Spelet bakom kulisserna inför 2014-15 kan påverka redan nu & ska äntligen fler toppspelare fortsätta leverera?

Fornataro må ha haft en ganska trög start sedan comebacken från Leksand, men 28-åringen är en av mycket få toppspelare som levererat i playoff/kvalseriematcher under Niklas Johansson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Säsongen 2011-12 hade LÖK-kedjan med Broc Little, William Karlsson och Peter Öberg stor show i grundserien. Men i efterföljande playoff var de inte speciellt närvarande av någon eller några anledningar.

En anledning kan varit att de helt enkelt redan hade skrivit på för sina nya klubbar och inte var intresserade av att offra en arm för VIK i slutet på säsongen. Läs Sanny Lindströms intressanta artikel i Expressen om detta fenomen.

***

Just detta med att få in importer och toppspelare som verkligen lyckas när det gäller har VIK under Niklas Johansson inte riktigt lyckas med ännu.

Första NJ-säsongen lyckades McGrath och Fleury bara få ihop en assist tillsammans på sina 12 playoffmatcher efter bra grundserier.

Även Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky plus Thomas Mitell lyckades inte alls upprepa sina korta grundseriesuccér i det playoffet den där våren 2011.

Våren 2012 var det Little och Dave Lundbohm (svag grundserie i och för sig) som inte kunde leverera i playoff tillsammans med Karlsson och Öberg.

Våren 2013 var dock Matt Fornataro ett lysande undantag som även var bra i kvalserien, trots en mycket blek omgivning. Mark Santorelli och Eric Johansson lyckades däremot inte alls leda VIK offensivt den kvalserien även om det kanske var för mycket begärt från början.

Sammanfattningsvis är det nästan bara Fornataro av alla dessa toppspelare som fortsatt leverera även när det gällt på allvar.

***

Vi får dock inte glömma bort att det är människor det handlar om. Skador, sjukdomar och ”off-ice” kan givetvis påverka. Det gäller att ha lite tur också med sådana omständigheter.

Men ska det bli SHL måste de flesta av VIK:s toppar som Williams, Caputi, Romano och Mitell även fortsätta producera i slutet på säsongen.

Det skulle vara ett välkommet trendbrott.

***

Men hur tråkigt det än är så är säkert VIK-truppen ”utsatt” för en massa förslag och spekulation och kanske till och med krav på att skriva under kontrakt som Sanny Lindström beskrev i ovan nämnda krönika.

Å andra sidan kanske NJ redan har signat några nya lirare inför 2014-15.

***

Kommer ihåg att Dave Lundbohm beskrev det för mig som att det gäller att laget har en kollektiv förmåga att ”gå in i en bubbla” och inte störas av något. Det var en hemlighet menade Lundbohm då Växjö gick upp i SHL.

Vi får hoppas att denna upplaga av VIK har den förmågan.

1 svar

  1. Andreas skriver:

    Vilket kanon jobb du/ni gör!
    Alltid lika läsvärt!
    Keep it up