Bra VIK Support & Jakub Cutta om sina goda och dåliga upplevelser i VIK: ”Läste och jag vill också få chansen att säga mitt”

Jakub Cutta ville också få chansen att ge sin version av vad som hände efter knäskadan, något VIK redan fått kommentera på bloggen.

VIK Hockey Support har startat ett fantastiskt initiativ för att rädda klubbmärket VIK. Du kan bidra via bankgiro 772-0717 och via swish 123 427 52 93. Gensvaret har varit bra med runt 150 000 kronor på 24 timmar.

Men denna blogg försöker hålla två tankar i huvudet samtidigt och bloggen vill försöka belysa hur saker och ting funkat, för att ge lärdomar till framtidens VIK. Läs nedan om Jakub Cuttas upplevelser i VIK.

Den rutinerade backen hälsade på hemma hos mig och gav intryck av att vara en smart och trevlig person. Jakub berättade att han trivdes i VIK och hyllar Martin Filander, kiropraktorn Vesa Jämsä (som tydligen inte är kvar), hyresvärden Helena Berggren, materialförvaltarna Mio Schilcher och Tomas Hansson men är kritisk till vården från laget.

Den NHL-meriterade 34-åringen skadade knäet hemma mot Almtuna den 1:a februari. Det hela slutade i förlängningen med en livshotande blodpropp som lyckligt nog läkarna först i Tjeckien upptäckte, en vecka efter smällen efter diverse turer i Västerås.

Tidigare när VIK-ledningen fick chans till att förklara behandlingen av Cutta var VIK:s klubbchef tydlig att man inte snålat och givit Cutta undersökning. Efter den artikeln kontaktade Jakub själv undertecknad och ville också få chansen att ge sin syn på vad som hände:

– Efteråt hade jag riktigt ont i knäet. De lindade bara runt själva knäleden trots att jag inte kunde använda benet och använde kryckor. Det har visat sig att det var en direkt felaktig behandling, potentiellt farlig.

– Vaden och fotleden svullnade upp. De gav mig en vanlig röntgen som inte visade något fel. Jag ville ha en magnetröntgen (MRI) för se eventuella skador på mjukdelar. En sådan kostar cirka 3000 kronor och det var inte VIK villiga att ge mig.

– Jag sa då att jag gärna betalar en sådan själv. VIK svarade att väntetiden var cirka 7-10 dagar på en sådan i Sverige. Jag kunde inte vänta så länge utan tog mig hem till Tjeckien där de alltså upptäckte att jag hade fått en blodpropp i knäet. Potentiellt livsfarlig.

– Blev liggandes på sjukhuset i Tjeckien i fem dagar och får fortfarande nu ta blodförtunnande. Måste vara riktigt försiktig då man blöder så lätt.

– När jag kom tillbaka till VIK var bemötandet inte som jag önskat mig, de borde väl bett om ursäkt eller något. Jag kan förstå att vi alla kan göra fel ibland, men då ska man vara ödmjuk och försöka rätta till saker.

– Anledningen till blodproppen var den felaktiga bandageringen av knäet i Västerås. Att man måste bandagera från tårna och uppåt är solklart för professionella. Inte bara knäleden.

– Sedan hade VIK på något sätt missat att registrera mig så att jag hade rätt till svensk sjukvård, vilket givit problem nu med Försäkringskassan eftersom jag fick betala vården i Tjeckien.

– VIK har inte heller betalat hela min lön enligt kontraktet och det började redan i höstas.

– Jag litade på att det var civiliserat i Sverige men borde väl ha kollat löneutdragen mer noggrant, säger backen som tycker att det är viktigt att detta kommer fram för att han i grunden är stolt över att ha representerat en anrik klubb som VIK, som dock borde kunna göra saker bättre.

– Det viktigaste är dock att jag lever, säger backen som snart flyger hem igen.

8 svar

 1. Göran skriver:

  Vad säger man ???
  Man tror fan det inte är sant ,Det som hänt
  Ny krävs det nog riktiga kraftsammlingar om VIK ska få ett förtroende i fortsättningen.

  Man börjar ju fundera starkt på om det inte ligger något rejält mygel bakom det här.
  När löneutbetalningarna börjar släpa redan i höstas
  Vafan har alla pengar tagit vägen ?
  Är ju ca en miljon i månaden som försvunnit ju

  Anlita Anticimex och sanera hela ABB ARENA
  NU SKALL ALLT SKIT BORT

  Men vilka vill ta tag i allt jobb ?
  Finns det BRA folk som vill ??

  Inga mer ”pajasar” som styr VIK

  Jag jämför Fan VIK s ledning med Sällskasresan
  Fägerblad har väl vart inom den branschen tidigare ?

  Och dom kör ju fys på sSällskasresan med

 2. Mr H skriver:

  VIK – I Malmös/Leksands Ekofälla?

