutom tjafsat med domaren.

Det vinnande 3-2-målet i PP var läckert värre. En allt bättre Lukas Smith slog en briljant crossispass som skar genom hela Luleåboxen och Simon Siwert satte påpassligt sitt första mål för säsongen efter 53.37. Smith har verkligen klivit fram även i övrigt.

SAMMANFATTNING

VIK J20 har nu sex segrar på den nio senaste matcherna och fyra raka segrar. Detta efter bara en seger på de fem första matcherna. Pär Hellenberg och Oskar Laurell har verkligen något bra på gång i J20.

Hellenberg & Laurell verkar ha stenkoll i båset och de har verkligen fått VIK att lyfta på sistone på många plan.

För det är inte bara resultaten som imponerar. Lagspelet över hela isen har på kort tid blivit ljusår bättre än hur det såg ut inledningsvis, även om man redan då såg att det fanns mycket talang i laget.

Trots att det var tredje matchen på tre dagar spelade VIK med en fantastisk inställning och riktigt hårt i närkampsspelet. Många gånger körde helt enkelt VIK:s backar eller forwards över Luleås puckförare för tidiga vinster av trissan varpå spelvändningar skapades. Överbelastningen funkar därmed som tänkt.

Gulsvart vann således många man-man-dueller trots att det var ett bra lag man mötte. Offensivt finns massor av talang som bloggen har varit inne på tidigare.

Även kul att fjärdelinan med Engström, Moberg och Marx Norén skapade en del tryck. Centrarna Lukas Smith och Filiph Åström missade en del matcher inledningsvis, men nu har bägge kommit igång ordentligt.

Åström är kanske mer av ett rivjärn med hög fart och Smith nog mer av en puckskicklig playmaker som vänder och vrider. Och Smiths assist vid 3-2 hade även fått Wayne Gretzky att bli stolt.

Sedan finns såklart assistkungen Keilin på toppcenterplats och den hårt arbetande Casper Moberg fullbordar en väldigt stark centersida.

Oscar Hagman går också från klarhet till klarhet och har en härlig mix av energi, fart och en offensiv verktygslåda. Det lyser självförtroende om Västeråssonen. Och nu har Hagman 5+5 senaste fem matcherna. Att 2002:an skulle ha sådan offensiv potential var det kanske inte alla som trodde.

Poängligan J20 Norra ser fortsatt trevlig ut:

Och att man har en så bra spelare som Dominic Süsskind i ett tredje ytterpar säger en del om att det börjar bli en bra bredd också.

På backplats är Viktor Hurtig och David Göransson ett topp-par på denna nivå. Skridskoskicklige Isak Fransson har också steppat upp och samtliga backar spelar uppoffrande utan puck. I mål finns två bra målvakter.

Men det viktigaste är nog kanske vad coachen Oskar Laurell twittrade efter matchen:

”Till veckan blir det fokus på att behålla det momentum som vi har skapat samt att behålla ödmjukheten.”

Kan detta VIK J20 behålla just ödmjukheten blir det en riktigt rolig vår. Tabellen ser allt bättre ut:

***

På läktaren satt även VIK-ledningen (Paananen och Zäta) och spanade på J20. Dessa insatser gör ju att konkurrensen, sunt nog, ökar lite uppåt. A-lagsspelarna måste leverera på topp för att inte en hungrig junior ska kallas upp.