Insatta om spelarmarknaden som just nu beskrivs som tuff, Z ska ha fått avvaktande besked & scout om Patrick Harper som är ny i Mora

Denna bild är aldrig fel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Just nu verkar spelarmarknaden vara tuff och bli allt tunnare. Talade med en insatt som svarade: ”Market is thinning out, and centers are at a premium…” Betyder ungefär att marknaden tunnar ut och bra centrar får man verkligen betala för.

Men marknaden kommer kanske att lätta upp igen efter 1:a juli när NHL free agency öppnar. Alla kommer ju inte få de kontrakt de förväntar sig då. Och det kommer nog ge ringar på vattnet.

Och sedan än mer såklart efter gallringarna i NHL:s stora träningsläger där uppemot 60 spelare bjuds in per lag i september. Vi minns då VIK hämtade in Evan McGrath så sent som den 17:e september förut och kanadensaren gjorde stor succé år 1 här.

Hörde också en på insidan säga att: ”Det är många AHL-spelare som väljer att vara kvar i år då pengarna är bättre i AHL nuförtiden. Flera är också oroliga kring kriget i Ukraina. Bara att hoppas för VIK och andra HA-lag, för nu känns det som inga lag i HA plockar några riktiga ”topp-importer”, då dessa väljer andra ligor. Pengarna är större i andra europeiska ligor och lönerna blir allt bättre i AHL. Många ser HA som en ”B-liga” och fattar inte att den är bättre än många förstaligor i Europa.”

***

Patrik Zetterberg jobbar dock såklart på och sportchefen har enligt rykten fått avvaktande svar av en handfull centrar, varav tre-fyra nordamerikaner, på sistone. Flera vill nog avvakta och se om det dyker upp något bättre än HA…

***

Mora har värvat den småväxte forwarden Patrick Harper, som faktiskt spelat JVM för allt starkare USA. Senast var Harper i HPK i finska toppligan där det blev 2+6 på 22 matcher.

– Mycket liten och bräcklig, men bra fotarbete, säger en NHL-meriterad scout som såg Harper i Finland. Smidig, kan skära in centralt, slår snabba och fina passningar.

– Har det kämpigt att hitta öppna ytor för sig själv, kommer inte in i de heta poänggivande zonerna mycket. En aning för mycket utsida, hamnar en smula för mycket ute ”i perimetern”, som man säger i USA, men skicklig spelare.