Intervju med kapten Fredrik Johansson: “Har gått igenom alla stadier; chockad, arg och ledsen”

Freddan Johansson är viktig som en av mycket få kulturbärare i A-laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Fredrik Johansson tog över som kapten under säsongen och bloggen fick en telefonintervju med den sympatiske Munkedalssonen som nu spelat närmare 400 matcher i VIK.

Hur går tankarna efter allt som hänt?

– Har väl gått igenom alla stadier; chockad, arg, ledsen. Hoppas vi kan vända detta till något positivt nu och att vi blir mer tillsammans med fans och sponsorer med flera. Vi har ju sett vilket engagemang det finns nu med insamlingen. Hockey är stort i Västerås.

– Samtidigt är vi självkritiska såklart och vet att vi inte kan spela så dåligt under tre månader som vi gjorde.

– Förväntningarna är med rätta stora på oss och ibland kan det bidra till ett tufft klimat. Det är i grund och botten bra och visar vilket engagemang det är kring hockeyn här. Hoppas vi kan dra nytta av det och gör allt bättre i framtiden.

Om vi tittar tillbaka på säsongen som gick, vilka är de största lärdomarna?

– Vi började ju bra och hittade vägar att vinna matcher. Sedan hittade vi vägar att förlora matcher och det blev en ond spiral.

– Sedan måste jag nämna att vi hade dålig disciplin med alla utvisningar. Det kostade mycket energi. Och en sned arbetsbelastning. Vi pratade allvarligt om det problemet.

– Systemet med överbelastningen passade kanske inte vårt lag lika bra som säsongerna som varit innan.

Johansson och Wessner har nog lärt känna varandra vid det här laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Handlade alla utvisningarna om dålig disciplin eller exempelvis för dålig skridskoåkning?

– Nej, dålig disciplin var det. Man måste vara mer eftertänksam även om det går fort ute på isen.

– Sedan blev det en ond spiral i säsongen i sig och det mentala är en väldigt stor del av hockeyspelares kunnande…

Det har diskuterats om Jan Hammars fysträning, vad är din upplevelse av den?

– Den har varit grymt bra. Han är otroligt duktig och påläst. Jag har känt mig starkare och fått ny energi. Det har varit en komplett träning som ser till helheten. Sedan är Janne noga med kosten också. Bra att han har 4-årskontrakt.

Hur var stämningen i truppen under säsongen?

– Ändå helt okey. Såklart blev det sämre stämning och mer irriterat när det gick sämre.

– Sedan är det ju så att spelare som Helmersson och Söderkvist saknades, särskilt när det gick som sämst. De två tappen var utan tvekan tunga.

– Det är lätt att underskatta att ha en kärna med kontinuitet. Nu kan vi dock vara på väg att bygga upp en sådan igen med Jonsson, Gråhns, Davidsson, Berg, Hampus och Lihagen. De har ju alla varit här några säsonger nu.

Det har diskuterats mycket om hur många importer det ska vara. Vad är din syn på det?

– Först vill jag säga att de importer som varit här i år har alla varit bra och proffsiga killar. Men att ha 12-13 importer som vi har haft är för många.

– Min bestämda uppfattning är att det är bättre för lagkänslan med fler svenska spelare, och sedan krydda med färre importer. Lagkänslan var bra i år men det kan bli ännu bättre.

Freddan nämner BIK Karlskoga som ett gott exempel där man bevarat en kärntrupp med framgång. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det diskuteras mycket kring juniorer och att ge dem chansen, hur ser du på det?

– Det är inte lätt, man kan ju inte bara låta någon spela för att den är junior. Men det var kul att se vilka framsteg Alex (Nilsson Lindelöf) gjorde från början till i slutet av säsongen. Även Jesper Andersson gjorde det riktigt bra, liksom Douglas Alenbring och Lukas Zetterberg.

– Sedan håller jag inte med om att dagens juniorer är mer kräsna och kräver speltid etc.

Hur kände du kring tränarbytet?

– Vi gillade Martin (Filander). Inte bara som person utan som ledare. Han var en bra coach som kunde skälla ut spelare, men ändå hålla bra stämning. Han var rak och ärlig.

– Men när resultaten inte gick vägen får man som spelare ändå förstå klubbens beslut.

– Tränarbytet gav inte den effekt man önskar i början. Den kom tyvärr för sent. Appelgren och Rosén gjorde ett hästjobb för att få till vändningen. De är bra ledare och personer.

Om vi går tillbaka till den mycket bistra verkligheten, vilka besked har ni spelare fått om det ekonomiska läget?

– Samma som gått ut i media.

Hur länge kan du vänta på ett besked?

– Vi spelare med avtal har sagt att vi ska vara kalla. Vad vi förstått kommer ändå beskedet ganska snart vartåt skeppet kommer luta, säger Freddan Johansson.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/d26f4b694e3383d84aef55b052ab9e6a/tumblr_nk46eqNk9i1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

3 Kommentarer

 1. Mr H

  Faktiskt en väldigt konstruktiv intervju. Jag skulle vilja veta vad som gjorde att att VIK blev mer utvisade än vad Bofors brukar bli. Knappast något som gagnar spelet, om man säger så. Bara att räkna på vad det har kostat VIK i poäng under hela säsongen, ja det går ju inte om man är en man mindre än motståndaren halva matcherna. Så – disciplinen, var kommer den ifrån. Vem ansvarar för den?
  Bra om Hammar, äntligen något som bekräftar hans nivå!! Juniorerna behövs för att ha råd att skapa ett tillräckligt slagkraftigt lag. Fredda bekräftar vad många nog vet/misstänker, för många importer!! Jag förväntade mig att systemet med överbelastning skulle ha skrotats för länge sedan.

 2. bz

  Mycket bra intervju. Härligt att få spelares syn på det som varit och att de ser ljus i tunneln om klubben klarar sin existens.

 3. PatrikH

  Fredda är en oerhörd tillgång för VIK, oerhört genomtänkt, sansad och positiv. Hoppas att vi räddar VIK och får en nytändning med intakt spelartrupp. “Hoppas vi kan vända detta till något positivt nu och att vi blir mer tillsammans med fans och sponsorer med flera. Vi har ju sett vilket engagemang det finns nu med insamlingen. Hockey är stort i Västerås.” Detta hoppas nog många fans, bara se till att vi får bättre mer samvetsgranna ledare i klubben också. Intressant med Hammar, många tror ju att skadorna beror på hans träning, verkar inte vara fallet.

Tweets

Hockeyfinnen - Avatar_hockeyfinnen_Hockeyfinnen

@gsurunken @VIKFanCentral Exakt👏🏼👏🏼👏🏼

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@VIKFanCentral @gsurunken För mig klart att han efter starka säsongen 18/19 är välkommen tillbaka. (Liksom han var… https://t.co/wFlLcm3qXs

SvaraRetweetFavorit
RUNKEN - AvatargsurunkenRUNKEN

@VIKFanCentral Jag hoppas framförallt att vi slipper höra snacket runt jul om att fokus ligger på att hitta en anna… https://t.co/eINMYt6lkI

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Ornie1939 Ja, här blir det viktigt att Paananen tar tag i det direkt. Som sagt var det bättre 18/19 här. Hade tex… https://t.co/LAF56Omh45

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto