Intervju McArdle: ”Svenskar täcker skott bättre än transatlanter och jag börjar hitta mitt spel nu”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick till en intervju med Kenndal McArdle, som ser ut att jobba sig in mer och mer i spelet. Med sin fina fysik och skridskoåkning kommer den NHL-meriterade forwarden bli viktig framöver i täta matcher.

– Jag tycker att det finns mycket kvar att jobba på, säger Kenndal. Det viktigaste vi måste skärpa är vår försvarszon och hitta ett sätt att få mer offensiv zontid i 5-mot-5.

Hur kommer det sig att ni lyckas vinna med uddamålet så ofta?

– Jag tror att våra uddamålsvinster drivs av vår vilja att vinna. En sak är att vi har en engagerad grupp som vill vinna matcher.

– Men som sagt är det inte den mest ideala situationen att behöva vinna täta matcher om och om igen. Förr eller senare kommer det att komma tillbaka för att bita oss.

– Det är därför vår uppmärksamhet nu kommer att vara inriktad på att komma ut ur vår zon snabbt och spendera mer tid i offensiv zon. Förhoppningsvis leder detta till fler mål för i det långa loppet, menar Kenndal.

Kenndal har gjort ett bra jobb framför kassen och tagit stryk där. Se pucken i nät! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur är det att komma direkt från AHL till Allsvenskan?

– Det är definitivt en stor omställning att komma från Nordamerika till Sverige. Jag tycker att jag precis börjat hitta mitt spel igen på ett konsekvent sätt.

– Det svåraste har varit att lära sig att läsa andra spelare eftersom det finns mycket mer kreativitet i det europeiska spelet.

– Också att vara bekväm i att hålla i pucken längre sträckor när du flyttar dina fötter är något som jag lär mig fortfarande, säger den ödmjuke JVM-meriterade kanadensaren som valdes i första rundan av Florida 2005.

Vad säger du om din egen säsong?

– Som sagt ovan tror jag att jag precis börjat hitta mitt spel mer konsekvent. Det har varit upp och ner för mig personligen med en skada i december som förstörde lite precis vid den tiden jag började känna mig bekväm.

– Jag njuter av min roll i laget och älskar gruppen killar som vi har. Det viktigaste är att vi är entusiastiska över vad som väntar.

Men… jag slog väl inte till honom så hårt? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Du nämnde i VLT att svenska lirare täcker skott så mycket. Gör man inte det i NHL/AHL på samma sätt?

– Ja du, definitivt märks det att skotten blockeras oftare här! Jag tycker att det finns nordamerikaner som är bra på skottblockering men det förväntas inte av alla där.

– Här i Sverige känner jag att alla köper lagspelet mycket mer. Detta betyder att oavsett om du är en stjärna eller en rollspelare så försöker du blockera skott. Det är härligt att se i ditt eget lag, men det kan vara frustrerande när du försöker göra mål…

Du lirade 41 matcher i NHL och draftades före lirare som Tukka Rask, TJ Oshie, Kris Letang och James Neal. Vad är du mest stolt över?

– Att spela i NHL var såklart min dröm för en mycket lång tid. Jag spelade min första match i Washington mot en av de bästa spelarna i världen. Det är något jag alltid kommer ihåg.

– Också att vara i Winnipeg med Jets i början av den nya comebacksäsongen för laget där var otroligt att vara en del av, menar Kenndal.

Hur är det i Sverige på sidan av isen?

– Jag tycker att livsstilen här är väldigt lik Kanada hemma. Detta gör integrationen så mycket enklare, särskilt som de flesta talar bra engelska.

– Med detta sagt finns det många skillnader och min fru och jag har försökt att anamma den svenska kulturen allt vi kan. Vi hade möjlighet att kolla in julmarknader över helgerna och vi har varit i Stockholm några gånger för sightseeing – vi har verkligen tyckt om det.

Om vi går tillbaka till denna säsong, vad behöver laget förbättra mest?

– Som jag sa ovan, definitivt att minska tiden i vår zon genom bättre uppspel. Vi måste vinna matcher med större marginaler så det inte blir en ”dogfight” varje kväll, det är ett måste för oss.

Hur skulle du jämföra Fagervall med dina andra tränare?

– Coach har varit jättebra (”great”). Han kräver mycket av alla varje kväll och låter alla veta vad han tycker.  (”he keeps everyone honest”) .

– Det är också bra att han inte håller agg och inte är långsint, oavsett om det är personligt eller som ett lag. Vad som hände igår kväll eller i matchen är direkt bortglömt dagen efter och vi går vidare till nästa uppgift.

Till sist, har du några speciella rutiner före match?

– Före de flesta matcher, speciellt hemma, tränar vi lätt på is på morgonen. Sen är det måltid och en tupplur. Sedan åker jag till på rinken vid 17.00. Det är det, inte så mycket och inga galna vidskepelser eller sånt, säger Kenndal avslutningsvis.

4 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Tackar, mycket roligt att höra! asd, jobbar på Luca 😉

 2. Niclas skriver:

  Tack för intervjun!

 3. asd skriver:

  Så kom det en intervju med Kenndal. Funkar det med! Bra intervju. Tack för den!

 4. Johannes skriver:

  Bra intervju! Kul läsning.