Centerrace mellan MoDo, Björklöven och VIK (vilka fler?) i ett tidigt ”defining moment” för att minska glappet till Djurgården, mer om marknaden med centerfokus & på pappret intressanta NCAA-centrar

Mikael Frycklund - hur ensam (om alls) toppcenter kommer #9 bli? Med en avlastamde toppcenterkollega kommer nog Fryck bli gladare och få mer yta... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

De så smått och delvis avgörande HA-ögonblicken (engelskans ”defining moments” passar dock bättre) sker just nu i ett stekhett juni. Så är det ju faktiskt under silly. Mycket bestäms just i detta nu gällande vad HA-lagen hittar för nyförvärv.

Efter säsongen 22-23 kommer vi antingen säga att ”det började jäklas ovanligt tidigt, även för att vara VIK”. ”Den 14:e juni lämnade Kalle Östman och Zäta kunde aldrig riktigt ersätta toppcentern”.

Eller så kommer vi säga att ”det vara starkt att Zäta kunde hitta en så bra ersättare till Östman för att lätta på trycket för Mikael Frycklund & Co”.

Oavsett vilket kommer detta vara en stor snackis genom och efter säsongen.

***

Dessutom söker också toppkonkurrenterna MoDo och Björklöven (trots att Känttä redan har fyra kompetenta) centrar för att minska glappet till suveräna Djurgården som har en stark SHL-mässig centersida.

AIK ska väl också ta in en toppcenter som kan mata Gynge (kommer då kunna göra nästan 50 i HA…).

Vilka flera HA-lag söker? Trösten är ju att alla HA-lag lär ha ungefär lika stora problem att locka NA-spelare/toppcentrar…

Källa: Utmärkta hockeyallsvenskan.se. MoDo borde varit med på denna lista…

***

Bloggen har fortsatt gräva med insatta som jobbar i branschen om marknaden, och då mest om centrar. Men först en rättning då bloggen tidigare påstod att NHL Free Agency öppnar 1:a juli som tidigare år. Rätt ska vara 13:e juli denna säsong, efter NHL-draften.

Talade med en på insidan som jobbar mycket ute i Europa och även med stor rutin från Nordamerika:

– NHL Free Agency startar 13 juli i år. Men nej, det kommer inte att bli en plötslig ökning av spelare som kommer ut på marknaden. De få som är bra kommer att sugas upp av lag med mycket pengar och behov.

– Jag har varit i kontakt och undersökt flera nordamerikanska spelare nyligen, alla bestämde sig för att stanna hemma minst en säsong till.

– Och alla lag letar efter offensiva centrar. I en del ligor agerade vissa sportchefer snabbt, andra hoppas på ett mirakel…

– Pratade med en insatt nyligen, han berättade hur lite några av de svagare allsvenska lagen kan betala för en import: Cirka 22 000 Euro netto för en säsong. Kommer inte att vara lätt att locka spelare att spela för detta…

Z har dock förhållandevis bra med pengar att röra sig med, han vill ju också värva en bra ytter/back, båda med offensiv och toppotential. Men förmodligen kommer väl Z tvingas att använda nästan alla pengar han har kvar till en center. Och sportchefen måste kanske förmodligen lägga uppemot hela 100 000 Euro netto gissningsvis för att locka klass på denna tuffa marknad? Annars får han leta i NCAA eller något?

– 100K Euro netto borde ge dig en bra kille. Problemet är att det inte finns så många där ute, och du bör såklart inte signa äldre eller långsammare killar. Kan inte heller se att en bra AHL-kille vill gå till Allsvenskan. NCAA är såklart ett ”crapshoot” (chansning), men du kan ju ha tur…

***

En annan träffsäker källa på insidan säger så här:

Vad skulle du göra om du var i VIK:s skor?

– Kolla College (NCAA) efter fynd, undersök odraftade AHL-spelare med skills, gärna småväxta som NHL-lagen missat.

– Undvika dyra lite mätta spelare med SHL-, EBEL-, Liiga-meriter, typ Bohm/Warg. Men många nordamerikaner är mer försiktiga på grund av Ukraina. Så det är inte en lätt marknad, trots allt.

***

Med tanke på den tuffa spelarmarknaden kanske Z alltså måste titta på College, NCCA.