  Som säkert många andra, vet jag inte riktigt om jag drömmer. Mardrömmar.
  Runt årsskiftet var jag på väg att säga att VIK kan vara riktigt vanskött. Det fanns tecken – för sent agerande, men också ”spekulativt betéende”. Men jag hejdade mig. Jag har inte VIKs bokslut, har ej sett balansräkningen, eller kunnat följa hur likviditeten och löpande räkenskaperna sett ut.
  Jag har trott på Fägerblad/Törngren: Fägerblad verkar hårdför på ett friskt vis.
  Men – 5 MILJONER KRONOR HAR KRUPIT UT GENOM NYCKELHÅLET!!
  Under Fägerblads vakt. Hur – ingen har sett något. Varför – ingen vet något. Inte tillräckligt i alla fall. Anar vi ekonomisk brottslighet? Bokföringsbrott? Eller är det fusk? Just nu är det relevanta frågor. Vem ska utreda det i sådana fall? Blir det ens gjort?
  Hade det varit en halv miljon – då hade man kunnat förstå att det kan gå att räkna fel. Anders Eklund gjorde dock aldrig det.
  Då är det skit bakom spakarna i sådana fall. Den ene vet ej vad den andre gör. Då har det ändå inte gått särskilt lång tid sedan Eklund slutade, och Fägerblad tillträdde. Det är inget bra tecken.
  Att låta en sportchef få göra hur han vill kan alltså ge det här resultatet.
  VIK finns inte kvar i den här serien i värsta fall. Om inget mirakel händer ekonomiskt. Jag gissar att Fägerblad och Törngren slutar inom kort. Om de inte kan trolla fram de 5 miljonerna, eller få ihop en perfekt rekonstruktion. Tungt som tusan. Licensen hänger riktigt löst. Men det ingår i arbetsbeskrivningen att ha kontroll på ekonomin.
  Det måste gå att reda ut det här. Fakta måste fram noga. 5 miljoner.
  En annan aspekt: jag äger ett företag – företaget går med förlust – då kan jag ej ta ut någon lön!! Inte mycket i alla fall.
  Om VIK går med vinst, det vill säga att man sålt och skapat resultat i tillräcklig grad, ja då kan man också ha rätt att ta ut högre lön för ett gott arbete. Lön utifrån resultat. Den frågeställningen är relevant för en sådan här typ av verksamhet. Det ser ut som att Fägerblad/Törngren ligger på ca 1,5 – 2 miljoner brutto i lönekostnader per år. Det är satt utifrån avtal, javisst. Men de här frågeställningarna borde lyftas fram i ljuset nu. De är för dyra. Särskilt med tanke på vad som nu har hänt!
  Cuttas historia här lämnar besk eftersmak. Mycket bra att han lät sig intervjuas!
  I övrigt finns de som ytterligare stryker under det jag redan sagt här tidigare: (Ctrl-klick)
  http://blogg.vlt.se/hockeybloggen/2016/03/03/backlund-jag-lider-med-fans-och-sponsorer/

  Annan mycket bra länk: http://www.svenskafans.com/hockeyzon/vasteras/ekonomisk-kris-for-vik-hockey-vad-har-styrelsen-egentligen-sysslat-med-vad-ar-det-548561.aspx
  Om bl.a. Kovals kostnader (ca 500.000:-) då kan Korhonen säkert ligga på 250′-500′: http://www.svenskafans.com/hockeyzon/vasteras/sasongen-over-for-vik-hockey-redan-innan-februari-ar-slut-en-titt-i-backspegeln-hur-548463.aspx
  (ctrl-click, el klick)

 3. Robban skriver:

  Björn Carlsson är GYNEKOLOG!

 4. MA skriver:

  How to treat a player in this way. Good luck Jakub Cutta, I suspect that you’re not revenge craving something more in this club. But this just do not happen again!

  Man undrar om spelarna spelade under någon slags protest, kanske finns mer som inte fick lön etc.

  ja detta kan ge ringar på vattnet i långtid framöver.

 5. PeGe skriver:

  Stämmer detta,vilket det säkert gör så är det riktigt illa. Hur kan man behandla klubben och spelarna på det viset? Inte bara förstör man ekonmin till katastrofnivå utan man förstör klubben rykte!

 6. Johannes skriver:

  Stärker min övertygelse ännu mer att varenda jävel ska avgå bland de som styr. Först #Räddavik, sedan #Avgåalla. Gärna en utredning också på hur man kan bränna 7 miljoner på ett år utan att veta om det. Man kokar.

 7. Johan skriver:

  Vilka inkompetens styrelsen har. De har ju gjort allt fel inte bara ekonomiskt utan även hur de har skött spelartruppen. Tror det kan bli många som får sparken när vi supportar har räddat klubben. Så oerhört besviken på klubben har blivit behandlad, de förstör VIKs rykte.

 1. 2016-11-06

  […] Vi får hursomhelst hoppas att Lundberg får bättre vård än vad Jakub Cutta enligt uppgifter fick… […]