Intervju Isac Skedung om tiden i Leksand och lånen i Karlskoga & Borlänge: ”Blev det lite turbulent med tränarbyte och spelare in och ut men kul att få spela i VIK igen”

Det kommer bli nya heta kamper mot Leksand kommande säsong, och extra speciellt för Isac Skedung.

 

21-årige Salasonen Isac Skedung har liksom William Wikman redan upplevt en hel del i hockeyrinken med Leksand både i SHL och Allsvenskan. Nu satsar Isac på en nystart i Gulsvart, och faktiskt har Isac redan spelat i VIK.

– Västerås har alltid varit nära mitt hem, familjen bor i Sala. Så jag har varit där väldigt ofta, och även spelat där när jag var mindre, säger Isac som gjorde tSHL-mål mot Luleå redan 2016.

– Nu när mitt kontrakt gick ut och jag och agenten skulle börja leta ny klubb så var det ett väldigt stort alternativ när Västerås gick upp igen. Så när Zetterberg ringde mig och vi satt och pratade en stund och hörde vad de tänkte kring mig och laget tänkte jag efter samtalet att det känns väldigt bra. Sen efter det gick det väldigt snabbt.

Hur var din senaste säsong i Leksand, Borlänge och Karlskoga?

– Jag tycker att jag startade försäsongen ganska bra. Även början av säsongen är jag nöjd med, men sen blev det lite turbulent med tränarbyte och spelare in och ut.

– Det började då gå lite segare för mig, samtidigt som jag drog på mig skador, så man var lite in och ur laget, säger Isac som fick i snitt tio minuters istid per match i Leksand senaste säsongen.

– Det blev även en utlåning till Borlänge, som dock bara varade en period. Fick ett skott i örat och fick en liten hjärnskakning och var tvungen att vila igen.

– Men när jag kom tillbaka kände jag att jag behövde ny miljö och då pratade jag lite med Fredrik Forsberg som spelar i Karlskoga.

– De behövde spelare då i slutet av förra säsongen. Så vi hittade en bra lösning med dom och flyttade dit resten av säsongen, säger Isac som bland annat gjorde 1+1 mot Almtuna i Karlskogas dress.

– Det var som en nystart när man kom dit och fick spela, fick tillbaka självförtroendet och tyckte att vi avslutade säsongen riktigt bra, fortsätter Isac som även avgjorde med bra nätnärvaro hemma mot just Leksand och fick nästan 15 minuters istid per match i Karlskoga med 2+1 efter åtta matcher.

Vilka spelade du mest med i LIF och BIK?

– I Leksand började säsongen bra med William Wikman och Fredrik Forsberg. Sen blev det fram och tillbaka med olika spelare.

– I Karlskoga började jag med Fredrik Forsberg och Gustav Thorell. Sen kom Abols från Örebro som hade spelat med dem innan och då avslutade jag med Martin Pärna och Henrik Rommel, säger Isac och istiden föreföll dala lite efter Abols ankomst i BIK.

Om vi tittar tillbaka, hur startade din karriär? Varför blev det hockey?

– Jag fick ett par skridskor första gången när jag var tre år ungefär och sedan dess har jag spelat hockey, säger Isac som även nätat mot Frölunda i SHL.

– Det blev nog hockey för att familjen flyttade till Norge och min låtsaspappa (Jonas Norgren, reds. anm.) spelade i Storhamar och var målvakt. Man hängde stort sett nere i hallen varje dag och kollade på honom, så därför blev det hockey.

Förebilder?

– Peter Forsberg, menar Isac, som gjorde ytterligare ett mål borta mot Färjestad i SHL.

Hur är du som människa?

– Jag skulle säga att jag är en energisk människa med bra humör. Gillar att vara i rörelse och hitta på saker, säger Salasonen som alltså har 5+1 på 27 SHL-matcher varav ännu ett mål mot Frölunda där Isac nosar upp en retur 2017.

Hur är du som hockeyspelare?

– Skulle säga att jag är en ganska smart spelare, bra händer och jobbar hårt.

