Intervju Legein: “Jag skulle inte tveka att stå upp för laget igen och spelet i AHL är mycket långsammare än här”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick intervjua Stefan Legein, som visade stjärnglans i det hyperviktiga mötet i Karlskrona för en tid sedan. Då avgjorde kanadensaren med två fina mål. Nu hoppas många att Legein kan göra sådana viktiga och vackra mål igen nu när det blir fler täta toppmatcher.

– Det var naturligtvis en stor seger för oss senast mot Björklöven. Att sätta oss i toppen av tabellen och att veta att vi har ett långt uppehåll. Det var bra att få en seger för att få med oss detta positiva momentum. När du gör fem mål i en liga som så svår att göra mål i så är det en framgång för laget, säger Stefan.

Hur skulle beskriva dig själv som spelare? Det känns aningen svårt att bedöma då du verkar ha lite av varje…

– Jag tycker att jag är en skicklig offensiv spelare (“a skill player”). Men med de bästa tre forwards framåt vi har nu och framgången för vårt power play så har jag fått försöka att hitta andra sätt att hjälpa laget vinna.

– Detta är “fine” (okey) för mig. Jag är bara tvungen att använda andra delar av mitt spel här mer nu, säger Legein om den minskade istiden i exempelvis power play och att stå i skuggan lite av förstakedjan.

Stefan tände på alla åtta då Williams tacklades i ryggen hemma mot Djurgården senast. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur kan ni vinna alla dessa täta matcher?

– Jag tror att #32 (Jonas Fransson) är orsaken till det. Han kan rädda två givna mål nästan varje kväll vilket är stort för oss när vi kommer in i situationer där vi inte kan göra mål. Det övergripande sättet vårt lag spelar försvarspel spelar också in. Vi har verkligen köpt Jockes system och det lönar sig för oss, menar Stefan.

Hur är det att komma direkt från AHL till Allsvenskan?

– Jag tycker att den största anpassningen har varit hur mycket skridskoåkning de har här borta. I Nordamerika spelas det mycket långsamt och kontrollerat, men här är hastigheten det du vinner matcher på. Du måste alltid röra fötterna .

Vad säger du om din egen säsong?

– Min säsong har inte varit vad jag har velat offensivt, men jag känner att jag gör en massa bra saker på isen för att hjälpa laget att vinna. I slutändan är det ändå det som verkligen är allt som räknas. Vi har vunnit mycket på sistone så jag tycker att det har varit framgångsrikt här.

Var nivån på ligan som du trodde?

– Jag fick veta att ligan var mycket bra och det har varit just det. Normalt när du tänker på en andraliga är det mer negativt, men Sverige har en så stark hockeykultur och det finns så många bra spelare i ligan. Ligan är mycket konkurrenskraftig och jag måste säga att ryktena var rätt om Allsvenskan.

Ibland tar det tvärnit även mot lag längre ned i tabellen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur du på din karriär i Nordamerika där du draftades redan i andra rundan före spelare som PK Subban, Jamie Benn och Wayne Simmonds?

– Min karriär i Nordamerika hade upp- och nergångar och uppenbarligen gick det inte som jag trodde att det skulle göra. Men jag hade några bra säsonger och fick en hel del minnen. Jag tycker att bara att lära känna så många bra spelare och människor, det är vad jag är mest nöjd med.

Hur funkar livet vid sidan av isen?

– Jag har en väldigt bra tid i Sverige. Jag bor själv eftersom min flickvän är lärare i Toronto men hon besöker mig när hon kan. Jag känner att alla nordamerikaner är mycket nära varandra här. Vi har en fantastisk grupp människor i laget hemifrån och från Sverige så det är kul att umgås med alla, menar Stefan.

Vad behöver VIK förbättra framöver?

– Jag tror att vårt hela spel kan bli bättre. Självklart måste vi arbeta på att spela bättre på hemmaplan där vi strulat lite. För att slå alla dessa bra lag behöver vi bara få till ett bättre allroundspel.

Hur är Fagervall som tränare?

– Han är en mycket bra (“great”) tränare, riktigt bra på att få alla in i spelet och hålla oss fokuserade på vår uppgift. Han låter oss även spela spelet på det sätt vi vet hur, vilket alltid är bra att ha i en tränare. Jag tycker att han är en annorlunda tränare än jag haft tidigare bara baserat på det olika spelstilarna, men jag tycker verkligen om att spela för honom.

Hur laddar du för match?

– Jag har inte en specifik rutin egentligen. Jag gillar att åka skridskor på morgonen, sedan äter jag lunch. Sedan åker jag till rinken lite tidigare bara för att hindra mig själv från att sitta hemma hela dagen. Vid rinken gör jag inte så mycket, bara några stretchingövningar för att värma upp benen. Jag vill vara ganska lugn och avslappnad före match.

Hur ser du på situationen då du fick matchstraff efter att Williams tacklades i ryggen hemma mot DIF? Skulle du göra det igen?

– Jag fick en hel del “hetta” (“took a lot of heat”) från många människor för att detta, men det jag lärde mig när jag växte upp som spelare var att skydda dina lagkamrater, så jag skulle göra det igen utan att tveka i en sekund. Förhoppningsvis kommer det inte behövas.

Till sist, du gjorde hela 24 mål en säsong i AHL. Hur var den säsongen?

– Under den säsongen var jag ytter i förstakedjan där de förlitade sig på att jag skulle göra mål och det är vad jag gjorde. Jag spelade för en tränare (Greg Gilbert) som jag hade som junior och han visste vad jag kunde göra och han lät mig göra det.

– Jag spelade med bra spelare och det var definitivt en trevlig belöning för att få göra 24 mål i Adirondack och två mål innan traden i Syracuse, säger Stefan och upplyser därmed om att han faktiskt gjorde 26 mål den där säsongen.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://31.media.tumblr.com/4073a8cc140d0cba294d58dd54f46eb7/tumblr_myzoqlsy8f1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

30-poängsforwarden Benker till Almtuna & fyllig jämförelse med "ersättaren" From via DEL-expert från Düsseldorf: "F… https://t.co/zLjiBdNiFq

SvaraRetweetFavorit
Fredrik Angebrand - Avatar_Hawkmoon_Fredrik Angebrand

@VIKFanCentral Ska bli intressant att se om spelskickligheten lyser igenom nu med nya lagbygget. Har saknat förmåga… https://t.co/bm6wIeNUOy

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

Videokoll: Svenssons poäng i Tingsryd skvallrar om ännu en “lugn” lirare med stort tålamod – men slår sedan till ko… https://t.co/C4H5dQa2sm

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@Rexxius @VIKFanCentral Tror inte JG hade signat med Vik om han inte vill spela där !

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto