Intervju med Nicklas Lidström del 1: ”Det har inte varit aktuellt att göra som Kenny gjorde för Rögle”

Nicklas var riktigt trevlig och öppen att prata med. FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

Centralen träffade nyligen megalegenden Nicklas Lidström för en intervju. Nicklas är precis så trevlig och lättsam som vi hört och Nicklas ställde även några frågor till oss.

Undertecknad och fotograf Rune Åhlén stämde träff med Nicklas i ABB Arena. Det var tack vare Rune som intervjun blev av. Det var dagen efter VIK:s trevliga match där det lossnade spelmässigt för VIK mot Södertälje.

Rocklundas is hade täckts över och istället var det uppdukade bord i Templet och en massa konferensgäster. Men vi hittade till slut ett bord där vi kunde tala ostört efter att Lidas sagt åt en arrangör.

***

Centralen var nyfiken på ”Lidas” tankar om VIK till att börja med.

Hur såg du på matchen mot Södertälje? (Nicklas var på plats och har sett 7-8 matcher med VIK i år)

– Jag hoppas det var ett trendbrott för dem. Man fick de här skotten med styrningar som man måste kämpa för att få. Speciellt hade de bättre fart i spelet med puck.

– De spelade enklare och rakare och skapade många 2-mot-1 och 3-mot-2. Sen var det kul att se spelare som kanske inte gör så mycket mål göra viktiga mål, menar Nicklas.

När Andreas Lindh bombade in 3-1-målet såg det ut som dig och din patentare från blålinjen…

– Haha, ja det såg bra ut med huvudet och blicken uppe där. Det såg ut som han visste var han ville ha pucken och där satte den också. Kul att se!

Hur är din form, skulle du kunna kliva in i VIK ganska direkt?

– Nej, det skulle jag inte. Jag skulle behöva träna först. Jag har inte tränat sedan i våras och skulle behöva träningar. Jag skulle behöva ett tag för att komma in i tempot. Sen är det såklart skillnad på träningar och matcher.

Ja, det kanske skulle ta en förmiddag för dig att komma in det allsvenska tempot…

– Haha…

Vad skulle det betyda för dig om VIK gick upp i Elitserien?

– Klart att de skulle vara kul för mig att följa VIK i elitserien. När jag själv spelade i VIK var det ju i elitserien. Det skulle bli ett lyft för alla, föreningen så klart, men även ett rejält lyft för staden. Staden är ju stor nog för att hantera ett lag i elitserien också.

Har du haft några tankegångar att göra som Kenny Jönsson gjorde för Rögle när de var i Allsvenskan och spela upp VIK? Hur har du tänkt/känt här? Var det slut efter Detroit definitivt? Många är VIK-fans nyfikna på detta, vore kul om du utvecklade detta! Har du haft lust att förstärka VIK någon gång nu?

– Jag kände tidigare i min karriär att det skulle ha varit kul att avsluta karriären med spel i Sverige i något år men ju äldre jag blev desto mer kände jag att när det var färdigspelat i NHL så var det slutspelat för mig också. Det har inte varit aktuellt att göra som Kenny gjorde, menar Nicklas.

Hade det påverkat något om VIK hade spelat i Elitserien för ditt val? Kände du dig främst kanske inte motiverad mentalt för sommarträning eller någon annan tung orsak?

– Det hade inte spelat någon roll om VIK hade spelat i elitserien. Jag saknade motivation och drivkraften för att gå igenom sommarträningen och jag vet vad jag behöver göra för att spela på topp och den motivationen fanns inte där.

Vilken kontakt har du med VIK idag gällande A-laget och J18 och J20? Har du några utbyten med coacherna om exempelvis backträning och sportchefen om scouting m.m.? Finns några tankar om att hjälp VIK med något mer med sådant?

– Jag har hjälpt till på Hockeygymnasiet med alla tre årskullarna ett par gånger under höstterminen och kommer att göra det på vårterminen också. J18-laget har jag varit med på träning även där.

– Jag har inte haft kontakt med A-laget eller sportchefen men har haft kontakt med marknadssidan (Anders Berglund) och även Anders Eklund. Just nu finns inga tankar att göra något mer. Jag är hjälptränare med min 12-årige son i VIK:s kull födda -00.

***

Detta var den första lilla aptitretaren i denna intervjuserie. Höll ögonen öppna för del 2!

***

En intressant grej som Nicklas var noga med att poängtera var farten i spelet med puck. Att man kan transportera puck i hög fart under kontroll och kunna skjuta i skäret.

Vi har ju sett att exempelvis Mark Santorelli varit lite formsvag hittills och där har man sett ”Santo” än så länge glider för mycket med pucken och inte skjuter mitt i skäret. Sådana småsaker är skillnaden mellan succé och fiasko.

2 svar

  1. Lillgurkan skriver:

    Strålande intervju!

  2. PeGe skriver:

    Äntligen en intervju med Lidas med de frågorna som vi VIKare har velat få svar på. Hoppas att kontakten med À-laget blir större framöver men om han kan hjälpa oss att marknadsföra VIK så är mycket vunnet. Tänk om han ville hjälpa till i À-laget som backtränare, snacka om att det skulle underlätta att behålla de backar man vill behålla samt lättare att värva ny talanger på backsidan.