Vad är dina styrkor på isen?

– Spelsinnet, tekniken och hårt jobb, säger Isac som formligen öste in främst mål men även poäng sista tiden i J20 med 46+34 på de sista 71 matcherna i Leksands juniorlag, där såklart 46 mål på bara 71 matcher imponerar stort.

Vad kan du främst förbättra på isen?

– Mitt skott.

När man ser video på dina mål slås man av att många är runt kassen, styrningar och returer, är det en styrka att vara orädd att gå in på kassen?

– Ja, jag tycker jag är ganska bra runt kassen faktiskt. Eftersom jag inte har det bästa skottet så gäller det att komma så nära mål som möjligt och sprätta upp puckarna där istället, menar Isac och kanske kan Isac bli något av en ny Nick Sorkin, Stefan ”Loppan” Hellkvist eller Stefan ”Slungan” Lundqvist som gör många mål precis i ansiktet på målvakten.

Hur tycker du en bra tränare ska vara?

– En bra tränare ska vara rak och ärlig, men det ska gå att diskutera med både positiva och negativa saker. Lyhörd och smart.

Vilken är den bästa tränaren du haft?

– Svår fråga, men får nog ändå säga Per Erik Johnsson där.

Hur beskriver du William Wikman, som också ansluter från Leksand?

– William är en av mina bästa polare. Vi började på gymnasium i Leksand tillsammans och har hållit ihop sedan dess. Han är en lugn och skön grabb. På isen är hans främsta styrkor skridskoåkningen och skottet.

Hur ser du på kommande säsong?

– Kommande säsong ser jag fram emot väldigt mycket. Känner att jag har mycket mer att få fram ur mig i Allsvenskan än vad jag har visat hittills. Och nu med en nystart i Västerås tror jag det kan bli väldigt bra.

– Känns som vi kommer få ihop ett riktigt bra lag också, så ser fram emot detta väldigt mycket.

Vilken position/roll har du helst?

– Jag har helst en offensiv roll, center eller vänsterforward med en offensiv roll är nog då jag får ut mest av mig själv.

Vilka spelartyper spelar du helst med?

– En spelare med bra skott som man kan spela fram till och en grovjobbare som aldrig slutar åka.

Hur hanterar du press?

– Jag tycker att jag är ganska bra på att hantera press. Ofta när det är press är det något viktigt på spel och då vill man avgöra.

Hur laddar du för match?

– Har mina smårutiner som man inte vill avslöja!

Vilka är dina bästa minnen så långt?

– Det bästa minnet, än så länge, är när vi gick upp SHL med Leksand för två säsonger sedan.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför? 

– Bästa jag mött lär vara Joakim Lindström (Skellefteå). Väldigt bra spelare med bra offensiva kvaliteter.

Har du några planer för sommaren?

– Ska till Spanien en vecka i juli med gumman. Annars blir det nog mycket träning och vara hemma i Sala med familjen. Ska även till Hamar i Norge och träffa kompisarna där. Och mycket golf!

Hur ser sommarträningen ut och kontakten med Helena Ambjörn gällande fysträningen? Hur skiljer sig det från fysen från LIF?

– Just nu kör jag sommarträningen i Leksand med fyra andra grabbar. Vi kör på med en grabb som äger ett crossfitcenter där.

– Men nu i början av juni är det tänkt att vi ska till Västerås och börja köra fullt med dem, så det ska bli kul att få dra igång allt där.

– Jag har hört att Helena kör mycket på 3D-träning och det tycker jag är bra, har ju inte hunnit träna med henne än men ser fram emot att få komma dit och dra igång.

– Stora skillnaden blir väl just den 3D-biten, men annars så är det väl samma sak som gäller och det är att få kroppen i så bra form som möjligt till nästa säsong.

Vad har du för intressen när du inte spelar/tränar?

– Gillar att spela golf och hänga med vänner.

Något du vill hälsa VIK-fansen?

– Jag ser fram emot att få spela i Gulsvart igen och att det kommer bli en väldigt rolig säsong!