Intervju Acke Ringström om framtiden, Mats Lusth, utlåningen i Oskarshamn & radarpartnern i Kristianstad: ”Synd att något gick fel, annars hade jag nog slagit mig in i HA redan då”

Acke Ringström är en spännande tvåvägsback. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Acke Ringström som värvats från Kristianstad är tillsammans med Jonas Liwing och Alexander Younan de tre backar som hämtats in för att lyfta VIK-försvaret i Allsvenskan. Detta tillsammans med kvarvarande backar från succélaget som gick upp.

– Fansen kan förvänta sig en pålitlig back med en vilja att bevisa sig på högre nivå, säger Acke till bloggen.

– Jag valde VIK tack vare att förutsättningarna till att bli en bättre hockeyspelare finns där, enligt mig. Med det menar jag Thomas Paananen. Hans sätt att coacha tror jag kommer passa mig riktigt bra.

– Sen är det såklart kul att komma till en stad som Västerås, där engagemanget till hockeyn är stort.

Vilka egenskaper ska en bra tränare ha?

– Tydlig, lugn och samarbetsvillig, säger Acke, som inte säger sig ha några direkta förebilder.

Bästa tränaren du haft?

– Mats Lusth. Han är bra på att få ut allt ur sina spelare. Han kom med bra instickare i spelet på individnivå. Han är bra på att pusha spelaren framåt med sin empatilösa ledarstil, på gott och ont.

Hur är du som spelare?

– Jag är en naturlig tvåvägsback som är rejäl i egen zon. Väldigt bra på att boxa ut framför eget mål, säger 27-åringen som är en av de spelare i Ettans historia som har bäst total plus/minus (+120) varav hela +32 under fjolårssäsongen.

– Offensivt är jag bra på att kunna transportera och hålla puck från egen zon och skapa anfall på så sätt. Ibland håller jag den lite för länge men det jobbar jag på.

– Sen tycker jag att jag har ett bra skott. Får ofta igenom dem i blockande spelare. Skjuter helst slagskott, strävar efter direktskott.

Vad är din största styrka och vad vill du främst förbättra?

– Mitt positionsspel, sen är skottet bra men kan alltid bli bättre.

Hur är du som människa?

– Som människa är jag social, glad och lever med en ”kan-göra” attityd.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vilka backpartners spelar du helst med? I KIK spelade du mycket med Fredrik Lindblom?

– Jag vet inte, av backarna i VIK kan jag inte säga vem som jag skulle passa ihop med bäst. Det får vi se sen. Men jag gillar att spela med spelare som tar initiativ.

– Finns ingen bättre än Fredrik Lindblom som jag spelade mycket med i KIK. Svårt att hitta den kemin vi har när vi lirar. Nyckeln är väl dock att vi har samma hockeytänk. Vi båda två snackar mycket på isen. Fredrik är definitivt den bästa backen jag har spelat med.

Vad är nyckeln för att du ska lyckas även i Allsvenskan?

– Fortsätta spela mitt spel. Veta min roll!

Du var utlånad till Oskarshamn i Allsvenskan två matcher redan 14/15 och enligt DagensHockey.se spelade du runt 18 minuter match, bra med istid. Hur beskriver du den utlåningen?

– Fick mycket förtroende där, mer än vad jag hade räknat med. Det var skitkul. Skulle ha varit där hela december det året men något gick fel, vilket var synd. Annars hade jag nog slagit mig in i HA redan då.

Vad ”gick fel” menar du i Oskarshamn?

– Inget fel på ledarstaben som var i IKO eller i KIK det året, men vad jag tror så måste ju någon i KIK:s styrelse sagt nej till att låna ut mig mer…

Din poängproduktion har gått lite upp och ner genom karriären?

– Har fått mycket förtroende i power play de senaste två säsongerna under Mats (Lusth), då kommer poängen.

Hur var det att möta VIK i vintras, där ni blev utslagna med 2-1 i en tight playoffserie?

– Att möta VIK i vintras var tufft. Vi fick inte till några farliga lägen direkt. Det kändes som vi åkte runt i cirklar.

– Jag drog in någon puck på mål då och då, men i och med att våra forwards inte kom in framför Dahlbom så blev det plockpotatis. Det spelade inte någon roll hur hårt man sköt pucken.

– VIK var riktigt bra defensivt och vassa framåt, ”stabila-VIK”.

En annan intressant aspekt är att du har producerat precis dubbelt så bra i slutspel/kvalmatcher jämfört med grundserie. I Ettans grundserier är totala poängsnittet 0,31 per match mot 0,62 i slutspel/kval. Du verkar gilla press?

– Oja, press är underbart. Den där känslan när dina ben knappt kan bära dig för att matchen betyder så mycket, den gillar jag! Det kan behövas ibland absolut.

– Sen är nivåskillnaden på lagen i HockeyEttan för stor. Vissa matcher är lättare att tagga till mot än andra, menar Acke, som bland annat i kvalserien till Allsvenskan 16/17 (då KIK kom före VIK) var trea i backarnas poängliga och delad etta i målligan efter 4+3 på tio kvalmatcher.

Om vi tittar tillbaka lite, vad är din bakgrund? 

– Född i Dalarna, uppväxt i Gnesta/Nyköping. Sambo och snart västeråsare.

Hur började du med hockey? Övriga intressen?

– Det var i Gnesta ”Back in the Days”. Farsan stod med vattenslangen och gjorde is så alla ungar i området kunde leka av sig. Jag gick väl på is runt treårsåldern, puck och klubba gällde då.

– Annars gillar jag att va ute på landet. Det är lugnet jag vill åt.

Vilka är dina sommarplaner och något du vill hälsa VIK-fansen?

– Det blir att njuta och förbereda sig inför säsongen. Sen i mitten av juni åker jag och min sambo till Mallis.

– Ha en bra sommar alla VIKare så ses vi solbrända, taggade och glada i början augusti!