Intervju Caputi: ”Jag har vissa vidskepelser och vi måste spendera mer tid i anfallszon”

Luca leder VIK:s plus/minus med +13. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Oh Canada. Vi fortsätter intervjua lönnlöv då Luca Caputi var vänlig nog att svara på våra frågor. Det är den mycket trevlige och hjälpsamme Jeremy Williams (ge karl´n ett 10-årskontrakt) som hjälpt till med att få till de här intervjuerna.

– Det var trevligt att sätta oss i toppen av ligan innan landslagetsbreaket, säger Luca om 5-2-segern mot Björklöven. Vi förstår att tabellen är så tight fortfarande och varenda en av de kommande tio matcherna kommer att vara avgörande. Vi har tränat riktigt hårt den senaste veckan för att göra oss redo för dessa matcher.

Vad är hemligheten bakom alla uddamålssegrar?

– Hemligheten är enkel, vi har en riktigt god defensiv med den bästa målvakten i ligan i vårt mål. Varje gång vi behöver honom, så stänger han dörren.

Hur var det direkt att komma till Allsvenskan från AHL?

– Det svåraste för mig var hastigheten och storleken på rinken. I Nordamerika är isytan mycket mindre och spelet är mycket mer fysiskt. Tempot här är också snabbare, menar Luca.

Vad säger du om din säsong?

– Jag tycker att min säsong har gått okey. Jag känner att jag har mer att ge och visa. Jag kände att jag verkligen började spela bra innan skadan. Så jag vill återfå den formen och bygga vidare på det ännu mer så jag kan spela min bästa hockey på våren.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

McArdle sa att svenskar täcker så mycket skott. Hur ser du på det?

– Det är något jag definitivt har märkt  Alla är villiga att blockera skott här. I Nordamerika är det mer rollspelare som gör det. Men här verkar det som om ingen är rädd för att bli träffad av pucken, vilket är en viktig egenskap!

Hur beskriver du din NHL-karriär med 35 matcher och tre mål och sex assist?

– Jag skulle beskriva den som mycket kortlivad. Tiden har gått så snabbt. Jag har redan avslutat mitt sjätte år som proffs, men jag minns min första säsong som det var igår.

– Mina lyckligaste stunder är två till antalet, två ganska häftiga sådana.

– Jag gjorde mål under mitt första byte i NHL, på mitt första skott på Carey Price i Bell Centre i Montreal. Det är förmodligen min lyckligaste stund.

– Sedan tradades jag till Toronto (Lucas hemstad) och gjorde mål i min första match i Air Canada Centre framför 40 vänner och familjemedlemmar. Mitt värsta ögonblick var när jag skadades i november under min tredje säsong som proffs. Jag behövde genomgå en operation. Detta precis efter att jag tagit plats i Toronto Maple Leafs på vårt träningsläger.

Tekningarna är bra för Luca med nästa 54 % vunna på 91 tekningar. Kanske dags att Luca får teka mer? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur trivs du i Sverige?

– Det har varit overkligt sedan jag kom hit! Jag älskar staden, dess närhet till Stockholm och att alla talar engelska, vilket gjorde övergången mycket lätt.

– Min fästmö var här under två månader men lämnade för att gå tillbaka till arbetet i Toronto den 15 januari. Jag tillbringar större delen av min tid med Kenndal, Jeremy, Lege, Fornataro, ”Messy” och Jonas Emmerdahl .

Vad behöver laget förbättra?

– Jag tycker att vi måste bli bättre i vår hemmarink först och främst. Vi verkar spela bättre borta, vilket är otroligt häpnadsväckande (”mind bogging”) för mig.

– Dessutom, jag tror att vi måste hitta ett sätt att skapa lite mer offensiv genom vår forecheck. Vi måstes spela med pucken i offensiv zon mer så att vi kan ge Fransson lite av en paus. (”so we can give Fransson a little break”).

Hur är Fagervall och Hellenberg som tränare?

– Jag skulle beskriva Jocke som en mycket känslomässig och motiverande coach. Jag tycker att hans bästa är att han låter varenda spelare stå till svars för sina handlingar och till samma standard oavsett namnet på baksidan av tröjan.

– ”Hellas” är en väldigt lugn kille som jag är ganska nära med. Jag tycker att de kompletterar varandra fint och de båda har gett mig förutsättningar att spela mitt spel, vilket är fantastiskt (”awesome”).

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur laddar du för match?

– På matchdagen äter jag vid 12:00 oftast. Tupplur 14.00-16.00 och sedan dusch och sen till rinken. Jag har vissa vidskepelser, men ingenting galet och om jag sa vad det var skulle det inte vara vidskepelser längre, haha!

Hur är det med skadan, är du 100%?

– Jag kan naturligtvis inte kommentera skadan för mycket men den har blivit bättre och är något som man måste vara försiktig med. Annars kan den dröja kvar.

Kan du säga något om du blir kvar nästa år?

– Jag vet inte riktigt vad som händer när det gäller nästa år. Jag fokuserar på att arbeta hårt och spela mitt bästa varje dag och låter min agent hantera den sidan av det.

– Jag vill vinna eftersom det är den jag är. Vare sig det är ett TV-spel eller schack så hatar jag att förlora. Så har jag alltid varit och det skulle inte finnas något bättre sätt att avsluta det här året än att hjälpa VIK komma till SHL. Då kommer säkert resten att ta hand om sig själv, säger sympatiske Luca avslutningsvis.