Nedan fyra på pappret intressanta centrar (vrid på skärmen om tillåt autorotera om det ser konstigt ut):

# PLAYER TEAM GP G A TP PPG PIM +/-
1.  Cole Guttman (C)Tampa Bay Lightning Univ. of Denver 41 19 26 45 1.10 26 20
2.  Max Newton (C) Merrimack College 35 14 24 38 1.09 16 1
3.  Brett Stapley (C)Montréal Canadiens Univ. of Denver 41 18 25 43 1.05 54 22
4.  Tyler Weiss (LW/C)Colorado Avalanche Univ. of Nebraska-Omaha 36 8 25 33 0.92 20 2

Kan någon vara nästa Broc Little, eller nästa Giancarlo Iuorio? ”Crapshoot” som sagt… Men ska Zäta verkligen tvingas ”chansa” så?

Däremot kanske NCAA är klockrent gällande att försöka fynda en billig ytter och back sedan då toppcentern är på plats?

15 svar

 1. Bosse skriver:

  Frölunda tackar nej till en 36 åring
  Louie Eriksson. Skönt att se på något sätt, han gjorde typ 12p i NHL förra året så han är slut. Brinner du så mycket för din moderklubb/genombrottsklubb så kanske man kan komma något år tidigare innan man är helt färdig.

 2. Pelle skriver:

  Johan sundström center frölunda ledig..

 3. Kalle skriver:

  Hade inte z snöat in sig så förbannat på Östman hade han kunnat hugga på t.ex Kontos. Småaktigt av både östman och leksand för övrigt.

  • Peter skriver:

   hade Östman stannat så hade det inte funnits behov av Kontos… man behöver satsa men visst är det så om en tilltänkt nyckelspelare hoppar av sent blir det problem för laget som lämnas i stick – åtminstone temporärt. Hur blev det när Mollden och Ingman hoppade av?

   • Pelle skriver:

    Kommer alltid skador. Därför ska man ha många centrar. Är övertygad om att Östman skulle göra det bra som ytter också, om alla centrar varit friska?
    Hur många centrar hade HV?

    • Pelle skriver:

     Eller så kunde Kontos, Östman och Frycklund centrat de tre första linorna. Skedung är i första hand en defensiv spelare och kan ta fjärde.

    • Gurkan skriver:

     Hv hade en spelarbudget på minst 20 miljoner. Hade Z haft 4 miljoner till att leka med hade vi nog inte behövt spekulera i några fler spetsvärningar.

  • Gurkan skriver:

   Kontos har väl aldrig varit aktuell för HA? Annars hade han nog redan varit i MoDo eller liknande vid det här laget. Känns som han var inställd på att lämna Sverige direkt eftersom det aldrig ens florerat några rykten om honom till någon annan svensk klubb efter Kristianstad.

   Sen verkar det ju faktiskt vara så att om det inte varit Leksand som hörde av sig, så hade Östman stannat. Väldigt svårt att ha med det i en kalkyl när man värvar en kille.. Hade det funnits några som helst indikationer på att Östman kanske skulle lämna så tror jag inte Z hade satsat allt på honom. Säger sig självt.

  • Kenneth skriver:

   Inget ovanligt att Leksand ”parasiterar” på VIK. Har väl hänt ett antal gånger förut.

 4. Jeppe skriver:

  Ja. Det är så surt att Östmangate har satt Gulsvart i en svår och konstig sits. Helt sjukt egentligen hur det kan gå till.

  Men jag tror mig känna av en stor pepp hos både Z och tränarteamet inför uppgiften att ro en C i hamn.

  Känner att man kanske bör ligga på och intensifiera ”operation övertalning” Hos herr Berglund nu… för en Topp tvåa med Frycklund och Rektor Berglund Skulle lägga sig direkt under Djurgårdens tvåa är min känsla.

  • Pelle skriver:

   Rektor?

   • Jeppe skriver:

    Ja? Han spelade ju insamlade kedja som Frycklund när han och Mickis spelade i gulsvart under senaste (?) lockouten… Frycklynds första A-lagssäsong

  • Gurkan skriver:

   Nog för att en motiverad och tränad Berglund skulle göra det bra, men en Berglund som inte spelat på över ett år? Han lär inte ha tränat järnet heller eftersom motivationen inte verkar funnits där efter allt som hänt, men kan ha fel.

 5. Peter skriver:

  Det blir ju mer och mer påtagligt hur i vilket läge Leksand och Östman försatt VIK. Vi får hoppas på det bästa men det kommer troligtvis kostar utöver. Sen får vi inte glömma att även Fryklund gar sagt att han lämna om rätt möjlighet från SHL duker upp.
  Kan fortfarande hända mycket men varför drabades VIK så oprortionligt hård av att spelare värvades från SHL utan att de gjorde en enda match ombytt.